O άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει κρουασάν
- 28/07/2013, 10:27
- SHARE
Ο Mr. Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλάει στο FortuneGreece.com για τα νέα του σχέδια και τις προσθήκες στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.
Τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, τον ξέρουμε εδώ και δύο δεκαετίες ως τον άνθρωπο που έμαθε την Ευρώπη -και όχι μόνο- να τρώει συσκευασμένο κρουασάν. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι ο επενδυτής Σπύρος Θεοδωρόπουλος αρέσκεται στο να στηρίζει φρέσκες, πρωτοποριακές και δυναμικές ιδέες στο ξεκίνημα τους.
Η διαδρομή μέχρι την επιτυχία
Το επιχειρείν είναι μία πρόκληση, η οποία ποτέ δεν ξέρεις που θα σε βγάλει. Και μία διαδρομή με πολλά «αν». Πάρτε για παράδειγμα τον ίδιο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Αν στα 23 του δεν έρχονταν σε ρήξη με τους θείους του, ίσως ακόμη να εργάζονταν στην οικογενειακή επιχείρηση γλυκισμάτων και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη Recor.
Αν δεν διάβαζε την είδηση ότι από 1/1 του 1986 καταργείται το μονοπώλιο σπίρτων ίσως και να παρέμενε Γενικός Διευθυντής στην εισαγωγική εταιρεία ζαχαρωδών που δούλευε.
Αν το τότε υπουργείο Εμπορίου δεν εξέδιδε, οκτώ μήνες μετά την σύσταση της εταιρείας του, μία φωτογραφική απαγόρευση των σπίρτων που εισήγαγε (σ.σ. Οι παλιότεροι θα θυμούνται τα ιταλικά σπίρτα saffa που άναβαν με τριβή σε οποιαδήποτε επιφάνεια), ίσως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να πουλούσε ακόμη σπίρτα.
Αν δεν βρισκόταν στον δρόμο του ο Κωνσταντίνος Καψάσκης της Τράπεζας Εργασίας και ο επενδυτικός όμιλος Eurohellenic για να πιστέψουν στο όραμα του, ίσως σήμερα να μην υπήρχε η Chipita που διαθέτει 62 παραγωγικές γραμμές σε 8 χώρες και τέσσερις ηπείρους, ούτε η μάρκα 7DAYS, το ποιο ισχυρό ελληνικό καταναλωτικό προϊόν παγκοσμίως με αναγνωρισιμότητα που ξεπερνά το 90% όπου έχει παρουσία και ποσοστά αγοράς που κινούνται σταθερά άνω του 65%.
Αυτό το τελευταίο «αν» πιθανόν και να είναι ο λόγος που ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συμμετάσχει, διαχρονικά, σε νέες δουλειές που δείχνουν να έχουν τα στοιχεία της διαφορετικότητας και προοπτική εξέλιξης.
Το πλουραλιστικό επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο
Το 1997, σχεδόν ταυτόχρονα επενδύει σε δύο φιλόδοξα σχέδια. Την οδική βοήθεια για μοτοσυκλέτες, «General Dynamic», η οποία όμως δεν είχε ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία με αποτέλεσμα να διακόψει μετά από λίγα χρόνια την δραστηριότητα της και την μικροζυθοποιία Craft.
Διαβάστε: Κάθε νησί και lager, κάθε πόλη και Pils;
H τελευταία, μία ιδέα του Παύλου Εμμανουηλίδη, υπήρξε πρωτοπόρος και ηγέτης στην κατηγορία της μικροζυθοποιίας για πάνω από δέκα χρόνια. Όμως η αύξηση του ανταγωνισμού και κυρίως η ύφεση έχουν κάνει ορατά τα προβλήματα στα οικονομικά της μεγέθη.
Αρκετό διάστημα μετά από αυτές τις κινήσεις εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Provipax, που δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Γούλιαρη και δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων Fleriana στα φυσικά σκοροαποθητικά και στα αρωματικά για ρούχα. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος στο fortunegreece.com η εταιρία έχει μία συνεχώς ανοδική πορεία, ενώ ενδιαφέρον έχει και η νέα είσοδος της στα φυσικά απορρυπαντικά.
Επένδυση ύψους 26 εκατ. ευρώ στη Δράμα
Η πλέον γνωστή και θορυβώδης επένδυση -ήρθε λίγο μετά την απόσχιση της Chipita απο τον όμιλο Vivartia- ήταν αυτή της Wonderplant στην Δράμα, η οποία ασχολείται με την καλλιέργεια υγροπονικής ντομάτας.
Με τον Θ.Μακρή, παλαιό διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita και εμπνευστή της δημιουργίας της Wonderplant , τον Αχ. Φώλια δημιουργό της Goody’s , τον Στ. Νένδο της αρτοποιίας Select και τον Μ. Αραμπατζή της Ελληνικής Ζύμης συμμετέχουν από 20% στην εταιρεία.
Στόχος της επένδυσης που έφτασε τα 26 εκατ. ευρώ είναι η παραγωγή 8.000 τόνων σε ετήσια βάση, που θα υποκαταστήσει το 3% των εισαγωγών ντομάτας.
Με την ίδια ομάδα βρέθηκαν κοντά στην δημιουργία της εταιρείας Ελληνική Γαρίδα ΑΒΕΕ. Τελικά το εγχείρημα που βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο στον Νομό Κιλκίς ματαιώθηκε όπως μας εξηγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος, καθώς κρίθηκε ότι λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης η αγορά δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» ένα ακριβό προϊόν όπως είναι η γαρίδα.
H πλέον πρόσφατη επένδυση, η οποία έγινε σε εταιρικό επίπεδο, αφορά στη νεοσύστατη διαφημιστική των Δημήτρη Μαύρου και Χρήστου Κερασιώτη, Black Cherry, η οποία έχει ως πρώτο πελάτη της φυσικά την Chipita.
Από εκεί και πέρα ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι σταθερά δίπλα στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με επιχειρήσεις. Είτε μέσω του οργανισμού καθοδήγησης Endeavor Hellas, είτε μέσω συνεδρίων συμβουλεύει τους νέους εν δυνάμει επιχειρηματίες:
«Πρώτα να ‘αυτο-ντοπάρεστε’, μετά να ονειρεύεστε, για να προσδιορίσετε το στόχο. Χωρίς ξεκάθαρο στόχο δεν υπάρχει πορεία. Δεν υπάρχει ούριος άνεμος αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας και γυρνάς γύρω γύρω από τον εαυτό σου».