Νέος γύρος κυρώσεων στη Ρωσία από ΗΠΑ και ΕΕ
- 28/04/2014, 17:48
- SHARE
Ρωσικές εταιρείες και αξιωματούχους κοντά στον Πούτιν στοχεύουν τα νέα μέτρα - Με άμεση απάντηση απειλεί η Μόσχα - Πρόταση του Κιέβου στη Gazprom.
Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 15 ακόμη Ρώσους αξιωματούχους και φιλορώσους Ουκρανούς αποφάσισε σήμερα η ΕΕ, στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία για τη «δράση» της στην Ουκρανία. Λίγο νωρίτερα, κι ενώ η κρίση στην ανατολική Ουκρανία δεν δείχνει να καταλαγιάζει, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι επέβαλαν κυρώσεις σε επτά Ρώσους αξιωματούχους και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η προσθήκη των 15 ονομάτων αποφασίστηκε από τους πρεσβευτές στην ΕΕ των 28 χωρών μελών της, οι οποίοι συνήλθαν στις Βρυξέλλες για να ανταποκριθούν στην απουσία μιας «αποκλιμάκωσης» της κρίσης στην Ουκρανία. Τα ονόματα αυτών που προστίθενται στον κατάλογο δεν θα δημοσιοποιηθούν έως ότου δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αύριο Τρίτη.
Ο Λευκός Οίκος, που εκτιμά ότι «η ανάμειξη της Ρωσίας στην πρόσφατη βία στην ανατολική Ουκρανία είναι αναμφισβήτητη», διευκρίνισε ότι στους επτά Ρώσους, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Ίγκορ Σετσίν, επικεφαλής της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και στενός σύμμαχος του Πούτιν, επιβάλλεται το πάγωμα οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων διαθέτουν στις ΗΠΑ και ταξιδιωτική απαγόρευση για οποιαδήποτε μετάβασή τους στις ΗΠΑ.
Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ θα απορρίπτουν τις αιτήσεις για άδειες εξαγωγής για οποιαδήποτε αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ τα υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν οποιαδήποτε τρέχουσα άδεια εξαγωγής την οποία αφορούν αυτοί οι όροι. Η Ρωσία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων και η αμυντική βιομηχανία της έχει στενούς δεσμούς με εκείνη της γειτονικής Ουκρανίας, πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Οι νέες αυτές κυρώσεις, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος, «επιβάλλονται σε αντίδραση στην συνεχιζόμενη παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν την δημοκρατία της Ουκρανίας και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητά της και την εδαφική της ακεραιότητα».
Ο Σετσίν της Rosneft αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος του τομέα της ενέργειας, που αποτελεί στόχο των αμερικανικών κυρώσεων μέχρι στιγμής. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιβολής κυρώσεων στον Σετσίν, οι μετοχές της Ροσνέφτ κατέγραψαν πτώση. Οι μετοχές της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας έπεσαν κατά 2,1% αν και οι τιμές στο Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέβηκαν μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι καμία καταχωρημένη ρωσική εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις της.
Οι υπόλοιποι που αφορούν οι νέες αμερικανικές κυρώσεις και κατονομάστηκαν είναι ο Όλεγκ Μπελάβεντσεφ, ο Σεργκέι Σεμεζόφ, ο Ντμίτρι Κόζακ, ο Εβγκένι Μούροφ, ο Αλεξέι Πούσκοφ και ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν.
Αυτός είναι ο τρίτος κύκλος κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στην ρωσική μεθόριο με την Ουκρανία.
Η Μόσχα θα απαντήσει στις κυρώσεις
Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας, που δήλωσε διαμέσου του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ πως «η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου προκαλεί αηδία».
«Η ανακοίνωση αυτή καταδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης των συναδέλφων μας στην Ουάσινγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Κάθε λέξη που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μαρτυρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας και οδηγούν τα πράγματα σε μια επιδείνωση της κρίσης», επεσήμανε ο Ριάμπκοφ.
«Ασφαλώς, θα απαντήσουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση αυτή θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την Ουάσινγκτον», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει στη διάθεσή της πολλές επιλογές.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις εισαγωγές αμυντικού εξοπλισμού, οι οποίες πιθανόν θα ακυρωθούν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία με δικά της προϊόντα. «Θα τα καταφέρουμε ούτως ή άλλως. Είναι απλώς θέμα χρόνου και χρημάτων. Λοιπόν, θα είναι λίγο πιο δαπανηρό και θα πάρει λίγο περισσότερο. Αλλά θα επιβιώσουμε και θα προχωρήσουμε», είπε ο Πούτιν.
Απευθυνόμενος σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι το κίνητρο των οποιωνδήποτε κυρώσεων της Δύσης στη ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντισταθμίσει την απώλεια εισαγωγών από την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτίμησε επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να αντέξει το επιπρόσθετο βάρος και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δυόμισι ετών ώστε η χώρα να μπορέσει να αντικαταστήσει πλήρως τις θιγόμενες εισαγωγές με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
Ακόμη, επανέλαβε μια προειδοποίηση που είχε κάνει και προηγουμένως, εκτιμώντας ότι οιαδήποτε ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας του Κιέβου με τη Μόσχα θα είναι «ζωτικής σημασίας» για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή της Ρωσίας.
Επιμένει το Κίεβο να αποπληρώσει τη Gazprom με φτηνότερη ρήτρα
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει στη Gazprom 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν η ρωσική κρατική εταιρεία συμφωνήσει με αυτό τον όρο, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.
Ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να παραπέμψουν τη Gazprom σε δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη με την κατηγορία των διογκωμένων τιμών φυσικού αερίου,ενώ πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά έχει περιθώριο 30 ημερών για να απαντήσει στην πρόταση του Κιέβου.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε διάστημα 30 ημερών θα στραφούμε στο δικαστήριο ώστε να λυθεί η διαμάχη με το ρωσικό μονοπώλιο της Gazprom», επεσήμανε ο Γιατσενιούκ.
Η ουκρανική κυβέρνηση διεμήνυσε επίσης πως η Ουκρανία θα ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ουγγαρία και θα ζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαπραγματευτεί την προμήθεια μεγαλύτερων ποσοτήτων από τη Σλοβακία.
Όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν, το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού αερίου πέραν της Gazprom μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο μήνα.
Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Σλοβακία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει μια περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν και αυτό θα είναι λιγότερο απ’ όσο έλπιζε το Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί σε περίπτωση που η Ρωσία πάψει να του πωλεί αέριο. Αυτή τη στιγμή η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι χώρες της ΕΕ από τις οποίες η Ουκρανία μπορεί να λάβει φυσικό αέριο, το οποίο είναι πιθανό να είναι ρωσικό αέριο το οποίο θα επανεξάγεται στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη:
Παρατείνεται το «θρίλερ» στην ανατολική Ουκρανία
«Αιχμάλωτοι πολέμου» οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία
Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία