Μια «ανάσα» πιο κοντά στο διάστημα βρίσκεται η Ιωάννα Φωτοπούλου
- 17/09/2015, 12:34
- SHARE
Η Ιωάννα Φωτοπούλου μιλά στο FortuneGreece για τη συμμετοχή της στο «Rising Star Programme», την καταπολέμηση της διαφθοράς και το μέλλον της Ελλάδας.
Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι η Ελληνίδα που βρίσκεται ανάμεσα στους τριάντα φιναλίστ παγκοσμίως για ένα ταξίδι στο διάστημα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Rising Star Programme» για νέους ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Η 26χρονη τοπογράφος, μηχανικός και ακτιβίστρια από τη Θεσσαλονίκη απέχει μόλις μια ανάσα από το όνειρο, καθώς η τελική τριάδα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.
Η συμμετοχή της Ιωάννας στον εν λόγω διαγωνισμό δεν είναι τυχαία αλλά απόρροια της ενεργού δράσης της σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μολονότι νεαρή στην ηλικία, διαθέτει ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν πολλοί συνομήλικοί της. Το 2013 επιλέχθηκε ως ένα από τα 40 άτομα που μίλησαν στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «One Young World» στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και το 2014 ως ένα από τα 18 άτομα που απευθύνθηκαν στο κοινό στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.
«Η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό προέκυψε μέσω της συνεργασίας του Kruger Cowne με το One Young World. Εγώ είμαι μέλος του One Young World από το 2013, όποτε και μου είχαν δώσει μια πλήρη υποτροφία για να παρευρεθώ στο συνέδριο τους στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και να παραθέσω ένα key note speech μπροστά σε ανθρώπους όπως ο Κόφι Ανάν, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Μοχάμεντ Γιούνους και πολλούς άλλους για την δουλειά που κάνουμε κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα! Έτσι μέσα από την συνεργασία τους μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό με τα αντίστοιχα project που τρέχαμε την δεδομένη περίοδο. Γιατί σε αυτόν τον διαγωνισμό δεν επιλέγεται κάποιος επειδή είναι έξυπνος ή όμορφος ή γράφει καλά. Επιλέγεται ο κάθε participant με βάση την βαρύτητα του project με το οποίο κατεβαίνει στον διαγωνισμό» αναφέρει στο Fortune Greece η Ιωάννα.
Η ίδια παραδέχεται πως την φοβίζει η ιδέα του να βιώσει την εμπειρία του διαστήματος παίρνοντας μέρος σε ένα εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, είναι προετοιμασμένη να πάρει το ρίσκο.
«Πάντα μας φοβίζει το άγνωστο, έτσι δεν είναι; Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας. Ωστόσο, όταν σκέφτομαι πόση αγάπη έχουμε πάρει, πόση στήριξη από τον κόσμο που έχει δει τις προσπάθειές μας και είναι δίπλα μας και όταν συνειδητοποιώ ότι όλο αυτό γίνεται για να προωθήσουμε το YouRule και να βοηθήσουμε στην δημιουργία μιας δυνατής και υγιούς Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα μας, ο φόβος καταλαγιάζει κάπως και την θέση του παίρνει η αποφασιστικότητα!».
Για όσους δεν γνωρίζουν το YouRule είναι ένας διαδικτυακός χώρος στον οποίο έχει δημιουργηθεί μια online κοινότητα με όλους τους ενεργούς και θετικά σκεπτόμενους πολίτες που τους καλεί να βοηθήσουν τους δήμους και τις περιφέρειές τους, να ενημερωθούν γρηγορότερα για τα όποια προβλήματα προκύπτουν ( απλά προβλήματα όπως χαλασμένα φανάρια, λάμπες, δρόμοι, κτλ), αλλά και να οργανωθούν δημιουργώντας ομάδες σε τοπικό επίπεδο που μπορούν και λύνουν προβλήματα τα οποία είναι σημαντικά αλλά δεν εμπίπτουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του δήμου ή της περιφέρειας.
«Κοινωνικά προβλήματα που για να λυθούν χρειάζονται χρόνο και ανθρωπιά και όχι χρήματα. Και το πιστεύω βαθειά μέσα μου ότι στην Ελλάδα μας ξέρουμε από ανθρωπιά! Για αυτό και δεν φεύγω από την χώρα, για αυτό και μένω εδώ. Για αυτή την ανθρωπιά, την ζεστασιά και τα αυθόρμητα χαμόγελα».
Αναμφίβολα, η ελληνική συμμετοχή σε ένα μεγαλεπίβολο project που συμμετέχουν εκατοντάδες χώρες από όλο τον κόσμο θεωρείται επιτυχία. Αν όμως η Ιωάννα καταφέρει να περάσει στην τελική τριάδα στόχος της είναι να προωθήσει την Ελλάδα και να προβάλει τα θετικά στοιχεία της στο εξωτερικό.
«Και μόνο που μιλήσανε αρκετά ξένα ΜΜΕ για την Ελλάδα θετικά εν μέσω εκλογών, capital controls και οικονομικής κρίσης πιστεύουμε ότι είναι νίκη. Εάν όμως γίνει το «θαύμα» και καταφέρουμε να πάμε το YouRule στην τελική τριάδα σίγουρα θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ως ομάδα να μιλήσουμε για την δουλειά μας ακόμη περισσότερο. Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας – e democracy και να μιλήσουμε για την χώρα μας. Αυτή την χώρα που δεν την έχουν εγκαταλείψει οι πολίτες της, αυτήν την χώρα στην οποία μεγαλώσαμε και ονειρευτήκαμε και ερωτευτήκαμε και ελπίσαμε για πρώτη φορά. Να αναδείξουμε ότι σε αυτή τη χώρα δεν πάνε όλα στραβά. Υπάρχουν και θετικά τα οποία συμβαίνουν και θα συνεχίσουμε να τα προβάλουμε σε πείσμα όλων όσων θέλουν να κάνουν το αντίθετο».
