Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυνομοσχέδιο
- 30/03/2014, 16:29
- SHARE
«Η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2014» δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο, με χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης. «Έχετε επιβάλει μια νέας μορφής ιδιόμορφη δικτατορία της τρόικας και μια παραδομένη κυβέρνηση που διευθύνεται από υπαλληλίσκους της τρόικας», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) προειδοποιώντας ότι το κόμμα του δεν νομιμοποιεί, δεν αναγνωρίζει αυτό το νομοσχέδιο και δεν θεωρεί ότι μπορεί οι διατάξεις αυτές να παράγουν έννομα αποτελέσματα.
«Δεν σας αναγνωρίζω σήμερα! Ούτε μια ένσταση αντισυνταγματικότητας ούτε ένα αίτημα να φύγει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) συνδέοντας την διαπίστωσή του αυτή με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά και με το γεγονός ότι η χώρα αφήνει πίσω την κρίση και βγαίνει στις εκλογές. Στο κλίμα των Τσολάκογλου που κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι δικοί μας βουλευτές κράτησαν τη χώρα και σήμερα χαράζουμε μια διαφορετική πορεία, είπε ακόμη ο κ. Βορίδης.
Σήμερα κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και κάνουμε το δικό μας λογαριασμό. Ναι έχει δυσκολίες ακόμη ο δρόμος, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σημειώνοντας ότι «απόψε η χώρα με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας κάνει μια μεγάλη στροφή για να βγει ουσιαστικά από την κρίση και να βγει από τις αγορές».
«Φέρνετε εκβιαστικά το τέταρτο Μνημόνιο χωρίς να φέρνετε εδώ τη συμφωνία με την τρόικα», είπε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) που κατηγόρησε τα «μνημονιακά κόμματα» ότι δημιούργησαν ένα «κοινωνικό νεκροταφείο» και γι΄ αυτό σήμερα είναι απέναντι από την κυβέρνηση όλες οι επαγγελματικές ομάδες όχι ως συντεχνίες αλλά εκείνοι που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας την εδώ και χρόνια.
«Η προεκλογική πόλωση, που έχει οξυνθεί αυτή την περίοδο, καταστρέφει μια συζήτηση ζωτικής σημασίας για το ποια Ελλάδα θέλουμε και τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) που αναρωτήθηκε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αντίληψη του κ. Βορίδη και του κ. Κουκουλόπουλου για την επόμενη μέρα και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ποιος θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό καλύτερα», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). « Λέτε στον ελληνικό λαό ότι ένα σύστημα φθαρμένο, ένα σύστημα που πάει τους εργαζόμενους 50 και 60 χρόνια πίσω, μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία το «βγαίνουμε το μνημόνιο».
Διαβάστε ακόμη: Αντάρτες του…γάλακτος
«Υπέρβαση στους δημοσιονομικούς μας στόχους»
Την βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας για το 2014 όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά θα υπάρξει και υπέρβαση κατά 525 εκ. ευρώ, όσο και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου. Παράλληλα επιτέθηκε σε όσους στο παρελθόν υποστήριζαν σενάρια καταστροφολογίας, ιδιαίτερα, όπως είπε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι τους διέψευσαν τα θετικά αποτελέσματα τα οποία πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς για τη χώρα.
Ο κύριος Σταϊκούρας μίλησε για χρονοβόρες και επίπονες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που είχαν ως επακόλουθο οι εταίροι μας να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. «Διεκδικήσαμε βαθμούς ελευθερίας. Το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστο ικανοποιητικό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « Επιβεβαιώθηκε η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων και η επίτευξη του πλεονάσματος. Διαψεύστηκαν οι καταστροφικές προφητείες, ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για δημόσιο έλλειμμα και για προϋπολογισμό στον αέρα. Αναγνωρίστηκε από τους εταίρους μας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον μεθοδικά και σταθερά, για την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές».
Διαβάστε επίσης: Το γενικό και αφηρημένο κοινωνικό μέρισμα
Ακόμα, μίλησε για νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία αλλαγής είναι επίπονη και βραδεία αλλά θα έχει θετικό αποτέλεσμα».
Κλείνοντας, ο κύριος Σταϊκούρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης, σημειώνοντας ότι δεν είναι εποχή για ομφαλοσκοπήσεις, πολιτικών παιχνιδιών και δημιουργία κλίματος πόλωσης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