«Νίπτει τας χείρας» για τον ΕΝΦΙΑ ο Γκίκας Χαρδούβελης

«Νίπτει τας χείρας» για τον ΕΝΦΙΑ ο Γκίκας Χαρδούβελης

Διαφωνία του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο της ΚΕΕΚ, Κ. Μίχαλο, που δήλωσε πως με την παρούσα φορολογία «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις».

«Δεν είναι δικός μου νόμος ο ΕΝΦΙΑ, δεν θα απολογηθώ για αυτόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Χαρδούβελης, απαντώντας στα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα από το βήμα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλος για λάθη και αδικίες με τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτήρισε τον φόρο πιο δίκαιο, λέγοντας ότι εφαρμόζεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων στην αίθουσα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα «έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο» και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης», για «230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο», προβλέποντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα» από τη στιγμή που, όπως είπε, «η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%, όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συντελείται μια τεράστια προσπάθεια, επανέλαβε πολλές φορές ότι η εποχή της εικονικής ανάπτυξης με δανεικά δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει, είπε ότι η ελληνική οικονομία, παρά την τεράστια κρίση, παραμένει στην ευρωζώνη και στο ευρώ και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

«Πρέπει να βάλουν πλάτη οι επιχειρηματίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία είναι: η διατήρηση και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος (δεν είναι δεδομένο και αλλάζει χρόνο με το χρόνο, τόνισε), η επίλυση του προβλήματος με τα «κόκκινα» δάνεια, η προσέλκυση επενδύσεων και το φορολογικό.

«Χρειάζεται απαραίτητα να γίνει προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων. Δεν επιτρέπεται να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας. Κάτι πρέπει να κάνουμε», κατάληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Οι φοροελαφρύνσεις που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Συμφωνία επί της αρχής για τα «κόκκινα» δάνεια