«Μονοκομματικό καθεστώς» ο στόχος της Χρυσής Αυγής
- 18/06/2014, 19:11
- SHARE
Συγκλονιστικά στοιχεία κατέθεσε στις ανακριτικές αρχές αυτοβούλως ως μάρτυρας για πρώτη φορά πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ακροδεξιάς οργάνωσης - Δείτε τι είπε.
Εξαιρετικά σημαντική για το έργο των ανακριτριών που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θεωρείται η κατάθεση μάρτυρα που προσήλθε πριν από λίγες ημέρες αυτοβούλως και μίλησε για τη δομή, τους στόχους και τις τακτικές της ακροδεξιάς οργάνωσης.
«Τελικός σκοπός της Χρυσής Αυγής είναι η δημιουργία ενός μονοκομματικού καθεστώτος, στο οποίο κράτος και κόμμα θα ταυτίζονται, και το πρώτο θα τελεί υπό τις εντολές του δεύτερου. Η επικράτηση του καθεστώτος αυτού θα γινόταν με την εξάπλωση και τη διάδοση των ιδεών του κόμματος στην κοινωνία και με την κατά το μέτρο του δυνατού διείσδυση σε κρατικούς θεσμούς, δηλαδή στην αστυνομία και τον στρατό…», αναφέρει μεταξύ άλλω ο μάρτυρας, που, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποψήφιος του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, ο οποίος είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος στη Βουλή.
Όπως εκτιμάται στο Εφετείο, η μαρτυρία του εν λόγω προσώπου, που αναφέρει ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2005 έως το τέλος του 2013, είναι ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμη, καθώς είναι το πρώτο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης που πέρασε το ανακριτικό κατώφλι για να «μιλήσει» ως μάρτυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση που έδωσε στις δύο δικαστικές λειτουργούς, ο μάρτυρας χαρακτηρίζει «λανθασμένη αλλά συνειδητή» την επιλογή του να συμμετέχει στη Χρυσή Αυγή. Υποστηρίζει δε πως όταν ζήτησε, πριν ένα χρόνο, εγγράφως, να απομακρυνθεί από τον γενικό γραμματέα, του απάντησε με γραπτό μήνυμα στο κινητό του η κόρη του κ. Μιχαλολιάκου αναφέροντάς του πως ο γραμματέας «δεν το επιθυμεί».
Το πρώην στέλεχος της οργάνωσης φέρεται να υποστηρίζει πως «από εκείνη την ημέρα και έπειτα έγινα συστηματικά δέκτης κάθε είδους απειλών για τη ζωή μου και ενός αμείλικτου ψυχολογικού πολέμου…», και ότι «έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια αμφισβήτησης της ψυχικής μου υγείας, προκειμένου να με αποδομήσουν ως προσωπικότητα».
Ο μάρτυρας αναφέρει ακόμη ότι «ανάλογες τακτικές και μεθοδεύσεις, κοινωνικής εξόντωσης το λιγότερο, έχουν ακολουθήσει κάθε αποχώρηση μέλους, ακόμα και επιφανών στελεχών της ΧΑ, όπως των Περίανδρου, Μπίμπου, Ζαφειρόπουλου και άλλων λιγότερο επωνύμων».
Ο άλλοτε υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, αφού εξηγεί στην κατάθεσή του στις δικαστικές λειτουργούς ότι στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η «δημιουργία ενός εθνικοσοσιαλιστικού κράτους με σημείο αναφοράς τη μεσοπολεμική Γερμανία», με τελικό σκοπό τη δημιουργία «ενός μονοκομματικού καθεστώτος» με ταύτιση «κράτους και κόμματος», ερωτάται για τις μεθόδους πραγματοποίησης αυτού του στόχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος απαντά:
«Εκτός από τις συνηθισμένες μεθόδους που χρησιμοποιούν όλα τα κόμματα, δηλαδή τη χρήση προπαγανδιστικού εντύπου και ηλεκτρονικού κομματικού υλικού, πολλές φορές η βία ήταν το μέσο για την πραγμάτωση των σκοπών. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που το κράτος, όπως θα επιθυμούσε η Χρυσή Αυγή, δεν προέβαινε σε απέλαση των μεταναστών, κάθε μέσο που θα τους έκανε τη ζωή δύσκολη, όχι απλά ήταν ανεκτό, αλλά επιβαλλόταν για το καλό του έθνους… Δεν ήμουν ποτέ παρών να δοθεί ρητή εντολή για επίθεση, πλην όμως υπήρχε η γενικότερη άποψη ότι όταν εμείς επιτεθούμε σε αλλοδαπούς, όχι μόνο δεν θα υφιστάμεθα οποιαδήποτε συνέπεια, αλλά αντίθετα θα επιβραβευόμασταν. Εξάλλου οι επιθέσεις αυτές αποτελούσαν ένα είδος παρασήμου».
Τόνισε επίσης στις ανακρίτριες: «Οι άνθρωποι στη ΧΑ δεν ενδιαφέρονται για χρήματα και αξιώματα, αλλά μόνο για την επικράτηση των ιδεών τους. Το κράτος ήταν για μας ο κομματικός μηχανισμός της ΧΑ. Από εκεί ακριβώς πηγάζει και η αντίληψη για αγώνα με σκοπό όχι μια κυβερνητική μεταβολή αλλά μια πολιτειακή μεταβολή».
