Ντράγκι: Γιατί είπα όχι σε κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα
- 03/09/2015, 16:13
- SHARE
«Παράθυρο» του επικεφαλής της ΕΚΤ για επέκταση του προγράμματος ρευστότητας μέσω αγοράς ομολόγων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ άφησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
Μπορούμε να αυξήσουμε το ποσό και τη διάρκεια των τίτλων που αγοράζει η ΕΚΤ, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να προσθέσει πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά, αν χρειαστεί, θα παραταθεί. Για την ώρα, παραμένουμε στο στόχο της αγοράς ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, σημείωσε.
Ο Ντράγκι τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος και στην διαθεσιμότητα των πιστώσεων για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το όριο αγοράς από κάθε έκδοση στο 33% από 25%.
Ωστόσο όπως διευκρίνισε προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου η ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό που έχει θέσει στην επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και πάλι στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και όχι από τον ELA, «η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος.»
Για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε ωστόσο ότι νέα ρίσκα έχουν αναδυθεί για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβουλίου θα παρακολουθεί στενά όλες τις εισερχόμενες πληροφορίες.
Όπως ανέφερε οι αναδυόμενες οικονομίες επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2015 από 1,5% τον Ιούνιο.
Το 2016 η οικονομία της ευρωζώνης θα κινηθεί με ρυθμό 1,7% και το 2017 με 1,8%. Τον Ιούνιο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,9% και 2% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, υποστήριξε ότι αναμένεται να αυξηθεί προς τον στόχο με πιο αργό ρυθμό από ότι αναμενόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2015 αντί για 0,3%. Στο 1,1% θα αυξηθεί το 2016 έναντι πρόβλεψης 1,5% τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταγραφεί αποπληθωρισμός τους επόμενους μήνες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η ΕΚΤ επέμεινε να αποκλειστεί οποιοδήποτε bail in για τους Έλληνες καταθέτες στο Eurogroup o κ. Nτράγκι απάντησε ότι είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ επέμεινε να αποκλειστεί bail in για καταθέτες ελληνικών τραπεζών.
«Η ΕΚΤ θεωρεί αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη οποιοδήποτε bail in καταθετών» ανέφερε.
Αντίδραση Ντράγκι για το προσφυγικό ζήτημα
Τη «φρίκη» του για τους πρόσφατους θανάτους μεταναστών που επιχειρούσαν να φθάσουν στην ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει κανέναν ρόλο να παίξει στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.
«Πραγματικά, κάθε Ευρωπαίος θα έπρεπε να αισθάνεται φρίκη από τις τραγικές απώλειες ζωών που συμβαίνουν στην εξώθυρά μας», δήλωσε ο Ντράγκι κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στη Φρανκφούρτη. «Η ΕΚΤ απλώς δεν έχει δημοκρατική εντολή να δρα στη σφαίρα αυτή, επομένως αυτό είναι θέμα των εκλεγμένων ηγετών μας, αλλά αυτή η βεβαιότητα δεν πρέπει να εμποδίζει την από καρδιάς συμμετοχή μας σε αυτά που συμβαίνουν», πρόσθεσε ο Ντράγκι.