Το νέο μεγάλο στοίχημα της Βίκος
- 03/12/2014, 08:31
- SHARE
Η εταιρεία από την Ήπειρο που καθιερώθηκε στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού και η είσοδος στην αγορά των αναψυκτικών.
Αν κάποιος επισκεφθεί τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια δύσκολα τα ξεχνάει. Ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα χωριά, σκορπισμένα πάνω στα βουνά, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων, συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο, που η φύση το «προίκισε» όσα λίγα. Το νερό, βασικό συστατικό της ζωής, οι χείμαρροι, τα ποτάμια και οι πηγές βρίσκονται παντού.
Κάποτε τα Ζαγοροχώρια έδιναν ισχύ στην τοπική βιοτεχνία μέσω των νερόμυλων, σήμερα στηρίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες σε έναν όλο και πιο ανερχόμενο κλάδο: αυτόν του εμφιαλωμένου νερού.
Αν υπάρχει μια επιχείρηση που έχει καταφέρει να ταυτίσει το όνομα της με την περιοχή τα τελευταία χρόνια αυτή είναι η Βίκος. Όλα ξεκινούν άλλωστε από δύο αναγνωρισμένες ως πηγές Φυσικού Μεταλλικού Νερού: την πηγή «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ» και την πηγή «ΒΙΚΟΣ», που πήρε το όνομα της από το γνωστό χωριό της περιοχής το οποίο κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τη ομώνυμη εντυπωσιακή χαράδρα.
Η ιστορία της επιχείρησης
Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» από την ομώνυμη πηγή, το οποίο διαθέτει από το 1992 στην ελληνική, αλλά και ξένη αγορά.
Όλα άρχισαν από τον Πέτρο Σεπετά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος πριν από 24 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει μια έκταση 15 στρεμμάτων στη Περίβλεπτο του Νομού Ιωαννίνων με σκοπό να δημιουργήσει εμφιαλωτήριο νερού, αξιοποιώντας έτσι τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής. Αρνούμενος να συνεχίσει στην πατρική επιχείρηση, τη βιοτεχνία επίπλου, ζήτησε την οικονομική αρωγή της οικογενείας του και προχώρησε στην εφαρμογή του σχεδίου του, αξιοποιώντας και την εμπειρία που είχε αποκτήσει ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας παραγωγής χυμών, ΚΟΝ-ΖΑΚ Α.Ε. Παρά τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν αποφασισμένος να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε τότε, αψηφώντας τις συστάσεις να μην μπει σε μια δύσκολη και απαιτητική αγορά.
Το 1990 δίνεται η έγκριση για την εμφιάλωση του νερού από την πηγή «ΒΙΚΟΣ» και έτσι αρχίζει η κατασκευή των εγκαταστάσεων. Χρειάστηκαν τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις ( βιομηχανοστάσιο και γραφεία) και να γίνει η εγκατάσταση της πρώτης γραμμής παραγωγής φιαλών-εμφιάλωσης-συσκευασίας. Το ύψος της αρχικής επένδυσης για τη δημιουργία του εμφιαλωτηρίου ανήλθε τότε σε περίπου 410 εκατ. δρχ. (1,2 εκατ. ευρώ).
Οικογενειακή υπόθεση
Περίπου δύο δεκαετίες μετά, η επιχείρηση εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να διατηρεί στο ακέραιο τον οικογενειακό της χαρακτήρα με πρώτιστο μέλημά της να παρέχει καθημερινώς άριστο και ποιοτικό προϊόν με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή. Στο πλευρό του κ. Σεπετά βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια η σύζυγος του Ελένη Θεοχάρη, Γενική Διευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, η κ. Θεοχάρη έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις τόσο στον τομέα του Management αλλά και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με ποιο πρόσφατη αυτή ως «Γυναίκα Επιχειρηματίας» από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.
Το παζλ συμπληρώνουν τα τρία αγόρια της οικογένειας, με τον Κωσταντίνο Σεπετά, Διευθυντή Πωλήσεων και Marketing της ΒΙΚΟΣ Α.Ε να είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς που αναλαμβάνει διοικητική θέση στην εταιρεία, φιλοδοξώντας να συνεχίσει επάξια και να αναπτύξει το έργο των ιδρυτών της.
Η εταιρεία σήμερα
Η συνταγή που ακολουθεί η οικογένεια πετυχαίνει σε μια δύσκολη περίοδο για την αγορά του εμφιαλωμένου νερού, η οποία κινείται συνεχώς πτωτικά από την περίοδο 2007 – 2008 μέχρι σήμερα, σημειώνοντας και φέτος μια κάμψη της τάξης του 5%. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς με πωλήσεις που το 2013 έφτασαν τα 68,7 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η εταιρεία έχει καταφέρει με στοχευμένες κινήσεις να εμφανίζει οικονομική υγεία και πολύ χαμηλό δανεισμό και για φέτος η διοίκηση της εταιρείας αναμένει ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.
