Νέα τεχνολογία αναπτύσσει το Facebook- Δωρεάν ίντερνετ από το διάστημα μέσω δορυφόρων
- 02/02/2019, 17:00
- SHARE
Στόχος είναι η παροχή σύνδεσης στο Internet σε περιοχές του πλανήτη, οι οποίες σήμερα τη στερούνται.
του Aaron Pressman
Οι μελλοντικοί χρήστες του διαδικτύου ίσως λαμβάνουν την σύνδεσή τους αποκλειστικά από το διάστημα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες ανταγωνίζονται για το ποια θα είναι η πρώτη που θα προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός στόλου δορυφόρων. Της προσπάθειας ηγούνται γνωστές εταιρείες τεχνολογίας και πολλές startup με αρκετό διαθέσιμο ρευστό.
Ο στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να εξασφαλίσουν ταχύτερη διαδικτυακή πρόσβαση οι χρήστες στις αγροτικές περιοχές- οι οποίοι εξαρτώνται από τις σημερινές δορυφορικές υπηρεσίες διαδικτύου που είναι αργές και πιο ακριβές- και να καλυφθούν οι ανάγκες εταιρικών πελατών που χρειάζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα από πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου.
Μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων που λαμβάνουν μέρος στην «κούρσα» βρίσκονται το Facebook, η SpaceX του Έλον Μασκ, και η One Web που υποστηρίζεται από τον Όμιλο SoftBank, του Ιάπωνα δισεκατομμυριούχου Μασαγιόσι Σον. Πέρα όμως από αυτούς τους τεχνολογικούς τιτάνες βρίσκονται και δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως οι: Swarm Technologies, Astrocast και Sky & Space Global, οι οποίες θέλουν να στείλουν σε τροχιά φτηνούς και μικρούς δορυφόρους που ονομάζονται «νανο-δορυφόροι» (cubesats).
Οι υπάρχοντες πάροχοι διαδικτύου μέσω δορυφόρων, όπως η Viasat και η Hughes Network Systems, ανησυχούν για την αύξηση του ανταγωνισμού και σπεύδουν να υπερασπιστούν το μερίδιο της αγοράς τους στέλνοντας σε τροχιά νέους δορυφόρους που είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δορυφόρους προηγούμενης γενιάς.
Προς το παρόν, ο κλάδος της ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω δορυφόρων είναι σχετικά μικρός. Φέτος, τα έσοδά του θα είναι μόλις 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley. Όμως, οι πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν στα ύψη χάρη στα σχεδιαζόμενα δίκτυα και στη μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών ως προς το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το 2024, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν φτάνοντας στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2029 το αντίστοιχο ποσό εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια.
Βεβαίως, ένας αντίστοιχος «πυρετός των δορυφόρων» είχε προκύψει και στη δεκαετία του 1990, με εταιρείες όπως οι Teledesic, Iridium και Globalstar. Όμως, οι εταιρείες αυτές κατέληξαν στη χρεοκοπία, αφότου αυξήθηκαν τα κόστη και τελείωσαν τα χρήματα των επενδυτών.
Αν και είναι δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις, σήμερα τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Νέες εταιρείες εκτόξευσης πυραύλων, όπως η SpaceX και η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, πιέζουν προς τα κάτω το κόστος εκτόξευσης δορυφόρων. Παράλληλα, η σμίκρυνση των ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπει την κατασκευή μικρότερων και φτηνότερων διαστημικών σκαφών.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστο το κατά πόσο θα επιβιώσουν όλοι οι τωρινοί «παίκτες» του κλάδου, και ιδιαίτερα κάποιες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παρά τη βελτίωση της τεχνολογίας και τη συμπίεση του κόστους, θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις για την κατασκευή και συντήρηση των δικτύων τους.