Όταν ο μάρτυρας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων στελεχών ότι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας, αφού είπε πως θεωρεί αστείο να απαντήσει σε αυτές τις δηλώσεις, είπε πως «είναι εντελώς υποκριτικό».
Ενδιαφέρον σημείο, επίσης, στην κατάθεση του πρώην στελέχους αποτελούν όσα αναφέρει για την πληθώρα των βίντεο που κρατούσαν οι «ιεραρχικώς ψηλά» στη Χρυσή Αυγή, δεκάδες εκ των οποίων κατασχέθηκαν και περιλαμβάνονται πλέον στην δικογραφία: «Υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό από κάθε δράση της ΧΑ, το οποίο φαίνεται ως αναμνηστική αποτύπωση μεταξύ συναγωνιστών, όπως μας παρουσιαζόταν, αλλά ουσιαστικά χρησίμευε ως μέσο φακελώματος και οιονεί εκβιασμού».
Στη μαρτυρία του, το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής τόνισε στις ανακρίτριες ότι δεν συμμετείχε σε βίαιες ενέργειες της οργάνωσης και συμπλήρωσε: «… Ωστόσο δεν υπήρχε στο πρόσωπό μου εξαναγκασμός, γιατί ο ρόλος μου ήταν διαφορετικός. Γνώριζα πολύ καλά από άλλες περιπτώσεις το τι συνέπειες θα είχε για μένα τυχόν εκδήλωση παραμικρής υπόνοιας αποστασιοποιήσεως… Η συμμετοχή μου ήταν λανθασμένη, αλλά συνειδητή».
Ερωτώμενος αν συνετέλεσε στην αποχώρηση του από την Χρυσή Αυγή η δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας απαντά: «Δεν μου έκανε εντύπωση η παραπάνω δολοφονία. Όταν διεπράχθη το έγκλημα του Παύλου Φύσσα ήδη βρισκόμουν σε μια κατάσταση απειλών για τη δική μου ζωή. Ως εκ τούτου είχα ήδη αποφασίσει την αποχώρησή μου, αναζητώντας τον κατάλληλο τρόπο και χρόνο».
Τέλος, αναφερόμενος στον «αρχηγό», τη σχέση των μελών με αυτόν και την εποπτεία του στις δράσεις τους, ο μάρτυρας υποστήριξε: «Ο αρχηγός έχει πλήρη εποπτεία, υπό την έννοια ότι οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία να οργανώσουν το οτιδήποτε είναι άνθρωποι απολύτως πιστοί στον αρχηγό και δεν διανοούνται να κάνουν κάτι πέρα από τις εντολές του. Όχι λόγω φόβου για τυχόν συνέπειες, αλλά λόγω της απόλυτης πίστης τους».
Αναβλήθηκε για 11η φορά η δίκη της Θ. Σκορδέλη!
Επεισοδιακή ήταν η παρουσία της προφυλακισμένης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Θέμιδας Σκορδέλη στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου ωστόσο για ακόμη μία φορά δεν εκδικάστηκαν δύο υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος της.
Η υποψήφια βουλευτής του κόμματος, σε συμπαράσταση της οποίας είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια περίπου 20 μέλη της Χρυσής Αυγής, μετήχθη για να δικαστεί για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος Αφγανών τον Σεπτέμβριο του 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα, κατηγορούμενη για βαριά και επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθώς και για την υπόθεση των κατασχεθέντων στο σπίτι της τον περασμένο Οκτώβριο (στην υπόθεση είναι κατηγορούμενη για πλαστογραφία, κατοχή κροτίδων και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά κλεψίτυπα CD και DVD). Μεταξύ των υπόλοιπων κατασχεθέντων ήταν και δύο φύλλα χαρτιού, στα οποία αναγράφονται ταχυδρομικές διευθύνσεις, περιγραφές σπιτιών και υπηκοότητα αλλοδαπών, που διαμένουν στις διευθύνσεις αυτές καθώς και ένα βιβλιάριο καταθέσεων με μεγάλο χρηματικό ποσό.
Η πρώτη υπόθεση η οποία έχει ήδη αναβληθεί δέκα φορές, δεν εκδικάστηκε λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και θα προσδιοριστεί εκ νέου ενώ η δεύτερη αναβλήθηκε για τις 24 Σεπτεμβρίου καθώς δεν είχαν προσκομιστεί στο δικαστήριο τα κατασχεθέντα.
Οι συγκεντρωμένοι φίλοι και ομοϊδεάτες της Σκορδέλη προκάλεσαν ένταση εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας με λεκτικές επιθέσεις και ιδιαίτερα σκληρό υβρεολόγιο στους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των μεταναστών, αλλά και στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.
Η Θέμις Σκορδέλη είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενη τον περασμένο Ιανουάριο με τη σύμφωνη γνώμη των ανακριτριών και του αρμόδιου εισαγγελέα της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία της για την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που αφορά τις βίαιες δραστηριότητές της στην περιοχή των Πατησίων.
Διαβάστε ακόμη:
Ολόκληρο το πόρισμα-φωτιά για την Χρυσή Αυγή
Εγκληματική οργάνωση με «πολιτικό – επιχειρησιακό» σκέλος η Χρυσή Αυγή
Κίνδυνος να παρέλθει το 18μηνο για τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες
Ερευνάται ο ρόλος αστυνομικών στη δράση της Χρυσής Αυγής
Άρση ασυλίας για τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής