Ο ομογενής που ανάγκασε την Apple να τον «εξαγοράσει»
- 07/01/2014, 10:01
- SHARE
Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος, δημιουργός της εφαρμογής SnappyCam, είναι ο άνθρωπος που θα κάνει την κάμερα του επόμενου iPhone ασυναγώνιστα γρήγορη.
O Γιάννης Παπανδριόπουλος από χθες έχει σταματήσει να μαζεύει δολάριο-δολάριο στο App Store και στο Google Play τα κέρδη που του απέφερε το SnappyCam, το app που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και είχε λατρευτεί από τους φίλους της φωτογραφίας σε όλο τον κόσμο. Η Apple εδώ και μερικές ώρες, με το αζημίωτο, «κατέβασε» τη συγκεκριμένη εφαρμογή με σκοπό να την χρησιμοποιήσει αποκλειστικά στο επόμενο της iPhone.
Το SnappyCam, πριν «κατέβει» είχε καταφέρει να φιγουράρει στην πρώτη θέση των επί πληρωμή εφαρμογών του App Store σε 15 χώρες, και στην πρώτη δεκάδα σε 60 χώρες. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος της συμφωνίας, όμως οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για 7ψήφιο νούμερο Καθόλου άσχημα για μια startup που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια και όλα έδειχναν, με βάση την επιτυχία της, ότι θα γινόταν μήλον της Έριδος ανάμεσα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Διαβάστε ακόμη: Οι δημοφιλέστερες εφαρμογές iOS του 2013
Τι είναι αυτό που κάνει το SnappyCam τόσο ελκυστικό τόσο για τις εταιρείες όσο και για τον τελικό χρήστη; Η δυνατότητα του να τραβάει δεκάδες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από τις οποίες ο φωτογράφος έχει την δυνατότητα να επιλέξει την καλύτερη δυνατή λήψη. Κοινώς τέρμα το: «Πάμε άλλη μία φορά γιατί βγήκες με κλειστά μάτια». Ανάλογα το μοντέλο του iPhone και την ανάλυση, η εφαρμογή μπορεί να τραβήξει έως και 3.600 φωτογραφίες το λεπτό (!), παρέχοντας παράλληλα έναν πολύ εύχρηστο χειρισμό.
Ο Γιάννης Παπανδριόπουλος γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια στη Μελβούρνη και καθώς μεγάλωνε και έβλεπε τη δυσκολία των Αυστραλών, και όχι μόνο, φίλων του να προφέρουν το όνομα του, το έκοψε σε jpap. O πατέρας του, Πολύβιος από το Μελιγαλά, βρέθηκε στη Μελβούρνη λίγο μετά τους Ολυμπιακούς του 1956, όπου γνώρισε τη μητέρα του Κατερίνα από τη Ξάνθη. Ο κ. Πολύβιος, έχοντας σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, ήταν από τους πρώτους ομογενείς που διέθετε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι του. Σε αυτό το PC και σε ηλικία 12 χρονών ο Γιάννης άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του προγράμματα.
Διαβάστε ακόμη: Μεγαλώνει τις οθόνες η Apple;
Χρόνια αργότερα, το 2007, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, θα συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του χάρη σε μία διατριβή του, σύμφωνα με την οποία το internet θα μπορούσε να ήταν 200 φορές πιο γρήγορο με βάση τις ταχύτητες που επικρατούσαν τότε. Αυτό οδήγησε την κορυφαία Αυστραλιανή εφημερίδα The Age να κατατάξει, τον 29χρόνο τότε, Γιάννη ανάμεσα στις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της χρονιάς. Η Αυστραλία δεν τον χάρηκε για πολύ, καθώς κατάφερε μέσω της λοταρίας να κερδίσει την πολυπόθητη πράσινη κάρτα για εργασία στις ΗΠΑ. Εκεί πριν από τρία χρόνια δημιούργησε στη Silicon Valley, τη SnappyLabs και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία.
Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από μερικά χρόνια στον Σωτήρη Χατζημανώλη, της ομογενειακής εφημερίδας Νέος Κόσμος, είχε δηλώσει «πολύ Έλληνας», καθώς όπως τόνισε, μεγάλωσε σε «καθαρά, ελληνικό, παραδοσιακό περιβάλλον». Παράλληλα αναφέρθηκε και στις δύο πρώτες επισκέψεις του στην Ελλάδα:
«Μια φορά ήμουν καλεσμένος της ελληνικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ενός πολιτιστικού προγράμματος τεσσάρων εβδομάδων κατά το οποίο επισκεφθήκαμε -μαζί με άλλους 100 νεαρούς μαθητές από το νότιο ημισφαίριο- το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ήταν μια υπέροχη και αξέχαστη εμπειρία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση που αισθάνθηκα όταν αντίκρισα τον Παρθενώνα για πρώτη φορά με τα ίδια μου τα μάτια. Ήταν μια βαθιά πνευματική εμπειρία, να βλέπω κάτι τόσο μεγαλειώδες και τόσο παλιό να στέκεται ακόμη όρθιο, εκεί μπροστά μου. Για μια στιγμή ένιωσα να συναντώ τους αρχαίους Έλληνες».
Διαβάστε ακόμη: Όταν τα αυτοκίνητα μιμούνται το iPhone
Ένα άλλο αξέχαστο ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν το 2004 για το οποίο λέει: «Πήγα στη Σαντορίνη, όπου απόλαυσα τις μοναδικές παραλίες, την ωραία θέα και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα. Αυτή μου η επίσκεψη συνέπεσε με το Πανευρωπαϊκό του 2004 – όταν το πήρε η Ελλάδα, όλο το νησί μαζεύτηκε να γιορτάσει στους δρόμους με τόση ζωντάνια που δεν θα την ξεχάσω ποτέ».
Με την επιταγή που πήρε ο Γιάννης από την Apple, σίγουρα μπορεί να χαρεί πολλά ηλιοβασιλέματα σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ή να ανοίξει ένα espresso bar, καθώς έχει «αποφοιτήσει» και από το Lavazza Coffee School! Κάτι, όμως, μας λέει ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί και να εκπλήσσει ευχάριστα τον κόσμο της τεχνολογίας.