Μήπως κάνω λάθος επάγγελμα;
- 31/03/2015, 20:00
- SHARE
Δείτε αν έχετε διαλέξει τη σωστή επαγγελματική σταδιοδρομία.
Για όλους έρχεται εκείνοι οι στιγμή που αναρωτιόμαστε αν κάνουμε τη σωστή δουλειά. Ξυπνάμε ένα πρωινό και σκεφτόμαστε αν θέλουμε πραγματικά τη δουλειά αυτή, πηγαίνουμε στο γραφείο και αναρωτιόμαστε αν αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συναναστρεφόμαστε, ανοίγουμε τον υπολογιστεί και αναρωτιόμαστε αν αυτό θα κάνουμε σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας.
Σε όλου έχει τύχει. Και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και την αναζήτηση, δύο είναι τα τινά: ή θα γίνετε καλύτεροι στον τομέα σας ή θα αλλάξετε εργασία.
Πως μπορεί, λοιπόν, να είναι κάποιος σίγουρος πως κάνει τη δουλειά που του ταιριάζει;
Αρχικά ετοιμαστείτε να απαντήσετε στον εαυτό σας ένα βασικό ερώτημα αναφορικά με τις δυνατότητες σας και τη προσωπικότητα σας. Το πρόσωπο που σας πάρει τη συνέντευξη για μια θέση εργασίας πιθανότατα να μην ενδιαφέρεται για το ποια στοιχεία της προσωπικότητας σας (και των υπόλοιπων υποψηφίων) ταιριάζουν με τη θέση. Ενδιαφέρονται μόνο για τις πρακτικές σας ικανότητες. Αυτό έχει να κάνει με εσάς και τους δικούς σας στόχους και που βλέπετε τη καριέρα σας.
Ας πούμε ότι θέλετε να ακολουθήσει μια δουλειά στο μάρκετινγκ. Γιατί το επιλέξατε; Πρόκειται για ένα πεδίο εργασίας που όλα σχετίζονται με την εικόνα και τις πωλήσεις ή για να το πούμε πιο ωμά έχει να κάνει με τον τρόπο που μπορεί να πείσει κάποιος πως πρόκειται για το καλύτερο προϊόν, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια. Αν έχετε έστω και την παραμικρή αμφιβολία πως μπορείτε να πείτε αυτά τα «επαγγελματικά ψέματα» αυτός ο χώρος δεν είναι για εσάς.
Ένα άλλο παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να γίνετε μάνατζερ. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν. Είτε γιατί θα έχετε μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές είτε γιατί θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο σε όλα.
Να θυμάστε ότι μια καριέρα χτίζεται σε βάθος χρόνο και έρχεται μέσα απ’ την εμπειρία. Οι ηγέτες είναι εξαιρετικά καλοί στο να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και να τους αντιμετωπίζουν. Εάν δεν έχετε αυτές τις δεξιότητες, τα προσωπικά σας κίνητρα δε θα σας φτάσουν εκεί.
Το λάθος που κάνουν συχνά οι άνθρωποι είναι πως επιλέγουν να είναι σε έναν τομέα, απλά για να μην είναι σε κάποιον άλλο. Θέλετε, ας πούμε, να ασχοληθείτε με το μάρκετινγκ, επειδή δεν έχετε τεχνικές γνώσεις ώστε να κάνετε κάποιο άλλο επάγγελμα. Αναρωτηθήκατε, όμως, αν θα είστε καλοί σε αυτό;
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μπορεί να έχετε καλές δεξιότητες σε έναν τομέα, αλλά να έχετε εξαιρετική επίδοση σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, έστω ότι είστε καλοί στο μάρκετινγκ. Στη πορεία, όμως, βλέπετε πως σας ενδιαφέρει πιο πολύ η ανάλυση των ποσοτικών μεγεθών. Κι αυτό γιατί ενώ είστε καλοί στη δουλειάς σας, είστε ακόμα καλύτεροι σε κάτι άλλο.
Τι γίνεται τώρα με το «εγώ» μας; Οι προσωπικοί στόχοι είναι αυτοί που προσδιορίζουν το ποιοι είμαστε στη δουλειά μας. Δε πρόκειται για κάτι αρνητικό, τουναντίον. Αρκεί να ξέρετε πώς να το «κουμαντάρετε».
Απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα, βάζοντας στην άκρη τους εγωισμούς:
Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά που με κάνουν να ξεχωρίζω σε σχέση με όλους τους άλλους;
Τι με ενθουσιάζει περισσότερο στη δουλειά μου;
Οι υπόλοιποι πιστεύουν πως είμαι καλός σε αυτό που κάνω;
Κάνω αυτή τη δουλειά για να πληρώνω τους λογαριασμούς ενώ στην ουσία απολαμβάνω όσα κάνω όταν σχολάω;
Ζηλεύω όσα κάνουν οι υπόλοιποι;
Με ενδιαφέρει να αλλάξω τι πιστεύουν οι άλλοι;
Οι απαντήσεις σας μπορεί να σας βοηθήσουν στο να προσδιορίσετε αν είστε στο σωστό επάγγελμα. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.