Η μόδα των ΒΑΝΚΙΕ επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα
- 18/12/2013, 20:05
- SHARE
Ο Άρης Γούναρης εξηγεί στο FortuneGreece.com τη «συνταγή» της επιτυχίας της νεανικής αλυσίδας εστίασης.
Δύο καινούρια καταστήματα BANKIE στην Αθήνα -ένα στην Κατεχάκη και ένα στη Φιλολάου- έρχονται να προστεθούν στο δίκτυο της ανερχόμενης εταιρείας που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της τον Απρίλιο του 2013 και ήδη απαριθμεί δύο καταστήματα. Τον Ιούλιο «έπεσαν» οι υπογραφές για τα καταστήματα στο Περιστέρι και τα Γιάννενα, που έχουν ανοίξει τις πύλες τους από τον Οκτώβριο και υποδέχονται καθημερινά το νεανικό κοινό, ενώ μέσα στο 2014 αναμένεται η λειτουργία τουλάχιστον τεσσάρων ακόμη νέων καταστημάτων.
Η φιλοσοφία είναι απλή: Μαγαζιά με προσωπικότητα και στυλ που απευθύνονται στο νεανικό κοινό και λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise. Το concept των Άρη Γούναρη και Αντρέα Παπαπέτρου, είναι πρωτότυπο και αρκετά ελκυστικό για τα ελληνικά δεδομένα. «Ήδη σχεδιάζαμε την κατασκευή και το design franchise καταστημάτων για άλλους και βλέποντας ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά, πήραμε μαζί με τον Αντρέα την απόφαση να κάνουμε κάτι πιο όμορφο και οικονομικό στον κλάδο της εστίασης», αναφέρει στο FortuneGreece.com o Άρης, ο οποίος διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο κομμάτι του design μέσω της αρχιτεκτονικής boutique, Βombyx, που διατηρεί στο Μεταξουργείο, αλλά και μεταπτυχιακό στο food marketing. Η βασική επιρροή προήλθε από ένα hotel project ενός καλλιτέχνη στη Μασσαλία, αλλά και από γενικότερες παραστάσεις που είχαν από ταξίδια στο εξωτερικό.
Τι ακριβώς είναι, όμως, τα καταστήματα BANKIE; Πρόκειται για χώρους διακοσμημένους με graffiti στους τοίχους, skateboards στην οροφή, οι οποίοι διαθέτουν επιλεγμένα είδη προς πώληση -όπως τσάντες της Eastpak και design items της Quinze & Milan και άλλων οίκων- και προσφέρουν μια προϊοντική γκάμα, η οποία χαρακτηρίζεται από σχετικά μεγάλο εύρος γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων, όπως και ροφημάτων σε χαμηλές τιμές λιανικής.
Διαβάστε ακόμη: Τα μυστικά του Ήφαιστου κρυμμένα σε ένα μπουκάλι κρασί
Τα καταστήματα δεν έχουν αυστηρά την ίδια μορφή. Καθένα φέρει μεν βασικά χαρακτηριστικά, αλλά υπάρχουν και στοιχεία που τα διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα. Τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και η περιοχή παίζουν βασικό ρόλο και η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται κατά περίπτωση. Όπως εξηγεί ο Άρης, « Προσαρμοζόμαστε ανάλογα με τα δεδομένα της περιοχής. Άλλες είναι οι τιμές των προϊόντων στο Περιστέρι και άλλες στη Γλυφάδα». Υπάρχει γενικά ελαστικότητα και η τελική έγκριση δίνεται κατόπιν συζήτησης με τους συνεργάτες.
Όσο για το σκέλος των προϊόντων, εδώ υπάρχει συνεργασία με εγκεκριμένους προμηθευτές που έχουν λάβει το «πράσινο φως» από την ομάδα της BANKIE. Τα καταστήματά εντός Αττικής τροφοδοτούνται καθημερινά από φρέσκα προϊόντα που παρασκευάζονται από Έλληνες παραγωγούς, ενώ στα εκτός Αττικής επιλέγονται προϊόντα τοπικών παραγωγών. Must θεωρείται το bankie shake που συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας παγωτό βανίλια με τις αγαπημένες σοκολάτες mars, snickers, twix, bounty, maltesers και lila pause.
Και τι σημαίνει η ονομασία; Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας πάντρεψαν τη λέξη bank -που στα αγγλικά σημαίνει πάγκος- με το όνομα του γνωστού graffiti artist Banksy, και εγένετο bankie. Είναι εύηχο, έχει χαρακτήρα street και είναι ακριβώς ότι πρέπει για να προσελκύσει το νεανικό κοινό. Με προσωπικό κόπο και μεράκι, ο Άρης και ο Αντρέας, σχεδιάζουν τη μορφή των καταστημάτων και συνεργάζονται με συγκεκριμένη ομάδα graffiti που μετατρέπει άψυχους τοίχους σε καλλιτεχνικά αριστουργήματα.
Διαβάστε ακόμη: Ντιζαϊνατες τσάντες από άχρηστα ιστιοπλοϊκά πανιά
Όσο για το κόστος; Μιλάμε για μια χαμηλή επένδυση, της τάξεως των 20.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων διαμόρφωσης καταστήματος, εξοπλισμού και entryfees. Το «φαινόμενο» bankie έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον κλάδο του franchising, τόσο επενδυτικά με εκατοντάδες ενδιαφερόμενους μέσα σε λίγους μήνες, όσο και θεωρητικά, καθώς αποτελεί ένα concept που εντάσσεται 100% στην κατηγορία της Μικρής Εστίασης.
Αυτήν τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με εν δυνάμει συνεργάτες σε Αγγλία και Κύπρο που θέλουν να υιοθετήσουν το πρωτότυπο concept. «Πράγματι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά γίνεται ένα αυστηρό φιλτράρισμα στους ενδιαφερόμενους. Θέλουμε να συνταχθούν με το concept. Δεν έχει να κάνει με το budget που μας προτείνουν. Εμείς ψάχνουμε για συνεργάτες, όχι για υπαλλήλους».
Η value for money επένδυση συνιστά ένα ολοκληρωμένο πακέτο franchise, ξεκινώντας από την εταιρική ταυτότητα, τη δυνατότητα παράδοσης με το κλειδί στο χέρι, το επιχειρηματικό σχέδιο ανά κατάστημα, την αξιολόγηση-έγκριση καταστήματος, τη δυνατότητα εύρεσης καταστήματος, όπως και την έκδοση υγειονομικής άδειας, την εκπαίδευση, την οργάνωση των εγκαινίων, τη συνεχή υποστήριξη και την πανελλήνια διαφημιστική προβολή.
Διαβάστε ακόμη: Γιατί τα παγωτά Δωδώνη δεν «έλιωσαν» στην κρίση