«Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»
- 01/11/2013, 16:00
- SHARE
Επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση έστειλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, εξηγώντας τις πράξεις του και δηλώνοντας πρόθυμος να καταθέσει στη Γερμανία για τις παρακολουθήσεις.
Πρόθυμος να συζητήσει με τις γερμανικές αρχές, όταν η κατάσταση διευθετηθεί εμφανίζεται ο πρώην τεχνικός υπολογιστών και καταζητούμενος από τις ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, σε επιστολή που έστειλε προς την κυβέρνηση της Γερμανίας, και η οποία παραδόθηκε από τον βουλευτή των Γερμανών Πρασίνων, Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, που τον επισκέφθηκε στην Μόσχα, στην καγκελάριο Μέρκελ, στον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Μπάρτλε και στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.
Στην επιστολή του ο Σνόουντεν -του οποίου οι αποκαλύψεις για την δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο- κάνει λόγο για «συστημικές παραβιάσεις του νόμου εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης», οι οποίες του δημιούργησαν την ηθική υποχρέωση να ενεργήσει.
«Ως αποτέλεσμα της διατύπωσης της ανησυχίας μου, αντιμετώπισα σφοδρή και διαρκή εκστρατεία δίωξης, η οποία με ανάγκασε να εγκαταλείψω την οικογένεια και το σπίτι μου. Ζω στην εξορία, σε καθεστώς προσωρινού ασύλου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο Σνόουντεν.
Διαβάστε ακόμη: Ο Σνόουντεν βρήκε δουλειά
«Πολίτες αλλά και αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ- έκριναν την αποκάλυψη ενός κρυφού συστήματος επεμβατικών παρακολουθήσεων ως “κοινωνική υπηρεσία”. Αυτές οι αποκαλύψεις για την κατασκοπεία είχαν ως αποτέλεσμα να προταθούν πολλοί νέοι νόμοι και πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκαλυμμένες μέχρι τώρα καταχρήσεις της δημόσιας εμπιστοσύνης. Τα οφέλη για την κοινωνία από αυτήν την αυξανόμενη γνώση καθίστανται όλο και πιο ξεκάθαρα και, ταυτόχρονα, υποτιθέμενοι κίνδυνοι φαίνεται ότι έχουν μετριαστεί», γράφει ακόμη ο Αμερικανός πρώην υπάλληλος της NSA.
Ο Σνόουντεν τονίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τους διαφωνούντες ως αποστάτες και επιδιώκει να ποινικοποιήσει τον πολιτικό λόγο με κατηγορίες για εγκλήματα που δεν επιδέχονται υπεράσπιση. «Το να λέει κανείς την αλήθεια, όμως, δεν είναι έγκλημα. Είμαι πεπεισμένος ότι με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει αυτήν τη βλαπτική συμπεριφορά. Ελπίζω ότι, όταν οι δυσκολίες αυτής της ανθρωπιστικής κατάστασης έχουν διευθετηθεί, θα είμαι σε θέση να συνεργαστώ για την υπεύθυνη διερεύνηση των γεγονότων σε ό,τι αφορά αναφορές στον Τύπο, ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με την αλήθεια και την αυθεντικότητα εγγράφων, όπως αρμόζει και σύμφωνα με τον νόμο».
Διαβάστε ακόμη: Πρόσβαση στα δεδομένα της Yahoo! και της Google είχε αποκτήσει η NSA
Στην επιστολή του ο Σνόουντεν ευχαριστεί τη Γερμανία για την προσπάθειά της να στηρίξει τους διεθνείς νόμους, «οι οποίοι μας προστατεύουν όλους».
Ο Γερμανός βουλευτής Στρέμπελε -μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της γερμανικής βουλής- που συνάντησε τον Σνόουντεν στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα πως «ο Σνόουντεν προτίθεται να μιλήσει σε Γερμανούς εισαγγελείς ή σε μια γερμανική κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά πριν από αυτό χρειάζεται να λάβει την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία».
Ο Στρέμπελε χαρακτήρισε τον Σνόουντεν ως έναν «νέο άνδρα σε άριστη υγεία και με καλή διάθεση, ο οποίος έχει απόλυτη συνείδηση της κατάστασης και δεν είναι αντιαμερικανός». Η συνάντηση που είχαν χαρακτηρίστηκε επιτυχία του Στρέμπελε και των Πρασίνων και ενδέχεται να φέρει σε αμηχανία την Μέρκελ, η οποία έχει αποφύγει να εκφράσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποστήριξη προς τον Σνόουντεν εξαιτίας του φόβου να υπάρξουν επιπλοκές στις λεπτές σχέσεις των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Στο μεταξύ και ο δικηγόρος του Σνόουντεν, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός, ο οποίος έχει λάβει προσωρινό πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, μπορεί να καταθέσει σε γερμανικό δικαστήριο για την υπόθεση της παρακολούθησης της Μέρκελ, αλλά μόνο εφόσον δεν χρειαστεί να εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος: «Ο Σνόουντεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλο τον κόσμο, βλέπετε, δεν υπάρχουν περιορισμοί. Στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, ο Σνόουντεν θα μπορούσε να καταθέσει στη Ρωσία, αλλά επαφίεται στις γερμανικές αρχές να αποφασίσουν. Ο Σνόουντεν δεν θα πάει στη Γερμανία. Είναι αδύνατον διότι δεν έχει δικαίωμα να διασχίσει τα ρωσικά σύνορα. Εάν το έπραττε, θα έχανε το καθεστώς του πρόσφυγα», εξήγησε ο Κουτσέρενα.
Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να δώσει στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο, εξηγώντας ότι δεν της έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.