Μήπως το smartphone σου θέλει να σε σκοτώσει;
- 02/09/2014, 20:15
- SHARE
Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι ευάλωτα μέσω της ψηφιακής μας παρουσίας. Και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό.
Η πρόσφατη δημοσίευση εκατοντάδων φωτογραφιών από προσωπικές στιγμές διάσημων γυναικών έφερε πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των προσωπικών μας δεδομένων. Τα δεδομένα μας που, τις περισσότερες φορές, σκορπάμε οι ίδιοι δημόσια στα social media.
«Παλιά δεν συνέβαινε αυτό», μου λένε φίλοι που ανησυχούν για το ότι έχουμε περικυκλωθεί από ψηφιακές συσκευές. «Ποτέ στο παρελθόν τόσα πολλά στοιχεία για σένα δεν ήταν διαθέσιμα στις ορέξεις του κάθε χάκερ ή κοινού εγκληματία».
Εεε, συγγνώμη. Πάντα ήταν. Απλώς έχει αλλάξει η εποχή και τα εργαλεία. Παλιά ο διαρρήκτης έσπαγε την πόρτα και έπαιρνε τα λεφτά από το συρτάρι, την ταυτότητα και το διαβατήριο. Τώρα ο χάκερ σπάει τους κωδικούς και χρεώνει την πιστωτική σου. Παλιά ο κλέφτης άνοιγε το αυτοκίνητό σου και έκλεβε ό,τι έβρισκε μέσα, ακόμα και το ίδιο το αυτοκίνητο. Τώρα κλέβει το λάπτοπ και το πουλάει σε identity thieves που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν από αυτό όσα στοιχεία έχεις μέσα όχι για να σου καταστρέψουν τη ζωή (δεκάρα δεν δίνουν), αλλά για να πουλήσουν τα δεδομένα σε ημι-νόμιμες υπηρεσίες μαζικής αποστολής mail ή -ξανά- για να χρησιμοποιήσουν όσο προλαβαίνουν την πιστωτική σου.
«Μα, όλα αυτά τα στοιχεία δεν βρίσκονται κρυμμένα στο σπίτι μου. Βρίσκονται στο «σύννεφο», δηλαδή σε έναν server στην Καλιφόρνια όπου κάποιος μπορεί να περνάει την ώρα του βλέποντας τις προσωπικές μου φωτογραφίες».
Έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας, συγχαρητήρια. Οι φωτογραφίες του σκύλου σας ή της φίλης σας τόπλες είναι τόσο σημαντικές που κάποιος τεχνικός στο Dropbox π.χ. θα διακινδυνεύσει όχι τη θέση του, αλλά την ελευθερία του ρισκάροντας φυλακή μόνο και μόνο για να δει ημιφωτισμένες θηλές και τον Μαξ να κυνηγάει τη μπάλα.
«Εντάξει, αλλά εσένα δεν σε τρομάζει που όλη σου η ζωή βρίσκεται στο Internet;»
Πιο πολύ με τρομάζει που η τράπεζα γνωρίζει τα πάντα για μένα, περισσότερα από όσα γνωρίζει το ληξιαρχείο, η εφορία, το κτηματολόγιο και η ασφαλιστική μου μαζί. Αυτός είναι ο όρος για να δώσει μεγάλο δάνειο, την κάνεις συνέταιρο στη ζωή σου. Έχεις αναρωτηθεί πόσα πραγματικά σημαντικά στοιχεία έχεις δώσει οικειοθελώς σε διάφορες εταιρείες; Αυτές να φοβάσαι, όχι το Android σου.
«Μα παραβίασαν το ίδιο το iCloud. Αυτό πάει να πει πως τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές;»
Τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές. Η κοινωνία λειτουργεί παίρνοντας συνεχώς αποδεκτά ρίσκα. Συνεχίζουμε να οδηγούμε παρά το ότι το 2013, μόνο στην Ελλάδα σκοτώθηκαν 861 άνθρωποι σε τροχαία δυστυχήματα. Συνεχίζουμε να πετάμε, παρά το ότι 761 άνθρωποι έχουν χαθεί σε αεροπορικές τραγωδίες μόνο φέτος. Συνεχίζουμε να αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας στο «σύννεφο» παρά το ότι από καιρού εις καιρόν μαθαίνουμε για σοβαρά κενά ασφάλειας ακόμα και στις μεγαλύτερες εταιρείες. Έτσι είναι η ζωή, έτσι είναι η κοινωνία. Αποδεχτείτε το.
Θα σας πω πώς εγώ αντιμετωπίζω το «σύννεφο» και το smarthphone μου γενικά. Βλέπω το «σύννεφο» σαν το φορτηγό που θα μου κάνει τη μετακόμιση. Του εμπιστεύομαι τα πράγματά μου για να τα μεταφέρει και να τα φυλάξει, αλλά δεν θα του έδινα ποτέ τα χρυσαφικά της γιαγιάς ούτε τον πανάκριβο υπολογιστή μου, καθώς και οτιδήποτε θα μου έκανε ζημιά αν έπεφτε σε ξένα χέρια (κωδικοί τράπεζας, φορολογικές δηλώσεις, κλειδιά, αποδεικτικά περιουσίας κ.λπ).
Για τα προσωπικά έχω και έναν επιπλέον κανόνα: Μην διακινείς μέσω διαδικτύου οτιδήποτε δεν θα ήθελες να δει η μητέρα σου. Ο συνδυασμός των δύο αυτών κανόνων προστατεύει σχεδόν τα πάντα. Από εκεί και πέρα ισχύει ό,τι είπαμε παραπάνω για τα αποδεκτά ρίσκα.
Οι διάσημες κυρίες που -όπως φαίνεται- έσωζαν στο «σύννεφο» τις προσωπικές τους φωτογραφίες ή τις έστελναν με απλό email θα έπρεπε να γνωρίζουν πως είναι σαν να τις άφησαν πάνω στο τραπέζι του σπιτιού τους, προσβάσιμες στον κάθε εισβολέα. Αυτό, φυσικά, δεν κάνει λιγότερο παράνομη και απαράδεκτη την πράξη του χάκερ, ούτε υπονοεί πως τα φταίνε τα θύματα, κάθε άλλο. Απλώς είναι ένα μάθημα σε όσους περιμένουν privacy από εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα την πρόσβαση στο περιεχόμενο (αλήθεια, έχετε διαβάσει τους όρους του Gmail;).
Συνεπώς, αν κινδυνεύετε από κάτι, αυτό είναι το αυτοκίνητό σας. Προσέχετε πώς οδηγείτε και εμπιστευθείτε τα δεδομένα σας στο smartphone σας. Αυτό δεν θα προσπαθήσει ποτέ να σας σκοτώσει.
Διαβάστε ακόμη: «Μαύρα σύννεφα» πάνω από τις υπηρεσίες cloud;