ΝΑΤΟ: Η Ρωσία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
- 29/08/2014, 14:42
- SHARE
Διαψεύδει ο Βλαντιμίρ Πούτιν που παρομοιάζει τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού με αντίστοιχες του γερμανικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για «ξεκάθαρη παραβίαση» της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, η οποία εμπλέκεται ευθέως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υποστήριξης των ανταρτών, κάνει πλέον λόγο το ΝΑΤΟ.
«Παρά τις κούφιες αρνήσεις», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, «είναι πια ξεκάθαρο πως η Ρωσία διέσχισε παράνομα τα ουκρανικά σύνορα. Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη πράξη, αλλά μέρος ενός επικίνδυνου σχεδίου πολλών μηνών για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου έθνους».
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη μόνιμη περιφρόνηση της Ρωσίας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, να σταματήσει να υποστηρίζει τους ένοπλους αυτονομιστές και να λάβει άμεσα και επαληθεύσιμα μέτρα προς μια αποκλιμάκωση της κρίσης αυτής», πρόσθεσε.
Ο Ράσμουσεν είπε πως το ΝΑΤΟ θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης σε ζητήματα ασφάλειας, μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού, Αρσένι Γιατσενιούκ, πως η Ουκρανία θα επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO.
«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου, το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.
Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.
Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ. «Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια», είχε επισημάνει.
Η Ρωσία από την πλευρά της εξακολουθεί να αρνείται πως έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, όπου ο κυβερνητικός στρατός μάχεται εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, θυμίζει την πολιορκία του Λένινγκραντ στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
«Μικρά χωριά και μεγάλες πόλεις είναι περικυκλωμένα από τον ουκρανικό στρατό ,ο οποίος βάλλει εναντίον κατοικημένων περιοχών με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές. Δυστυχώς αυτό μου θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν Γερμανοί φασίστες πολιορκούσαν τις πόλεις μας», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του σε μια κατασκήνωση νεολαίας έξω από τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των αυτονομιστών των περιοχών της ανατολικής Ουκρανία για να επιτευχθεί ειρήνευση. «Είναι απαραίτητο να αναγκάσουμε ουσιαστικά τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν αυτές τις συνομιλίες -όχι για τεχνικά ζητήματα- αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές», είπε. Σύμφωνα με τον Πούτιν, στη διάρκεια των συνομιλιών αυτών θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «ποια θα είναι τα δικαιώματα του λαού του Ντονμπάς, του Λουχάνσκ, του νοτιοανατολικού τμήματος» της Ουκρανίας.
«Οι άνθρωποι που έχουν δικές τους απόψεις για την Ιστορία και την ιστορία της χώρας μας ενδέχεται να διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά μου φαίνεται ότι ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός είναι ουσιαστικά ένας», σημείωσε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε πως η ουκρανική κρίση αποτελεί μια τραγωδία.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η χώρα του θα πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην πλούσια σε πόρους περιοχή της Αρκτικής, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά, την ώρα που και άλλες χώρες επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους. «Τα συμφέροντά μας είναι συγκεντρωμένα στην Αρκτική. Και φυσικά θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στα θέματα ανάπτυξης της Αρκτικής και της ενίσχυσης της θέσης μας εκεί», είπε.
Έκκληση στο ΔΝΤ για εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 17 δισ. δολαρίων το οποίο έχει χορηγήσει στη χώρα του, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για το τεράστιο κόστος του πολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών.
Η Ουκρανία έχει εκπληρώσει τους όρους που προβλέπει η διετούς διάρκειας συμφωνία στήριξης, με στόχο να αποκατασταθούν τα αποθέματα ξένου συναλλάγματός της και να υποστηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όμως το ουκρανικό κράτος συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, επισήμανε το ΔΝΤ.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες μάχονται από τον Απρίλιο στις βιομηχανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες μαζί εισέφεραν το 17% του ουκρανικού ΑΕΠ το 2013. Όμως τα έσοδα «τα οποία δεν λαμβάνουμε από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι απειροελάχιστα σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που δαπανούμε για τον πόλεμο», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.
«Για εμάς είναι σημαντικό, είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε μια θετική απόφαση από το ΔΝΤ και έχουμε κάνει τα πάντα για αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας έλαβε μια πρώτη δόση, η οποία ανήλθε σε 3 δισ. δολάρια τον Μάιο, και εντός της ημέρας το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν και κατά πόσον θα εγκρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.
Αναλυτές προβλέπουν πως η ουκρανική οικονομία θα ολισθήσει βαθύτερα σε ύφεση φέτος, παρά τη συμφωνία στήριξης από το ΔΝΤ, καθώς η ένοπλη εξέγερση έχει παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στις βιομηχανικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και διώχνει τους ξένους επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης κλιμακίου του ΔΝΤ στο Κίεβο τον Ιούλιο, το Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την πορεία της ουκρανικής οικονομίας φέτος κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 6,5%, από 5% προηγουμένως.
Διαβάστε ακόμη:
ΝΑΤΟ: Ξεπερνούν τους χίλιους οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία
Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί ο Πέτρο Ποροσένκο
Μέρκελ: Το Σάββατο θα συζητηθούν πιθανά νέα μέτρα κατά της Ρωσίας