NYT: H CIA πληρώνει την ΑΤ&Τ για παροχή δεδομένων
- 08/11/2013, 13:01
- SHARE
Συνέχεια στο σίριαλ της κατασκοπείας με νέες αποκαλύψεις - Δεν επιβεβαιώνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ πως λειτουργούσε κέντρο παρακολουθήσεων στο Βερολίνο.
Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τη δράση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ έρχονται το ένα μετά το άλλο με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Χθες, λοιπόν, οι New York Times αποκάλυψαν πως η CIA πληρώνει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον αμερικανικό όμιλο τηλεπικοινωνιών AT&T για να της παρέχει τα δεδομένα τηλεφωνικών επικοινωνιών ανθρώπων που φέρονται να έχουν σχέση με την τρομοκρατία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μεταξύ της CIA και της ΑΤ&Τ υπάρχει ένα εθελοντικό συμβόλαιο συνεργασίας, βάσει του οποίου η CIA δίνει τους τηλεφωνικούς αριθμούς υπόπτων για τρομοκρατία στην εταιρεία, η οποία στη συνέχεια ερευνά τις βάσεις δεδομένων της και παραδίδει στην υπηρεσία τα στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων.
Καθώς η CIA από την πλευρά της δεν έχει δικαιοδοσία να παρακολουθεί Αμερικανούς πολίτες, τα περισσότερα από τα στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων που της παραδίδει η AT&T αφορούν διεθνείς αριθμούς.
Διαβάστε ακόμη: Χιλιάδες αιτήματα των ΗΠΑ στην Apple για παράδοση προσωπικών δεδομένων
Χωρίς να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προγράμματος αυτού, ο Τομπ Έμπιτζ, εκπρόσωπος της CIA, διαβεβαίωσε ότι αυτές οι δραστηριότητες της υπηρεσίας δεν αφορούν στην παρακολούθηση Aμερικανών πολιτών. «Η CIA προστατεύει τη χώρα και σέβεται το δικαίωμα των Αμερικανών στην ιδιωτικότητα διασφαλίζοντας ότι οι δραστηριότητές της συλλογής πληροφοριών επικεντρώνονται στις πληροφορίες από το εξωτερικό και την αντικατασκοπεία», είπε ο Έμπιτζ στους ΝΥΤ.
Προς το παρόν, πάντως, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει το δημοσίευμα.
Δεν επιβεβαιώνει η Βρετανία πως παρακολουθούσε τη Γερμανία
«Δεν επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω τους ισχυρισμούς αυτούς, τα όσα λέγονται σχετικά με την υπηρεσία πληροφοριών μας. Αυτό συμβαίνει για πάρα πολύ καλούς λόγους, ακόμη και όταν τα όσα λέγονται δεν είναι καθόλου αληθή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News, αρνούμενος έτσι να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο Βερολίνο.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη στο Βερολίνο Σάιμον ΜακΝτόναλντ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ένα δημοσίευμα του Independent κατά το οποίο η Βρετανία λειτουργούσε ένα μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό εγκατεστημένο στην ταράτσα της βρετανικής πρεσβείας για να υποκλέπτει επικοινωνίες.
Το δημοσίευμα βασίστηκε σε έγγραφα της NSA που υπέκλεψε ο Σνόουντεν, στα οποία φαίνεται μια βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας να έχει θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο «θέσεων ηλεκτρονικής κατασκοπείας» σε μικρή απόσταση από την έδρα της γερμανικής βουλής και την καγκελαρία.
Διαβάστε ακόμη: «Εξοργιστική και παράνομη» η δράση της NSA διαμηνύει ο CEO της Google
Στον ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για την προστασία της ιδιωτικότητας
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και η Βραζιλία υπέβαλαν χθες από κοινού, όπως είχαν προαναγγείλει ένα σχέδιο απόφασης κατά της παρακολούθησης των ψηφιακών επικοινωνιών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η ιδιωτικότητα είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πυλώνας της δημοκρατίας.
«Η Γενική Συνέλευση υποστηρίζει ότι στο διαδίκτυο θα πρέπει να προστατεύονται τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι και εκτός διαδικτύου, κυρίως το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», αναφέρει το σχέδιο απόφασης, που υποβλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο απόφασης στις χώρες μέλη του ΟΗΕ, ο Γερμανός πρεσβευτής Πέτερ Βίτιχ δήλωσε ότι ελπίζει το κείμενο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο και να οδηγήσει στην προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.
Διαβάστε ακόμη: «Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»