Μονόδρομος για την Amazon να αναπτύξει κονσόλα παιχνιδιών
- 21/02/2014, 10:38
- SHARE
Η έκδοση μιας κονσόλας βίντεο-παιχνιδιών είναι μάλλον αναπόφευκτη για την εταιρεία.
Την περασμένη εβδομάδα, η Amazon ανακοίνωσε την εξαγορά της Double Helix. Η εν λόγω εταιρεία παιχνιδιών, με 75 εργαζόμενους, ιδρύθηκε το 2007 από δύο προγραμματιστές, που στη δεκαετία του ’90, είχαν αναπτύξει τίτλους όπως το Earthworm Jim, και το Killer Instinct πιο πρόσφατα. Η εξαγορά αυτή ήρθε αμέσως μετά την εκτίμηση της ιστοσελίδας VG247 ότι η Amazon σχεδιάζει να ακολουθήσει τη Sony, τη Microsoft και τη Nintendo παράγοντας το δικό της σύστημα παιχνιδιών με τιμή κάτω από τα 300 δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα «τρέχει» σε μία εκδοχή του λειτουργικού συστήματος Android της Google.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι φιλοδοξίες της Amazon είναι απεριόριστες, και συνεπώς η έκδοση μιας τέτοιας συσκευής δεν θα συνιστούσε έκπληξη. Η εταιρεία που ξεκίνησε ως μικρός διαδικτυακός πωλητής βιβλίων το 1994 είναι πλέον μία ψηφιακή αυτοκρατορία, προσφέροντας μία εντυπωσιακή γκάμα υπηρεσιών, από τη φιλοξενία ιστοσελίδων μέχρι την παράδοση …ζαρζαβατικών κατ’ οίκον.
Η Amazon στον χώρο των παιχνιδομηχανών;
Ο Ray Valdes, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Gartner Research, τονίζει ότι η Amazon δεν είναι η μόνη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. «Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό όταν μεγάλοι επιτυχημένοι παίκτες χρειάζονται να βρουν παρθένα εδάφη, δηλαδή νέες επιχειρηματικές περιοχές στις οποίες μπορούν να κυριαρχήσουν σε βάθος χρόνου». Και παρόλο που τα παιχνίδια δεν είναι καινούργιος τομέας, αν η Amazon καταφέρει να επιδείξει την ίδια καινοτομία που επέδειξε στην πώληση βιβλίων, το περιθώριο για σημαντικά έσοδα είναι υπαρκτό και μεγάλο.
Η Amazon έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα εφόσον αποφασίσει να μπει στο πεδίο των παιχνιδιών. Πέρα από τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει, μπορεί να προωθήσει την όποια κονσόλα κυκλοφορήσει μέσω της Amazon.com, μιας από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες του διαδικτύου με πάνω από 200 εκατομμύρια ενεργών καταναλωτών. Επίσης, τα παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα με τη μορφή streaming στο cloud, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας Amazon Web Services. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούσαν υποθετικά να νοικιάζουν παιχνίδια μέσω του Amazon Prime, όπως κάνουν ήδη με την τηλεόραση και τις ταινίες.
Με άλλα λόγια, τα κομμάτια του πάζλ για μια επιτυχημένη και καινοτόμο κονσόλα παιχνιδιών είναι εκεί. Αν η Amazon καταφέρει να τα βάλει στη θέση τους και να τα μετατρέψει σε μία μοναδική εμπειρία, τότε ο Τζεφ Μπέζος ίσως να βρίσκεται στο κατώφλι άλλης μιας μεγάλης επιχειρηματικής επιτυχίας.