Ο Γιούνκερ πίσω από το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα
- 29/02/2016, 18:21
- SHARE
Μετέφερε το σχετικό αίτημα στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη η νέα Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.
Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε σήμερα την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Σύμφωνα με τη Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.
Ενός σχεδίου που θα εγκριθεί μεθαύριο και που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Συνεχίζοντας, η κ. Αντρέεβα τόνισε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για τις χώρες αυτές τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη.
Στο μεταξύ οι Financial Times αναφέρουν σε δημοσίευμα τους ότι η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα κράτη μέλη παραμέρισαν τη ζώνη Σένγκεν και ενήργησαν μονομερώς, υπογραμμίζεται στο άρθρο της FT.
Το πιο εντυπωσιακό ήταν όμως, όπως επισημαίνει, ότι η Αυστρία, η οποία υποστήριζε κάποτε σθεναρά τη συλλογική στάση της ΕΕ, ένωσε τις δυνάμεις της με 9 γειτονικές χώρες για να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους που θα σταματούν τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα και ακολουθούν τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων».
«Αυτό που είναι πολύ πιο ανησυχητικό», προσθέτει η εφημερίδα, «είναι ότι η ενέργεια της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα», και υπογραμμίζει: «η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή καταλύματος σε 70.000 πρόσφυγες, αλλά περισσότεροι από 2.000 φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα».
«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα παλεύει τώρα με την τιμωρητική δημοσιονομική λιτότητα που της επιβλήθηκε με την περσινή συμφωνία διάσωσης», αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας FT.
Ακόμη και καθυστερημένα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουν που οδηγεί αυτή η κατακερματισμένη απάντησή τους, προσθέτουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί από την υπόλοιπη ΕΕ να γίνει ένα αμπάρι για μετανάστες ή, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ‘μια αποθήκη ψυχών'”. Αντ’αυτού το μπλοκ θα πρέπει να υιοθετήσει την συλλογική προσέγγιση που εισηγήθηκε ο Τουσκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ».