Η Microsoft ντύθηκε… ντετέκτιβ
- 19/11/2013, 19:45
- SHARE
Στη μάχη εναντίον των χάκερ μπαίνει για τα καλά ο τεχνολογικός κολοσσός με το νέο της Cybercrime Center - Δείτε τις φωτογραφίες.
Πώς θα ακουγόταν στα αυτιά ενός χάκερ ένας χώρος στον οποίο συγκεντρώνονται προγραμματιστές λογισμικού ασφαλείας, εξειδικευμένοι ψηφιακοί εγκληματολόγοι και δικηγόροι εκπαιδευμένοι για υποθέσεις ψηφιακής πειρατείας; Σίγουρα όχι και τόσο καλά.
Η Microsoft επέκτεινε το Τμήμα Ψηφιακής Εγκληματικότητας σε ένα χώρο 1500 τετραγωνικών, υψίστης ασφαλείας, ο οποίος συνδυάζει μια τεράστια γκάμα τακτικών και μεθόδων για την καταπολέμηση του λεγόμενου cyber crime: συγκέντρωση και ανάλυση τεράστιας ποσότητας δεδομένων με μία δόση «ντεντεκτιβίστικη» και πολλές δικηγορικές γνώσεις.
Η επίσημη αρχή του νέου Cybercrime Center της Microsoft θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Όπως λένε οι άνθρωποι της εταιρείας, θα αποτελέσει το επόμενο βήμα στη δεκαετή δραστηριότητα των εγκληματιών χάκερ –γιατί δεν είναι όλοι οι χάκερ εγκληματίες- μετά από την ραγδαία εξέλιξη των εργαλείων που έχουν στα χέρια τους.
Διαβάστε ακόμη: Ψάχνουν «φιλικούς χάκερς» οι Microsoft, Google και Facebook
Η Microsoft είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τα ηνία πολλών πρωτοβουλιών κατά ψηφιακών εγκληματικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας, στα οποία οι χάκερ ελέγχουν τεράστιο αριθμό υπολογιστών τις περισσότερες φορές εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.
«Το κυβερνο-έγκλημα όσο πάει και χειροτερεύει», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του νέου αυτού τμήματος, David Finn. Παρόλα αυτά ελπίζει ότι με τη σύμπραξη τόσων δυνάμεων, θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Τα συστήματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων είναι απολύτως ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ανιχνευτές δαχτυλικών αποτυπωμάτων, υψίστης ασφαλείας βάσεις δεδομένων για τα κακόβουλα προγράμματα που βρίσκονται στην κατοχή τους, και κάμερες ασφαλείας οι οποίες παρακολουθούν επί μονίμου βάσεως τους διαδρόμους και τα γραφεία του κτιρίου.
Διαβάστε ακόμη: H Microsoft προειδοποιεί για επιθέσεις χάκερ
Η «παρακολούθηση» αυτή δεν είναι όμως μόνο εσωτερική. Δωμάτια γεμάτα μόνιτορ, καταγράφουν ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των κατά τόπους παρόχων ίντερνετ.
Ο χώρος έχει προβλέψει και τις εξωγενείς «επισκέψεις» όλων εκείνων που ναι μεν θα συνδράμουν στον «αγώνα» κατά του κυβερνο-εγκλήματος, όμως η παρουσία τους θα έχει τον χαρακτήρα του «επισκέπτη-συμμάχου». Εξ ου και η δημιουργία ανεξάρτητων γραφείων μόνο γι’ αυτούς, γεμάτα «καλούδια» όπως τεράστιες οθόνες αφής.
Ο αριθμός του προσωπικού φτάνει μέχρι στιγμής τα 100 άτομα, 80 εκ των οποίων είναι αφοσιωμένα στην πειρατεία κατά των προϊόντων της Microsoft. Μπορεί λοιπόν ολόκληρο το σκηνικό να μοιάζει βγαλμένο από ταινία κατασκοπίας, όμως αυτή η «συγκέντρωση μυαλών» θα παραμείνει επικεντρωμένη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις κι όχι στον λεγόμενο cyber-war μεταξύ κρατών. Εκεί τη «δουλειά» την έχουν αναλάβει ειδικά τμήματα του στρατού…