Ο «εγκέφαλος» πίσω από την ξενοδοχειακή επιτυχία

Ο «εγκέφαλος» πίσω από την ξενοδοχειακή επιτυχία

Ο Πάνος Παλαιολόγος μιλά για το success story της Hotel Brain, τα 120 ξενοδοχεία και τις νέες αγορές που στοχεύει η εταιρεία. 

Ακούμε πολύ συχνά να λένε πως για να πετύχει μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην καινοτομία και να διαφοροποιείται σημαντικά από τον ανταγωνισμό. Στην πράξη, ωστόσο, έχει αποδειχτεί ότι η επιτυχία δεν προκύπτει μόνο από μια έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα, αλλά από μια υλοποιήσιμη ιδέα που δημιουργεί νέες αγορές και ανάγκες. Πριν από το 2000 η ιδέα του management και κυρίως του non branded management στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν άγνωστη. Παρόλο που η Ελλάδα φημίζεται για το δυνατό τουριστικό της προϊόν μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που έφεραν ένα παγκόσμιο brand ήταν σε θέση να διαφημίζουν και να εγγυώνται για τις υπηρεσίες τους.

Η εμπειρία του Πάνου Παλαιολόγου ως διευθυντής ξενοδοχείων, καθώς και η αγάπη του για τον τουρισμό, συνέβαλλαν στην δημιουργία της Hotel Brain, της καινοτόμου ελληνικής εταιρίας, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση κατά βάση μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως αναφέρει στο Fortune Greece ο Πάνος Παλαιολόγος η σύσταση της Hotel Brain ήταν κάτι το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς δεν προέκυψε μόνο μια νέα εταιρεία αλλά ένας ολόκληρος κλάδος. «Η βασική μας διαφορά είναι ότι προσφέρουμε ένα ολιστικό μοντέλο διαχείρισης ξενοδοχείου και όχι μεμονομένες υπηρεσίες. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορείς να απομονώσεις και να ασχολείσαι μόνο με τις πωλήσεις μιας ξενοδοχειακής μονάδας, χωρίς ταυτόχρονα να ασχολείσαι με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται σε αυτή  γιατί έτσι διαλύεις τη σχέση ποιότητας-τιμής. Ούτε αντίστοιχα μπορείς να αποκόψεις τα έσοδα από τα έξοδα της επιχείρησης. Ένα ξενοδοχείο, όσα επιμέρους τμήματα και αν διαθέτει, είναι για εμάς ένα ενιαίο σύνολο. Έτσι το αντιμετωπίζουμε κι αυτό μας βοηθά να έχουμε ολοκληρωμένη –και όχι αποσπασματική- εικόνα και ως εκ τούτου να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του».

Για να υπάρξει εμπορική και ποιοτική επιτυχία χρειάζεται, σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, μια ομάδα που να προσεγγίζει ολικά το ζήτημα της διαχείρισης ενός ξενοδοχείου, που θα κάνει προσεκτικά βήματα, θα έχει γνώση και εμπειρία πάνω στο αντικείμενο που δραστηριοποιείται και δεν θα παρεκκλίνει από τη φιλοσοφία και τις βασικές της αξίες. Άλλωστε όπως τονίζει η επέκταση της Hotel Brain δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά συνεργιών και ανθρώπων που την πλαισιώνουν.

«Τα δεκαπέντε χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας μου έχουν προσφέρει ικανοποίηση και ευτυχία. Ακόμα και σήμερα συνεχίζω να αισθάνομαι διευθυντής ξενοδοχείου. Μέσα μου δεν έχει κερδίσει ακόμα ο επιχειρηματίας».

Άνοδος 5% για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2015

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2000, από τη Σαντορίνη και με το καινοτόμο μοντέλο διαχέιρισής της στον ξενοδοχείο Katikies στην Οία,  επί της ουσίας διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό περιβάλλον στην τοπική αγορά. Πλέον με περισσότερα από 120 διαχειριζόμενα ξενοδοχεία σε περισσότερους από 35 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, ο κος Παλαιολόγος θεωρεί πως η Ελλάδα είναι μια πολύ αναπτυγμένη τουριστικά χώρα, ενώ για την περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης σχολιάζει «οι υψηλές τιμές των δύο αυτών νησιών είναι αντίστοιχες της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κος Παλαιολόγος θεωρεί ότι « Ο τζίρος φέτος σε Σαντορίνη και Μύκονο θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό ανόδου, ενώ συνολικά εκτιμώ ότι θα κλείσει με άνοδο +5% συγκριτικά με το 2014. Τα ελληνικά νησιά είναι value for money, ο ελληνικός τουρισμός έχει λαμπρό παρόν και μέλλον και χρειάζεται αθρώπινο δυναμικό με όραμα, με όρεξη για δουλειά, με πάθος και επαγγελματισμό».

 

Σερβία και Μαυροβούνιο μεγαλώνουν την «οικογένεια» της Hotel Brain
Η επιτυχημένη παρουσία στην ελληνική αγορά έδωσε στη Hotel Brain όχι μόνο τη δυνατότητα δημιουργίας ενός δικτύου που περιλαμβάνει σήμερα 120 ξενοδοχεία, αλλά και το «διαβατήριο» ώστε να ανοίξει τα «φτερά» της στο εξωτερικό. Μετά την Κύπρο, την Τουρκία και τον Λίβανο σειρά είχαν η Σερβία και το Μαυροβούνιο, αγορές οι οποίες θεωρούνται «παρθένες» τουριστικά και με μεγάλη δυναμική.

