Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα – Ανησυχίες από την ΕΚΤ

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα – Ανησυχίες από την ΕΚΤ

Νέα πτώση 14,6% για την τουρκική λίρα, επισκιάζοντας τις όποιες προσπάθειες της Άγκυρας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Απότομη υποχώρηση και για το ευρώ.

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.

Η λίρα περιόρισε κάποιες από τις απώλειές της, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 5,9646 λίρες ανά δολάριο στις 10:45 ώρα Ελλάδας, σημειώνοντας πτώση 5,5%. Νωρίτερα, υποχώρησε έως 14,6% στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών ανά δολάριο.

Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε διαμάχη αναφορικά με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο η Άγκυρα έχει θέσει υπό κράτηση κατηγορώντας τον για τρομοκρατία.

Οι επενδυτές επικαλούνται ως τον βασικό λόγο για τη συνεχή υποτίμησή του νομίσματος την απουσία, όπως τη χαρακτηρίζουν, παρέμβασης από τις αρχές για να αντιμετωπιστεί η βουτιά της λίρας. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 35% από τις αρχές του έτους αφού έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της το 2017.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα σε μία κίνηση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο, πριν ο επανεκλεγείς Ερντογάν αναλάβει νέες διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες, γεγονός που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της τράπεζας. Ο διορισμός του γαμπρού του Ερντογάν, του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον περασμένο μήνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών δημιούργησε μεγαλύτερες ανησυχίες στις αγορές.

«Η κατάσταση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα – νομίζω ότι θα αναγκαστούν να παρέμβουν», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση χρειάζεται να είναι «δραστική».

Αργότερα σήμερα, ο Αλμπαϊράκ αναμένει να ανακοινώσει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία.

Φόβοι από την ΕΚΤ

Η χωρίς φρένο κατρακύλα της Τουρκικής λίρας προκαλεί ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Τους τελευταίος μήνες, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί στενά τις σχέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία. αν και δεν κρίνει ακόμα την κατάσταση κρίσιμη, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, θεωρεί πως η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ιδιαίτερη έκθεση στην γειτονική χώρα.

Η πτώση της λίρας πλήττει τα έσοδα ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και την αξία των μεριδίων τους.

Ο κίνδυνος που απασχολεί την ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο Τούρκοι δανειολήπτες που δεν είναι προστατευμένοι έναντι της αδυναμίας της λίρας, να αρχίσουν να κηρύσσουν χρεοστάσιο σε δάνειά τους σε ξένο νόμισμα –τα οποία απαρτίζουν περίπου το 40% των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Το δημοσίευμα των FT προβλημάτισε τους επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 13 μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,146 δολάρια.

Νέο οικονομικό μοντέλο

Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση της η Άγκυρα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή «ένα νέο οικονομικό μοντέλο».

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως σκοπεύει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και αναμένει η ανάπτυξη να αγγίξει το 3% με 4% την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως προέβλεπε ανάπτυξη 5,5%.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα.

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ακόμα πως οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν ρίσκα, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους των τουρκικών εταιρειών.

«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα. Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια» επισημαίνεται.

Ερντογάν: «Έχουμε τον Θεό μας»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει τον λαό του μετά τη νέα «κατρακύλα» της λίρας, λέγοντάς τους «να μην ανησυχούν».

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην περιφέρεια Ρίζε αργά χθες ο κ. Ερντογάν προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες για την πορεία του τουρκικού νομίσματος, κάνοντας λόγο για «εκστρατείες» κατά της Τουρκίας.

«Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες που πραγματοποιούνται. Μην τις παίρνετε υπ’ όψιν», είπε. «Μην ξεχνάτε, αν αυτοί έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Κοιτάξτε που είμασταν πριν από 16 χρόνια και κοιτάξτε μας τώρα», τόνισε.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό τους σε τουρκικές λίρες προκειμένου να ενισχύσουν το νόμισμα και να επιδείξουν «εγχώρια και εθνική στάση».

Απότομη πτώση και για το ευρώ

Απότομη πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,146 δολάριο νωρίτερα σήμερα. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

«Φυσικά, μια κανονικών διαστάσεων τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλη πιστωτική έκθεση στην Τουρκία ή κατέχουν τουρκικές τράπεζες. Αλλά συνολικά, η έκθεση του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης φαίνεται πολύ μικρή για να προκαλέσει μια σημαντική κρίση», ανέφερε οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg σε σημείωμα προς τους πελάτες σήμερα το πρωί.

«Αλλά ακόμα κι αν κάνουμε λάθος και μια πιθανή κατάρρευση του τουρκικού τραπεζικού κλάδου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης, οι εποπτικές αρχές της περιοχής έχουν επαρκή εργαλεία στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τη ζημιά. Φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο ο αντίκτυπος από την Τουρκία να προκαλέσει πιστωτική κρίση σε οποιοδήποτε μέρος της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Fitch: Η Τουρκία πρέπει άμεσα να ανακόψει την πτώση της λίρας