Η νέα εφαρμογή για smartphones και tablets γίνεται ο καλύτερος ξεναγός
- 10/03/2014, 18:11
- SHARE
Μια ομάδα ερευνητών «μεταμορφώνει» την ξενάγηση σας σε μια διαδραστική εμπειρία.
Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πόσο πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν η περιήγηση σας σε ένα μουσείο αν είχατε κάποιον ξεναγό; Σίγουρα πολλές. Δυστυχώς όμως, το να έχεις κάποιον έμπειρο δίπλα σου – κοστίζει πολλά. Τη λύση ήρθε να δώσει μια ομάδα από Γάλλους, Έλληνες, Βρετανούς και Γερμανούς ερευνητές.
Η ομάδα των ακαδημαϊκών, βιομηχανικών και πολιτιστικών οργανισμών στην Ευρώπη επωφελήθηκε του 7ου επενδυτικού προγράμματος της Ε.Ε ύψους 2,8 εκατ. και δημιούργησε μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί φορητές τεχνολογίες ενισχυμένης πραγματικότητας και τεχνολογίες γεω-εντοπισμού, με σκοπό να μετατρέψει τη ξενάγηση σε ένα μουσείο σε μια προσωπική, διαδραστική εμπειρία εξιστόρησης.
Διαβάστε ακόμα: Το Snowden Phone που κρυπτογραφεί τα πάντα
Η εφαρμογή που φέρει το όνομα CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling- Εμπειρίες πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω κοινωνικο- προσωπικής αλληλεπίδρασης και εξιστόρησης) και που συντονίζεται από τη γαλλική εταιρεία DIGINEXT θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο για την Καινοτομία στις Βρυξέλλες στις 10 και 11 Μαρτίου, ενώ είδη έχει εφαρμοστεί στο Μουσείο Ακρόπολης.
Σε αντίθεση με τους απλούς οδηγούς η εφαρμογή CHESS, για smartphones και tablets, θα αφηγείται στον επισκέπτη μία συγκεκριμένη ιστορία, σχετικά με τα εκθέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο, ενώ θα μπορεί να ελέγχει το πόσο λεπτομερής θα είναι η ξενάγηση.
Διαβάστε ακόμα: Ανεκτίμητης αξίας έργα του Καβάφη βγαίνουν σε δημοπρασία
«Το CHESS στοχεύει να ενισχύσει και να προσωποποιήσει την εμπειρία κάθε επισκέπτη, δημιουργώντας μία εξατομικευμένη εμπειρία που λαμβάνει υπόψη της τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Οδηγώντας τον επισκέπτη στα εκθέματα που τον ενδιαφέρουν και προσφέροντας διαδραστικό περιεχόμενο, όπως κουίζ και παιχνίδια, ενισχύουμε την εμπειρία τού χρήστη. Αυτό δεν αποβαίνει μόνο προς όφελος του χρήστη, αλλά και του μουσείου, που θέλει οι επισκέπτες του να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να το επισκεφθούν ξανά» δήλωσε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, του Πανεπιστημίου της Αθήνας.