Στόχος της Hotel Brain δεν είναι άλλος από το  αναδειχθεί ως ένας σημαντικός παίκτης της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες είναι κοντά στη νοοτροπία μας, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες εκεί είναι κατά βάση οικογενειακές, εν αντιθέσει με το μοντέλο που ισχύει στις Βόρειες Χώρες και το οποίο βασίζεται στα πολυμετοχικά σχήματα. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, οι οποίες χρειάζονται την τεχνογνωσία που έχουμε συλλέξει στα 20 χρόνια λειτουργίας μας και την οποία μπορούμε να τους προσφέρουμε. Στοχεύουμε μέχρι το τέλος του 2016 να διαχειριζόμαστε τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία συνολικά στις παραπάνω χώρες».

Προς απόδειξη των παραπάνω, να αναφέρουμε ότι μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση  της ίδρυσης της Hotel Brain Serbia & Montenegro, η εταιρεία έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της δύο συμφωνητικά διαχείρισης – με το 5άστερο Hotel Park, στα περίχωρα του Νόβι Σαντ, με 225 δωμάτια και 5 εστιατόρια και bars, καθώς και με το αναγεννησιακό ξενοδοχείο Hotel Leopold I, στις όχθες του Δούναβη επίσης στο Νόβι Σαντ, με 50 δωμάτια, 3 εστιατόρια και Wellness Centre- καθώς ένα ένα development project και εν συνεχεία συμφωνητικό διαχείρισης με το boutique ξενοδοχείο Villa Park, επίσης στο Νόβι Σαντ.

«Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί το Resort της Ευρώπης»
Όσο για την παρουσία της εταιρείας στο Λίβανο αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, ο ιδρυτής της Hotel Brain αναφέρει πως  κάνουν τα capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα να φαίνονται ασήμαντα. «Βρισκόμαστε σε ένα καλό momentum για τον ελληνικό τουρισμό. Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί το resort της Ευρώπης. Είμαστε πλέον μια χώρα service oriented, με υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα».

Σχολιάζοντας την είσοδο στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία εταιρειών τύπου Airbnb, ο κ. Παλαιολόγος δηλώνει «ως άνθρωποι του τουρισμού και άρα ανοιχτοί στις εξελίξεις, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πρόοδο και στα νέα δεδομένα. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν είναι μονοδιάστατη, χρειάζεται ποικιλία προϊόντων. Νομίζω ότι όλα μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα νομικό πλαισίο και με την απαραίτητη εποπτεία ».

Αυξημένα κέρδη και τζίρος το 2015
Το 2015 ήταν ομολογουμένως μια καλή χρονιά για την Hotel Brain. Ξεπέρασε τον φετινό στόχο των 115 ξενοδοχείων που είχε τεθεί, ενώ τόσο ο τζίρος όσο και τα κέρδη της θα κλείσουν ανοδικά. Προσφάτως έλαβε τη διάκριση «Κορυφαία Εταιρία Διαχείρισης Ξενοδοχείων» στην Ευρώπη από το World Travel Award, ενώ τον περασμένο Απρίλιο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από το fund SouthBridge Europe, η οποία αξιοποιείται για την επέκταση και περαιτέρω στελέχωση της εταιρίας. «Σε μια διετία εύχομαι να έχουμε απορροφήσει το σύνολο της χρηματοδότησης γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε αναπτυχθεί πολύ».

Εξίσου σημαντική απέβη και η ένταξη της εταιρείας στο διεθνές δίκτυο της Endeavor, αφού ενδυνάμωσε περισσότερο τη θέση της εταιρείας στην παγκόσμια ξενοδοχειακή αγορά. «Η Edveavor Global έχει παρουσία σε Λίβανο, Τουρκία και Σερβία, αγορές στις οποίες βρισκόμαστε και εμείς. Είναι πολύ βασικό για μια εταιρεία να νιώθει ότι σε κάθε χώρα έχει ένα μέλος της «οικογένειας» της που θα την βοηθήσει. Η ένταξή μας στο διακεκριμένο αυτό δίκτυο ήταν ταυτόχρονα και μια ψυχολογική επιβεβαίωση ότι το μοντέλο που ακολουθούμε μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά και εκτός Ελλάδος».

Και αν αναρωτιέστε πώς η Hotel Brain κατάφερε να γίνει αυτό που είναι σήμερα ο κ. Παλαιολόγος μας εξηγεί ότι το μυστικό της επιτυχίας της ήταν ότι έμεινε προσηλωμένη στις βασικές της αρχές: Διαχείριση των αναγκών του κάθε ξενοδόχου ξεχωριστά, ηθική στάση και επιμονή στο στόχο.

«Πρέπει να είσαι ηθικός από τη στιγμή που κάποιος σε εμπιστεύεται να διαχειριστείς την επιχείρησή του και να εξαντλείς όλες τις προσπάθειες μέχρι να φέρεις αποτέλεσμα. Διάρκεια, πίστη και όχι «αρπαχτές». Θέλουμε να είμαστε καλοί και χρήσιμοι συνεργάτες των ξενοδόχων για αρκετά χρόνια».