«Η NSA παρακολουθεί και το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά»
- 06/07/2014, 17:01
- SHARE
Αποκαλυπτικός για τις υποκλοπές ο Βρετανός δημοσιογράφος του Guardian – Νέα στοιχεία για τη δράση της NSA.
Ο Λουκ Γκάρντινγκ, μέλος της μικρής ομάδας που επεξεργάστηκε τα έγγραφα που παρέδωσε στο «Guardian» ο Έντουαρτ Σνόουντεν, έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», για την πολύκροτη υπόθεση των αμερικανικών παρακολουθήσεων.
Όπως αναφέρει, η ΝSA είχε τη δυνατότητα να ακούει τα τηλέφωνα όλων των κυβερνήσεων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. «Στη διαδικτυακή εποχή που ζούμε, πάντα κάποιοι θα παρακολουθούν τους υπόλοιπους».
Με βεβαιότητα μάλιστα τονίζει πως οποιαδήποτε συνομιλία από κινητό τηλέφωνο ιδίως τελευταίας τεχνολογίας είναι δυνατόν να παρακολουθείται.
«Οι Κινέζοι πιθανότατα θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης σε πολύ λίγα χρόνια και δεν αποκλείεται σε δεκαπέντε-είκοσι χρόνια η Ελλάδα να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί πολλούς άλλους.»
Ο Γκάρντινγκ θεωρεί βέβαιο ότι και το τηλέφωνο του Αντώνη Σαμαρά τελεί υπό καθεστώς παρακολούθησης και χαριτολογώντας προέτρεψε να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό αν ο ίδιος πιστεύει ότι έχουν πάψει να παρακολουθούν το τηλέφωνο του.
Η NSA σύμφωνα με το Βρετανό δημοσιογράφο είχε πρόσβαση και στα δεδομένα τεράστιων ιντερνετικών κολοσσών όπως η Google, η Yahoo και το Facebook, τις οποίες όπως χαρακτηριστικά λέει «τις είχε πιάσει τεράστιος πανικός και τον εκδήλωσαν. Ιδίως όταν κανένας δεν ήξερε πόσα ακριβώς ήταν τα έγγραφα που είχε στα χέρια του ο Σνόουντεν και τι μπορεί να περιείχαν.»
Ο δημοσιογράφος του «Guardian» είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Φάκελος Σνόουντεν – Η ιστορία του νούμερο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο», στο οποίο περιγράφει τις εμπειρίες από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο κατασκοπείας, το οποίο συγκλόνιζε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
«Περισσότεροι οι απλοί πολίτες, παρά οι ύποπτοι για τρομοκρατία»
Στο μεταξύ νέες αποκαλύψεις για τη δράση της Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ φέρνει στο φως δημοσίευμα της Washington Post .
Η εφημερίδα υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία από τον φάκελο Σνόουντεν, ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA κατέληγε να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες πολύ περισσότερων «απλών χρηστών» από ό,τι υπόπτους για τρομοκρατία. Σύμφωνα με τετράμηνη έρευνα της εφημερίδας των στοιχείων του φακέλου Σνόουντεν, εννέα στους δέκα κατόχους λογαριασμών που είχαν πέσει στο «στόχαστρο» της υπηρεσίας δεν ήταν οι χρήστες-στόχος λόγω υποψίας τρομοκρατικών διασυνδέσεων αλλά «συνηθισμένοι» χρήστες του Διαδικτύου, τόσο Αμερικανοί όσο και μη.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ανάμεσα στα στοιχεία από τις επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί βρίσκονται «υψηλής αξίας» πληροφορίες, λεπτομέρειες για τις οποίες αποφεύγει να αποκαλύψει. Περιορίζεται στο να αναφέρει ότι πρόκειται για νέες αποκαλύψεις για μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, «διπλό παιχνίδι» από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ, στρατιωτική καταστροφική σε τρίτη χώρα αλλά και ταυτότητες χάκερ σε αμερικανικά δίκτυα.
Αναγνωρίζοντας μεν ότι όντως τα προγράμματα παρακολούθησης έχουν οδηγήσει στη σύλληψη τρομοκρατών (αναφέροντας δύο περιπτώσεις ονομαστικά), η εφημερίδα επισημαίνει πως είχαν παράλληλα κρατηθεί τα αρχεία προσωπικών επικοινωνιών καθημερινών χρηστών που δεν περιγράφουν τίποτε παραπάνω από τα προσωπικά τους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επικοινωνίες που είχαν υποκλαπεί από 11.000 διαδικτυακούς λογαριασμούς και μιλά για 10.000 «απλούς χρήστες», οι επικοινωνίες των οποίων καταγράφονταν και αποθηκεύονταν παρά το ότι δεν αποτελούσαν θεμιτό στόχο.
Διαβάστε ακόμη:
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά 193 χώρες είχε στο «νόμιμο στόχαστρο» της η NSA