Πώς πρoέκυψε η ενασχόληση με τα κοινά
Η ενασχόληση με τα κοινά δεν ήταν βέβαια κάτι που προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε καλλιεργήθηκε σταδιακά. Ήταν μια εσωτερική ανάγκη εγγεγραμμένη στο DNA της Ιωάννας, η οποία από την ηλικία των εννέα ετών έχει εκφράσει την επιθυμία να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.
«Ασχολούμαι ενεργά από τα 17 μου. Όχι με την έννοια του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά με την πραγματική ενασχόληση με την πολιτική. Ενασχόληση ως πολίτης με την κοινωνία και την χώρα στην οποία μεγαλώνω. Ενασχόληση μέσω της δράσης μου στην λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών».
Όσο για το πώς βλέπει τις οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζει πως τα πράγματα είναι δύσκολα και πως πρέπει να γίνουν άμεσα τομές. Παραθέτοντας ως παράδειγμα τα αποτελέσματα του δόγματος Ομπάμα στην Αμερική και της πολιτικής της ρευστότητας που ακολούθησε καθώς επίσης και τα αντίστοιχα αποτελέσματα της γερμανικής σχολής και της πολιτικής της λιτότητας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική αφαίμαξη των πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.
«Αν σκεφτούμε την οικονομία μας σαν σφουγγάρι, μπορείς να το στύψεις μέχρι ένα σημείο και αυτό να βγάζει νερό. Για να συνεχίζει να βγάζει νερό θα πρέπει να ρίχνεις και λίγο μέσα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλα όμως αυτά πρέπει να γίνουν συνετά και με τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και την γενική γραφειοκρατία. Αλλιώς τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ χειρότερα».
Τι χρειάζεται να αλλάξει;
Το Σύνταγμά μας, απαντά η Ιωάννα, διευκρινίζοντας πως δεν μιλά για αναθεώρηση αλλά για επαναδημιουργία με την απρόσκοπτη συμμετοχή των πολιτών. Και αυτό γιατί σήμερα, σύμφωνα με την Ιωάννα, έχουμε ένα σύνταγμα παρωχημένο που αναθεωρείται αυθαίρετα και δεν περιέχει τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για τους οποίους δημιουργείται.
«Όταν βρεθεί ο πολιτικός που θα έχει τα κότσια να πει: Έχουμε τα μέσα, το ίντερνετ και η τεχνολογία είναι με το μέρος μας, θέλουμε να συμπεριλάβουμε τους πολίτες στις αποφάσεις μας, εκείνη η ημέρα θα είναι νίκη για τους Έλληνες πολίτες. Οι οποίοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους, θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους και θα έχουμε ένα πραγματικά δημοκρατικό σύνταγμα, σωστά δομημένο και στοιχειοθετημένο για να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες μας. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και στις ΗΠΑ λίγο μετά την επανάσταση τους (με λιγότερους πολίτες να συμμετέχουν κάτι που σήμερα είναι ευκολότερο να γίνει) και η Αμερική από ότι βλέπω ανθεί».
Πού υστερούν οι Έλληνες πολιτικοί;
Η επαφή της με το πολιτικό σύστημα της αμερικανικής Ηπείρου και με τον Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο και ανήρτησε φωτογραφία στα social media που σχολιάστηκε από πολλούς, την έκαναν να αποκτήσει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από εκείνον που επικρατεί στον πολιτικό «μικρόκοσμο» της Ελλάδας. Το οξύμωρο είναι πως στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία «ξεφυτρώνει» ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών, εκ των οποίων ελάχιστοι έχουν τη «στόφα» του ηγέτη.
Πού υστερούν λοιπόν οι Έλληνες πολιτικοί και γιατί ο κόσμος δεν τους εμπιστεύεται; Η Ιωάννα αποδίδει την αρνητική τους εικόνα στο γεγονός ότι δεν είναι ταπεινοί. «Να λένε περισσότερο την αλήθεια χωρίς φόβο ότι δεν θα επανεκλεγούν και με ξεκάθαρες προθέσεις να συμπεριλάβουν τους πολίτες και την Κοινωνία των Πολιτών σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Η γενιά μου έχει ένα τεράστιο ποσοστό σπουδαγμένων και κοσμογυρισμένων ανθρώπων που καταλήγουν να σιχαίνονται την πολιτική. Αυτό θα ήθελα να προσπαθήσουν να αλλάξουν. Να μας ακούνε και να εκμεταλλευτούν την γνώση μας και τις ιδέες μας υπέρ της Ελλάδας».
Σημειώνεται πως στο ενεργητικό της Ιωάννας συγκαταλέγεται η δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Οι ακτιβιστές» (“The Activests”) με παραρτήματα σε Βαλκανικές χώρες που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου σε ζητήματα διαφθοράς. Όπως μας λέει η Ιωάννα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη με μια μερίδα Ελλήνων πολιτών να παρουσιάζει σημάδια κοινωνικής ωριμότητας και να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση.
«Αν αρχίσουν οι πολίτες να λαμβάνουν τα σωστά ερεθίσματα είμαι απόλυτα σίγουρη ότι οι αδιάφθοροι που σκέφτονται το καλό ίσως όχι της χώρας ολόκληρης αλλά σίγουρα της γειτονιάς, της πόλης ή του δήμου τους είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που δεν νοιάζονται! Και αυτό το βλέπεις από τον εθελοντισμό, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τις ομάδες πολιτών που ξεφυτρώνουν παντού και αυτό-οργανώνονται για δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου έστω και τοπικού».