Μετωπική σύγκρουση Σαμαρά – Τσίπρα στη Βουλή
- 07/12/2014, 12:20
- SHARE
Με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να είναι σε οριακό σημείο, ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός.
Ψηφίζεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία ο προϋπολογισμός του 2015. Ο προϋπολογισμός, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, είναι για πρώτη χρονιά ισοσκελισμένος και προβλέπει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες για τόκους του επόμενου έτους, παραπέρα μείωση του δημόσιου χρέους στο 160% του ΑΕΠ και επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,9% που είναι από τους υψηλότερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευτεί για κατάθεση στη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α’ εξαμήνου του 2015 , αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της τρόικας για δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο τη νέα χρονιά.
Ο υπουργός στο e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής στην τρόικα επαναλαμβάνει την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κατάργηση φοροαπαλλαγών και δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις δράσεις που απαριθμούσε στην πρώτη του επιστολή.
Το e-mail εστάλη λίγα 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις μερικές εβδομάδες -πιθανότατα ένα μήνα.
Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ
Στη σκιά της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και των σεναρίων με την Προεδρική Εκλογή, αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
Το πολιτικό κλίμα επιβαρύνουν και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, οι υπουργοί της Ευρωζώνης σκοπεύουν να εξετάσουν τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες.
Την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται σε πολιτικό κενό εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι οι εταίροι γνωρίζουν τις ανεύθυνες τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη συνέχεια του κράτους και τη διεθνή αξιοπιστία.
«Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι ευθέως ανάλογη της σημασίας που έχουν για τη χώρα η συμφωνία για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και η δίδυμη συμφωνία για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Για τον θώρακα ασφαλείας που θα έχει η Ελλάδα χωρίς νέο δάνειο και άρα χωρίς νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο, χωρίς τον μηχανισμό της τρόικας που συνιστά απόκλιση από τους τακτικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που λειτουργούν για όλες τις χώρες-μέλη» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «είναι λογικό και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που διαρκεί ως το 2016 να μετατραπεί σε προληπτικό, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να κανονίζει τη σχέση της με τις αγορές και τους θεσμικούς μηχανισμούς με κριτήριο τα επιτόκια». Πρόσθεσε δε ότι «η αβεβαιότητα και η αφελής προαναγγελία ενεργειών εκτός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου έχουν κόστος για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες. Αυξάνουν τις απαιτήσεις των συνομιλητών μας και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στη «διασταύρωση» της διαπραγμάτευσης με τη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σχολίασε ότι προσδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα πολύ συγκεκριμένα θεσμικά χαρακτηριστικά.
«Η πίεση των τελευταίων εβδομάδων έφερε τους πάντες πιο κοντά στα πραγματικά τους μεγέθη. Φαντάζουν παράδοξες κάποιες εύκολες κομματικές κορόνες. Φάνηκε ποιοι είναι μέσα στον χορό και αγωνίζονται στο όνομα της χώρας και ποιοι ξέρουν πολλά τραγούδια αλλά είναι έξω από τον χορό» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Μάλιστα, διεμήνυσε ότι «η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί. Αυτό όμως δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει ως ευκαιρία για ένα ακόμη κύμα ανέξοδης επιπολαιότητας και δημαγωγίας».