Η Μόσχα ζητά το τέλος των «μιλιταριστικών δηλώσεων»
- 01/05/2014, 09:53
- SHARE
Να μπει τελεία στις πολεμικές απειλές ζητά το Υπουργείο Εξωτερικών και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός διάλογος - Στην ίδια γραμμή και η Μέρκελ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του σήμερα για τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.
«Επιμένουμε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως την πολεμοχαρή ρητορική, η οποία έχει στόχο να εκφοβίσει τον δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ νωρίτερα σήμερα.
Ακόμη, η ρωσική διπλωματία κάλεσε την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση να απόσχει από τη χρήση βίας και να αρχίσει άμεσα ένας διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
Η Δύση, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενέχεται στην αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν κι άλλα δημόσια κτίρια αποσπώντας μεγάλες περιοχές από τον έλεγχο του Κιέβου, επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτή την εβδομάδα λόγω των ενεργειών που της αποδίδει στην Ουκρανία.
Η Μόσχα αρνείται τις καταγγελίες των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ ότι υποκινεί την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο εξέδωσε κατόπιν σύντομες ανακοινώσεις στις οποίες επισήμανε τα πεδία στα οποία οι ηγέτες συμφώνησαν.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε αντίποινα γα τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι δυτικές δυνάμεις, αλλά διεμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.
Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η Γερμανία, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αποκλείει την στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας.
Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι υπολογίζει να υπάρξει μια διπλωματική λύση στη χειρότερη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μιλώντας ενώπιον 1200 ανθρώπων στη Φρανκφούρτη, την οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας, και λίγο πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι τα διδάγματα από τους δύο παγκόσμιους πολέμους του τελευταίου αιώνα δεν θα μπορούσαν να λησμονηθούν.
«Δεν θα έχουμε διδαχθεί τίποτε 100 χρόνια μετά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν καταφύγουμε στις ίδιες μεθόδους! Όχι», είπε η Μέρκελ. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας καλής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος. «Εμείς δεν θα επιλύσουμε τις διαφορές μας στην Ευρώπη με στρατιωτικά μέσα. Η στρατιωτική λύση πρέπει να αποκλειστεί», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από το ακροατήριο της. Η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή, είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος.
«Βοηθάμε την Ουκρανία στο δύσκολο ταξίδι της και θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια λογική εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία », συμπλήρωσε. Η Γερμανία, η οποία στηρίζεται ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία εξ αιτίας του φυσικού αερίου, έχει προσπαθήσει να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Μια δημοσκόπηση για την δημόσια τηλεόραση του ARD το βράδυ της Τετάρτης έδειξε ότι το 72% των Γερμανών ανησυχούν για την επιστροφή του «ψυχρού πολέμου» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ενώ το 18% είναι υπέρ της στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «συμβάλει» στην απελευθέρωση των επιθεωρητών του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), τους οποίους κρατούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στην Άγγελα Μέρκελ ότι η απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων από την νοτιοανατολική Ουκρανία, ο τερματισμός της βίας και η έναρξη ενός διεθνούς διαλόγου αποτελούν καίρια ζητήματα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Μέρκελ και ο Πούτιν επικεντρώθηκαν στην κράτηση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Η καγκελάριος της Γερμανίας υπενθύμισε στον πρόεδρο Πούτιν την ευθύνη της Ρωσίας ως κράτος μέλος του ΟΑΣΕ και κάλεσε τον πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του» τόνισε η Κριστιάνε Βιρτς.
«Συζήτησαν επίσης για τη σημασία των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία την 25η Μαϊου, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα της χώρας»
Διαβάστε ακόμα:
Κρατείται στις φυλακές Ρώσος διπλωμάτης
Πολιτοφυλακές στην Ουκρανία για να σταματήσει η «τρομοκρατία»