Η MoneyMarket άλλαξε τα δεδομένα στην ασφάλεια αυτοκινήτου
- 21/05/2014, 15:20
- SHARE
Ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος μιλάει στο «F» για το εγχείρημα του στην αγορά των στεγαστικών δανείων και των αυτοκινήτων.
Έζησε 12 χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο LSE ,δούλεψε σε επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, ενώ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα απασχολήθηκε σε Real Estate Funds. Το 2007 ίδρυσε τη moneymarket, την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε στα πρότυπα αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού, τον θεσμό του ανεξάρτητου συμβούλου στεγαστικών δανείων (mortgage broker). Σήμερα η εταιρεία του είναι leader στον κλάδο της και τα μεγέθη της αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος μιλά στο fortunegreece.com για την εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά των στεγαστικών δανείων και στις ασφάλειες αυτοκινήτων μέσω της χρήσης του Internet.
«Ξεκινήσαμε το 2007 και θέλαμε να είμαστε οι σύμμαχοι του καταναλωτή σε ότι αφορά τις χρηματοοικονομικές και τις ασφαλιστικές του ανάγκες. Το Μoney Market αποτελεί σίγουρα τον ευκολότερο τρόπο για να κάνει κανείς το καλύτερο deal μέσα από τη διαδικασία της σύγκρισης τιμών».
Η moneymarket είναι επίσημος διαμεσολαβητής Ελληνικών Τραπεζών και γνωστοποιημένη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το διάστημα 2007-2009 μεσολάβησε για δάνεια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούσαν στη διευθέτηση υποθέσεων 300 δανειοληπτών. Από το 2009 περνά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου και το 2010 λανσάρει στην ελληνική αγορά το live insurance.gr ένα καινοτόμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών, το οποίο όμως δεν είχε την αποδοχή που περίμεναν.
Το 2011 η ομάδα του Money Market ανασκουμπώνεται και κάνει μια νέα προσπάθεια που θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Όταν βγάλαμε στην αγορά το insurancemarket.gr η επισκεψιμότητα εκτοξεύθηκε στα ύψη και μέσα σε ένα εξάμηνο είχαμε γίνει leader στην αγορά. Σε αυτό συνέβαλε αφενός το γεγονός ότι υπήρξαν εταιρείες όπως η Anytime, η οποία εκπαίδευσε το κοινό να χρησιμοποιήσει το internet για την ασφάλιση του αυτοκινήτου, αφετέρου η κρίση η οποία έκανε τους πελάτες να αλλάξουν την ασφάλειά τους ακόμη και εάν την έβρισκαν κάπου αλλού έστω και με ένα ευρώ χαμηλότερα».
Ο τζίρος στο ξεκίνημα του εγχειρήματος διαμορφωνόταν στις 130.000 ευρώ, το 2012 άγγιξε τις 500.000 χιλιάδες ευρώ και την επόμενη χρονιά έκλεισε στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Για την τρέχουσα χρονιά ο κ. Παπαντωνόπουλος προβλέπει ότι ο τζίρος θα διαμορφωθεί κοντά στα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα αυξηθούν στις 100.000 από 70.000 που είναι αυτή τη στιγμή. Επιπρόσθετα, από τα 12 άτομα που απασχολούσε η επιχείρηση το 2011 ο αριθμός τους σήμερα αγγίζει τα 61. Όλοι είναι πιστοποιημένοι ασφαλιστές κατάλληλα καταρτισμένοι, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του ότι για την εκπαίδευσή τους έχουν δαπανηθεί πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πελάτες με τη χρήση των υπηρεσιών του Money Market δεν επιβαρύνονται με κανενός είδους προμήθεια. «Μας ενδιαφέρει ο πελάτης να μείνει ενθουσιασμένος και να μας προτείνει και στους φίλους του» μας λέει ο Σωτήρης.
Ενδεικτικό είναι πως στην Αγγλία το 60% των καταναλωτών επιλέγουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους μέσω ιστοσελίδων σύγκρισης. Στην Ευρώπη το εν λόγω ποσοστό κυμαίνεται από 20%- 60%, ενώ στην Ελλάδα αισίως έχει φτάσει το 10% με 12%. Ο Σωτήρης αναφέρει πως το 2002 με την είσοδο της χώρας στο ευρώ δημιουργήθηκε η καταναλωτική πίστη, η οποία απευθυνόταν σε ένα κοινό όχι κατάλληλα εκπαιδευμένο το οποίο βομβαρδιζόταν από παραπλανητικές διαφημίσεις από μέρους των τραπεζών. Η γνώμη του σήμερα για τα πράγματα είναι διαφορετική. Από ότι φαίνεται οι Έλληνες προβαίνουν ολοένα και περισσότερο στη διεξαγωγή έρευνας προτού χαμηλώσουν το κόστος της ασφάλειάς τους.
Η αγορά ασφάλισης αυτοκινήτων από το 2008 έχει χάσει το 20% εξαιτίας του υψηλού κόστους των ασφαλίστρων αλλά και του κύματος μαζικής κατάθεσης πινακίδων από τα .ΙΧ. Ωστόσο η εν λόγω εξέλιξη δεν είχε αντίκτυπο στη Money Market διότι όπως διευκρινίζει ο Σωτήρης η Ελλάδα εξακολουθεί και διατηρεί τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. «Η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ασφάλιστρα στη Δυτική Ευρώπη. Έχουμε παίξει καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό καθώς φέραμε τη διαφάνεια στην αγορά. Προβάλουμε κυρίως τα εκπτωτικά και χαμηλής προμήθειας πακέτα». Σχολιάζοντας τον κλάδο της ασφάλισης τονίζει πως είναι κατακερματισμένος αφού φιλοξενεί περί τις 60 ασφαλιστικές εταιρείες όταν στην Αυστριακή αγορά είναι μόλις 9!
Μέσα στον Ιούνιο η εταιρεία θα διευρύνει τις υπηρεσίες που προσφέρει προσεγγίζοντας και τους επαγγελματίες του κλάδου. «Θα δώσουμε στους ασφαλιστές τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν και οι ίδιοι πιο εύκολα τη δουλειά τους». Παράλληλα διεξάγονται συζητήσεις με εταιρείες για την δημιουργία πακέτων ασφάλισης υγείας, που θα απευθύνονται και σε άνεργους, τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά στα τέλη του 2014. Στόχος είναι επίσης η είσοδος στις αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας μέσα στο 2015».
Διαβάστε ακόμη:
Αλλάζει το DNA της ασφαλιστικής αγοράς