O οικονομικός πόλεμος του «γαλάζιου χρυσού»
- 02/03/2014, 13:17
- SHARE
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης και τον ενεργειακό κολοσσό της Gazprom, που προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ουκρανία.
To «τεράστιο χρέος» της Ουκρανίας στη Gazprom, θυμήθηκε η εταιρεία, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας. Ο ρωσικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία χρωστάει 1,55 δισ. δολάρια για το φυσικό αέριο που δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
«Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο… Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ουσιαστικά η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία, χρησιμοποιείται τώρα ως μοχλός πίεσης προς την νέα ουκρανική κυβέρνηση, καθώς με βάση τις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η Ουκρανία εξαρτάται αποκλειστικά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη: Η Μόσχα ξαναμοιράζει την «τράπουλα» στην Ουκρανία
Τα συμβόλαια μεταξύ της Gazprom και της ουκρανικής Naftofaz ανανεώνονται ανά τρίμηνο και προβλέπουν τιμή προμήθειας της τάξης των 268,5 δολαρίων ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που χώρες στην κεντρική Ευρώπη πληρώνουν στη Μόσχα από 360 έως και 400 δολάρια ανά περίπτωση. Αυτό μάλιστα ήταν ένα από τα δέλεαρ της πρότασης Πούτιν στον Γιανουκόβιτς, όταν τον προσέγγισε η Ε.Ε. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία χρωστάει στη Ρωσία ποσά από 4 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια ώρα που το συνολικό εξωτερικό της χρέος για τα επόμενα δύο χρόνια υπολογίζεται στα 35 δισ. δολάρια, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται έτοιμο να παρέχει τις υπηρεσίες του για να αποφευχθεί μια ουκρανική χρεοκοπία.
Τέλος μια ακόμα σημαντική παράμετρος του οικονομικού αυτού πολέμου είναι ότι από το ουκρανικό έδαφος περνούν οι βασικοί αγωγοί φυσικού αερίου για την Ευρώπη και αν η ρωσική κάνουλα προς την Ουκρανία «κλείσει», τότε αυτομάτως πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα στερηθούν το φυσικό αέριο.
Πούτιν σε Ομπάμα: «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ουκρανία»
Οι Ρώσοι έχουν φροντίσει προωθώντας τον αγωγό «South Stream», που θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του 2015, και μέχρι το 2018 θα έχει αναπτυχθεί στην πλήρη δυναμικότητα του (63 δισ. κ.μ.), να επιτρέψουν στη «Gazprom» να εγκαταλείψει εντελώς τη μεταφορά τράνζιτ «γαλάζιου χρυσού» μέσω Ουκρανίας, που σήμερα είναι 86 δισ. κ.μ. ετησίως. Η ενεργοποίηση αυτού του αγωγού σε συνδυασμό με την αποτελεσματική χρήση του «North Stream», που ενώνει απευθείας τη Ρωσία με την Γερμανία, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη θέση της Μόσχας.