Ο «εξαπατημένος» Μαριάνο Ραχόι
- 01/08/2013, 16:49
- SHARE
Νίπτει τας χείρας του για το σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία στο κόμμα του και δεν παραιτείται ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Με δύο λόγια, έκανα λάθος. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι. Εξαπατήθηκα δείχνοντας εμπιστοσύνη σε κάποιον που δεν την άξιζε», παραδέχθηκε -νίπτοντας κατά τα λοιπά τας χείρας του- ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, καθώς από το πρωί προσπαθούσε να εξηγήσει τα ανεξήγητα ενώπιον της Γερουσίας.
Πώς δηλαδή δεν ευσταθούν, όπως υποστήριξε ξανά και ξανά, οι καταγγελίες ότι ο ίδιος και πρωτοκλασάτα στελέχη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) -οι ίδιοι που σήμερα χορηγούν με το στανιό το… χαλασμένο «φάρμακο» της σκληρής λιτότητας στη χώρα- γέμιζαν επί χρόνια τις τσέπες και τα «μαύρα» κομματικά ταμεία με 12,3 δισ. ευρώ από «δωρεές» ιδιωτών και επιχειρήσεων, με αντάλλαγμα παχυλά κρατικά συμβόλαια.
Κυρίως δε με τον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος έκανε χρόνια πάρτι στην Ιβηρική, μέχρι που έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων και των ενυπόθηκων δανείων, φέρνοντας την Ισπανία ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.
Ο άνθρωπος που κατά τον Ραχόι τον «εξαπάτησε» δεν είναι άλλος από τον Λουίς Μπάρθενας, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) επί 30 χρόνια και ταμίας του μέχρι που αποχώρησε το 2009 -τουλάχιστον πέντε χρόνια δηλαδή αφότου ο Ραχόι είχε αναλάβει την κομματική ηγεσία. Ο άνθρωπος που όπως διαπιστώθηκε είχε 48 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά όταν τον «τσίμπησαν» οι ισπανικές αρχές τον Ιανουάριο για διαφθορά, φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα βρώμικου» χρήματος, το ΡΡ του πλήρωσε όλα τα δικαστικά έξοδα, ενώ ο Ραχόι -όπως αποκάλυψε η El Mundo– του έστελνε sms συμπαράστασης, ζητώντας του να κάνει «κουράγιο»!
Κατά μέτωπον επίθεση στην Μέρκελ
Αυτός που όπως τώρα -λαλίστατος πίσω από τα σίδερα, ως προφυλακιστέος- λέει ότι διαχειριζόταν επί 20 χρόνια τα «μαύρα» ταμεία του ΡΡ. Προ ημερών, μάλιστα, παρέδωσε 9 σχετικούς φακέλους στους ανακριτές, ενώ αποδεικτικά έγγραφα με τις μίζες έγιναν… φέιγ βολάν στον ισπανικό Τύπο.
Το Λαϊκό Κόμμα, υποστήριξε σήμερα ο Ραχόι, είχε πληρώσει «πρόσθετους μισθούς» σε ηγετικά του στελέχη, για «εργασία» που είχαν προσφέρει, «συμπεριελήφθησαν στο λογιστήριο» του ΡΡ και «η δήλωση των εσόδων αυτών στην εφορία είναι μια ατομική ευθύνη»!
Όλα τα άλλα «είναι ψέματα, φαλκιδεύσεις και κακόβουλοι υπαινιγμοί, που ενθαρρύνουν ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες, βάζοντας σε κίνδυνο την ισπανική οικονομία», υποστήριξε, «δείχνοντας» κυρίως τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές.
Ήταν εξάλλου χάρη στη δική τους επιμονή -μέχρι και υπό την απειλή πρότασης μομφής, που όμως δεν θα είχε τύχη απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΡΡ- που ο Ισπανός πρωθυπουργός ουσιαστικά πειθαναγκάστηκε στην σημερινή του, δημόσια απολογία.
