Ο Φελίπε Ε’ στον θρόνο της Ισπανίας

Ο Φελίπε Ε’ στον θρόνο της Ισπανίας

Στόχος του νέου βασιλιά η «ανανέωση» της μοναρχίας και η προάσπιση της εθνικής ενότητας που έχει πληγεί από τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.

Ο Φελίπε Ε’ των Βουρβόνων που έγινε ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας, ορκίστηκε το πρωί στη διάρκεια λιτής τελετής πριν αρχίσει τη βαριά αποστολή του: να ανανεώσει μια αμφισβητούμενη μοναρχία και να προασπίσει την εθνική ενότητα που έχει πληγεί από τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.

Μοντέρνος και καλλιεργημένος, ο νέος βασιλιάς φορώντας τη μεγάλη στρατιωτική στολή και τη ζώνη από κόκκινο μετάξι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων που παρέλαβε από τον πατέρα του Χουάν Κάρλος, ο οποίος χθες υπέγραψε την παραίτησή του, ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα του 1978, το θεμέλιο της ισπανικής δημοκρατίας.

Στα 46 του χρόνια, ο Φελίπε κληρονομεί μια μοναρχία η οποία αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία.

Η Μαδρίτη, για να υποδεχτεί τον νέο βασιλιά, στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες, μια γιορτινή ατμόσφαιρα που επισκιάστηκε από τις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση, στις 2 Ιουνίου, της παραίτησης του Χουάν Κάρλος και τις φωνές που ζητούσαν από το Κοινοβούλιο δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

 

Χαιρετισμός στο μπαλκόνι

Παραμένοντας δημοφιλής παρά την απαξίωση του πατέρα του στα μάτια της ισπανικής κοινής γνώμης, ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές ελπίδες τις οποίες με δυσκολία θα πραγματοποιήσει.

«Σήμερα, οι Ισπανοί περιμένουν τα πάντα από αυτόν, να βρει λύση για την Καταλονία, για την ανεργία, να δώσει ένα νέο πρόσωπο στα θεσμικά όργανα» , δήλωσε η Κότε Βιγιάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo.

«Είναι μια μεγάλη ανάσα φρέσκου αέρα. Όμως, ο κίνδυνος της απογοήτευσης είναι τεράστιος», υπογραμμίζει.

Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε Ε’ παρέλαβε από τα χέρια του πατέρα του την κόκκινη ζώνη που συμβολίζει την αρχηγία των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής στην αίθουσα ακροάσεων των ανακτόρων Θαρθουέλα, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας και των μελών της ηγεσίας των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων και προσήλθε στο ισπανικό κοινοβούλιο για να ορκιστεί και να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ενώπιον των βουλευτών.

Θα ακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση και στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα κατεθυνθεί με αυτοκίνητο μέσα από τους δρόμους της Μαδρίτης στα ανάκτορα Ρεάλ. Εκεί, ο Φελίπε μαζί με τη νέα βασίλισσα Λετίθια συνοδευόμενοι από τον Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία, την οκτάχρονη διάδοχο του ισπανικού θρόνου Λεονόρ και την αδελφή της Σοφία θα εμφανισθούν στο κεντρικό μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.

Τιμώντας τον πατέρα του, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε για τη συμφιλίωση των Ισπανών μετά την δικτατορία του Φράνκο. «Μία εξαιρετική βασιλεία γίνεται σήμερα μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε ενώπιον των Ισπανών βουλευτών ο νέος βασιλιάς.

Ο μεγάλος απών

Στη διάρκεια της ημέρας, η ψηλόλιγνη μορφή του Φελίπε, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου ξέφυγε από τη σκιά του πατέρα του, θα επισκιάσει εκείνη του Χουάν Κάρλος, του μεγάλου απόντα από την τελετή και τη δεξίωση που αναμένεται να ακολουθήσει στα Ανάκτορα, παρουσία 2.000 καλεσμένων και ξένων πρεσβευτών.

Χθες το βράδυ, ο Χουάν Κάρλος συγκρατώντας τα δάκρυά του, υπέγραψε την παραίτησή του, η οποία εγκρίθηκε μαζικά από το Κοινοβούλιο. Η τελευταία επίσημη πράξη του.

Σε 76 χρόνια, ύστερα από βασιλεία 39 ετών, της οποίας τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα, ο Χουάν Κάρλος είναι ένας φθαρμένος βασιλιάς, που στηρίζεται σε πατερίτσες και περνά τη σκυτάλη στο γιο του.

Ένας μονάρχης που ανήλθε στο θρόνο στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, επί μακρόν ιδιαίτερα αγαπητός γιατί οδήγησε την Ισπανία στη δημοκρατία και παρέμεινε σεβαστός συνομιλητής πολλών ξένων κυβερνήσεων.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο Χουάν Κάρλος μεταβίβασε στο γιο του τη δύσκολη αποστολή της ανανέωσης του Θρόνου.

Ωστόσο ο Φελίπε έχει στενό περιθώριο ελιγμών σε μια χώρα όπου η κρίση έχει προκαλέσει απώλεια της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και όπου το σύστημα της κοινοβουλευτικής μοναρχίας δεν του αφήνει παρά λίγες εξουσίες.

«Είναι ένας καλός βασιλιάς, πολύ καλά προετοιμασμένος, αλλά το έργο του δεν αναμένεται εύκολο. Η Ισπανία είναι πολύ ταραγμένη», σχολίασε ο Αντόνιο Μολίνα, ένας 60χρονος πωλητής αναψυκτικών σε περίπτερο κοντά στα Ανάκτορα.

Αναμφίβολα το πρώτο φλέγον ζήτημα, η αύξηση των αποσχιστικών τάσεων στην Καταλονία, μερικούς μήνες πριν από το δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση που προγραμματίζουν οι εθνικιστές το Νοέμβριο, θα δοκιμάσει τις διπλωματικές ικανότητες του Φελίπε, ο οποίος μιλάει καταλανικά και διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή.

Ο βασιλιάς θα ασχοληθεί επίσης με τις συνέπειες του δικαστικού σκανδάλου που πλήττει την αδελφή του Κριστίνα, η οποία κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Εκτός από τον Χουάν Κάρλος, και η Κριστίνα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας.

Διαβάστε ακόμα:

Κίρσνερ: Η Αργεντινή δεν υποκύπτει στον εκβιασμό

Το «πριγκιπάτο» των νοτίων προαστίων σε πρώτο πλάνο

Κάτι… χτίζεται στο Μονακό!