Στη κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού, η εταιρεία διαθέτει 4 βασικούς κωδικούς προϊόντων: τα φυσικά μεταλλικά νερά «ΒΙΚΟΣ» και «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ» και τα αντίστοιχα ανθρακούχα «ΒΙΚΟΣ SPARK» και «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ SPARK». Μάλιστα οι δύο αυτές οικογένειες προϊόντων απέσπασαν το 2014 την ανώτερη διάκριση, Superior Taste Award – 3 αστέρια, από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας – iTQi – με έδρα τις Βρυξέλλες. Στα εργοστάσια της ΒΙΚΟΣ εμφιαλώνονται επίσης τα επιτραπέζια νερά «ΑΒ»,«Γάργαρο», «Εβίβα» και «Μαράτα» τα οποία διακινούνται αντίστοιχα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία έχει κυρίως εγχώριο προσανατολισμό, δίνοντας έμφαση στη ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της και στα κανάλια διανομής, στοιχεία που την καθιέρωσαν στα «ράφια» πολλών σημείων πώλησης ανά την Ελλάδα. Παράλληλα εξάγει το νερό της στην Κύπρο, στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, στην Γερμανία, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ντουμπάι, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου το 7-8% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.
Καθετοποιημένη και αυτοματοποιημένη παραγωγή
Η παραγωγή της ΒΙΚΟΣ είναι καθετοποιημένη , με την εταιρεία να διαθέτει τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια. Δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικού που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 37.500m2 σε ιδιόκτητες εκτάσεις 110 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωριών (Περίβλεπτος και Καλπάκι). Επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών, την PETCOM Plastics, η οποία ιδρύθηκε το 1999 και οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικά εννέα υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής έχουν δυναμικότητα 210.000 λίτρων/ώρα, με πρόσφατη μεγάλη επένδυση της ΒΙΚΟΣ, τη νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Περιβλέπτου Ιωαννίνων (συνολικά διαθέτει επτά γραμμές παραγωγής/εμφιάλωσης) , που θεωρείται η πιο σύγχρονη στην Ελλάδα και μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη. Η συγκεκριμένη γραμμή παράγει τα μικρά μπουκάλια εμφυαλωμένου νερού (0,5 λίτρα) με συνολική δυναμικότητα 40.000 μπουκάλια/ ώρα, ενώ για την ενίσχυση των υποδομών της η εταιρεία ξόδεψε 11 εκατ. ευρώ τη διετία 2009- 2010, παρά την οικονομική κρίση.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο «Βίκος» περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και αποθήκευσης, καθώς και χώρους γραφείων για τις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης – τυποποίησης – συσκευασίας είναι καθετοποιημένες και αυτοματοποιημένες (παραγωγή φιαλών PET – εμφιάλωση – εγκιβωτισμός – παλετοποίηση).
Στο δυναμικό της εταιρείας υπάρχουν επίσης ιδιόκτητα φορτηγά οχήματα για τη διακίνηση και άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της και δύο κέντρα διανομής και αποθήκευσης των προϊόντων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέσω της θυγατρικής της, IQ Brands.
Νέο μεγάλο στοίχημα τα αναψυκτικά
Με στόχο την κατάκτηση μεριδίου 10% έως το τέλος του 2015, η ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλώσεως νερού πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στα αναψυκτικά με μια πλήρη σειρά νέων προϊόντων. Πρόκειται για μια σειρά από οκτώ αναψυκτικά με Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την πηγή «ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ»: Πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, λεμονάδα, βυσσινάδα, γκαζόζα, cola, τόνικ και σόδα σε συσκευασίες PET των 330 ml.
Η νέα σειρά αναψυκτικών που φέρουν την επωνυμία «Βίκος» είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας δυο χρόνων και μιας συνολικής επένδυσης που ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής του εργοστασίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων.
Στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν στο FortuneGreece.com ότι η είσοδος στη συγκεκριμένη αγορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες τους, με τα φυσικά μεταλλικά αναψυκτικά να «πιάνουν» τον στόχο του 10% σε ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ήδη πέντε μήνες μετά την είσοδό της στην αγορά των αναψυκτικών, σύμφωνα με δηλώσεις της οικογένειας Σεπετά η ΗΒΕ Βίκος έχει κατακτήσει μερίδιο 1,5% στην κατηγορία των «non cola» αναψυκτικών, ενώ στους κωδικούς της βυσσινάδας και της γκαζόζας το μερίδιό της προσεγγίζει το 5% και 4% αντίστοιχα.
Επόμενο βήμα για την ΒΙΚΟΣ είναι ο εμπλουτισμός των ήδη υπαρχουσών συσκευασιών με νέες συσκευασίες προϊόντων 1½ lt. και 500ml το 2015 με στόχο τη περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών στόχων της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν κυκλοφορήσει διαφημιστικά σποτ, ενώ τη νέα χρονιά η εταιρεία θα εφοδιάσει την αγορά με 2.000 ψυγεία που θα φέρουν το αντίστοιχο brand, μια επένδυση της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.
Η έντονη κινητικότητα στην αγορά του λιανεμπορίου με τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές αναμένεται άλλωστε να επηρεάσει όλη την αγορά, ενώ νέα δεδομένα στην αγορά του αναψυκτικού δημιουργεί και η διαφαινόμενη αποχώρηση της Pepsico από την Ελλάδα. Παρά άλλωστε τις διαβεβαιώσεις της αμερικάνικης εταιρείας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αποχώρησης από τη χώρα μας, πληροφορίες της αγοράς επιμένουν πως ο πολυεθνικός κολοσσός δεν έχει σταματήσει τις προσπάθειες πώλησης της Pepsico-HBH, η οποία συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς.
Μάλιστα ελληνικές εταιρείες όπως η ΒΙΚΟΣ και η ΛΟΥΞ φέρονται αποφασισμένες να ενισχύσουν τα δικά τους brand , ενώ παρά τις διερευνητικές επαφές δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη πρόταση από την πλευρά της Pepsico για το τι ακριβώς επιθυμεί να πουλήσει…