«Είπατε ψέματα. Βλάπτετε τη χώρα. Πρέπει να φύγετε, κύριε Ραχόι», τον κάλεσε και πάλι σήμερα ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.
«Σεβαστείτε επιτέλους την νοημοσύνη των Ισπανών», αντέτεινε στους ισχυρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο στο ΡΡ, όσο και στις σχεδόν πανηγυρικές πρωινές τοποθετήσεις για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
Πρώτοι στην ανεργία στην E.E. και τον Ιούνιο
Σταγόνα στον ωκεανό η μικρή μείωση στην ανεργία
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Ραχόι απέδωσε στην κυβέρνησή του εύσημα για τα νέα οικονομικά στοιχεία, που -πρώτη φορά εδώ και 2 χρόνια- δείχνουν ελαφρά πτώση της ανεργίας (0,9%, “σταγόνα” μπροστά στον ρυθμό 26,26% με τον οποίο καλπάζει τώρα) και περιορισμό 0,1% στη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
«Τίποτε σε σχέση με την υπόθεση Μπάρθενας δεν με εμπόδισε ούτε θα με εμποδίσει να κυβερνήσω», διατράνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Τίποτε από αυτά δεν αγγίζει, περιορίζει ή επηρεάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησής μου».
Όμως, ούτε οι ίδιοι οι Ισπανοί πια δεν τον πιστεύουν. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της El Mundo, το 65,6% δήλωσε ότι θεωρεί πως Ραχόι «τα παίρνει», έναντι 19,6% που έχει αντίθετη γνώμη. Την Κυριακή, σε σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Metroscopia, 9 στους 10 Ισπανούς προεξοφλούσαν ότι με τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή δεν θα έδινε απαντήσεις. Λοιπόν;
Ποιος είναι και τι επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα
Καθίζηση για τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία έχουν προγραμματιστεί για το 2015. Όμως, το πολιτικό προφίλ και η αξιοπιστία του Ραχόι έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα. Το ίδιο ισχύει και για το Λαϊκό Κόμμα, τα ποσοστά του οποίου έχουν υποστεί καθίζηση (μόλις 23% στις δημοσκοπήσεις, έναντι 44,6% που απέσπασε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2011). Μοιραία, στους κόλπους του ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές για το ενδεχόμενο αλλαγής στην κομματική ηγεσία.
Επί του παρόντος, αυτές παραμένουν ψίθυροι στους πολιτικούς διαδρόμους. Όμως, εάν ο Μπάρθενας αποφασίσει -όπως όλα δείχνουν- να πει όλα όσα γνωρίζει, τότε το μέλλον πιθανόν να προδιαγράφεται ακόμη πιο αβέβαιο για τον Ισπανό πρωθυπουργό. Η υπόθεση αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου.
«Ελεύθερος» προσωρινά ο Σνόουντεν
Οι Ισπανοί χάνουν την υπομονή τους
Τσακισμένοι από την κρίση, οι Ισπανοί έχουν αρχίσει προ πολλού να χάνουν την υπομονή τους με τους πολιτικούς εν γένει. Στις δημοσκοπήσεις, κατονομάζουν την διαφθορά ως το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, μετά την ανεργία. Ακόμη και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές (PSOE) έχουν «ράμματα» στη «γούνα» τους, με τελευταία τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ανδαλουσία.
Το αποτέλεσμα είναι να μην «κεφαλαιοποιούν» πολιτικά την φθορά της κυβέρνησης Ραχόι. Στην τελευταία δημοσκόπηση της El Pais, πριν από τέσσερις ημέρες, το PSOE συγκέντρωνε μόλις 22,8% (από 28,7% στις εκλογές του 2011. Αντίθετα, πραγματικά κερδισμένοι βγαίνουν η Ενωμένη Αριστερά (16,2%, +9,3% συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2011) και το κεντρώο -αποσχισθέν από τους Σοσιαλιστές- κόμμα “Ένωση Πρόοδος Δημοκρατία” (11,8%).