Ο Πήτερ Διαμαντής φτιάχνει το μέλλον
- 25/03/2014, 15:26
- SHARE
Ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το δημιουργήσεις ο ίδιος.
Από όλες τις ιδιότητες που μπορεί κανείς να του αποδώσει, η πιο αρμόζουσα είναι εκείνη του οραματιστή. «Οδεύουμε προς τον μετασχηματισμό της ανθρωπότητας με τη βοήθεια της τεχνολογίας», έγραφε πριν από λίγο καιρό σε μια συζήτηση στο reddit. «Όπως το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνολο 10 τρισ. κυττάρων που συνεργάζονται, έτσι και εκείνη θα γίνει ένα σύνολο 9 δισ. εγκεφάλων που θα συνεργάζονται δημιουργώντας τη “μετα-ευφυία” και ο καθένας θα έχεις πρόσβαση στις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα όλων των άλλων. Δεν θα ήθελα να ζω εκτός αυτού του συνόλου, όπως κανένα κύτταρο δεν έχει καμία τύχη αν ζει έξω από το σώμα του».
Έτσι αιφνιδιάζει ο Πήτερ Διαμαντής όσους τον ρωτούν για το έργο και τα πιστεύω του. Δεν σκέφτεται γραμμικά, αλλά εκθετικά. Δεν περιγράφει μια διαδικασία με βήματα -ώστε να προλάβουμε να την επεξεργαστούμε και να την «χωνέψουμε»-, αλλά πάει απ’ ευθείας στο συμπέρασμα. Η τεχνολογία είναι εδώ, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και όσο νωρίτερα το κατανοήσουμε και το αποδεχτούμε, τόσο καλύτερα.
Το πρώτο του ενδιαφέρον ήταν το διάστημα. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη από γονείς Έλληνες μετανάστες, στα 8 του χρόνια ήδη έδινε «διαλέξεις» στους γονείς και τους φίλους του για τον συναρπαστικό κόσμο έξω από την ατμόσφαιρα. Αποφοίτησε από το ΜΙΤ με μάστερ στην μηχανική της αεροναυπηγικής και του διαστήματος και από το Χάρβαρντ με πτυχίο ιατρικής. Στο μεταξύ είχε ιδρύσει το International Space University (με αντικείμενο τις διαστημικές μελέτες, εδρεύει στο Στρασβούργο) και την εταιρεία τεχνολογίας International MicroSpace, η οποία κέρδισε συμβόλαια εκτόξευσης χαμηλής τροχιάς (την πούλησε το 1993).
Ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η επιστήμη μόνη της μπορεί να πάει τον κόσμο μπροστά. «Πολλοί από τους λαμπρότερους “tech people” έχουν την κοινωνική δεξιότητα ενός δεκάχρονου, χρειάζονται βοήθεια. Ο συνδεδεμένος μας κόσμος επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων που θα βοηθούν στον μετασχηματισμό της ιδέας σε κάτι πρακτικό, εφικτό και επιθυμητό από τον κόσμο».
Πιστός στο μότο του πως «ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις ο ίδιος», συνίδρυσε τον οργανισμό XPRIZE με σκοπό να χρηματοδοτεί να βραβεύει -μέσω εταιρειών και χορηγών- τις τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις του μέλλοντος.
Το 2004 βράβευσε το πρόγραμμα που οδήγησε στην κατασκευή του SpaceShipOne, του πρώτου ιδιωτικού διαστημοπλοίου. Ανάμεσα στα projects που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη και αναζητούνται λύσεις, είναι να αναπτυχθεί μία τεχνολογία που θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει με υψηλή ακρίβεια το γονιδίωμα 100 ανθρώπων σε 10 ημέρες, να πραγματοποιηθεί η αποστολή ενός κινούμενου ρομπότ στη Σελήνη και να κατασκευαστεί μια φορητή προσωπική συσκευή που θα εντοπίζει ασθένειες με την ίδια αξιοπιστία με μια ομάδα γιατρών. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, μάλιστα, ο Διαμαντής είχε αναφερθεί και στην ιδέα της «κατακόρυφης καλλιέργειας». Δηλαδή, πολυώροφα θερμοκήπια τα οποία θα παράγουν τρόφιμα μέσα στις μεγαλουπόλεις.
Ένα από τα πολλά επιχειρηματικά του ventures είναι και το Zero Gravity Corporation και μέσω αυτού ο Διαμαντής βοήθησε τον διάσημο -και παράλυτο- φυσικό Στίβεν Χόκινγκ να πραγματοποιήσει μια πτήση μηδενικής βαρύτητας το 2007. Οι πτήσεις αυτές είναι εμπορικά διαθέσιμες τόσο σε επιστήμονες όσο και στο κοινό.
Από τις σημαντικότερες δραστηριότητές του, μάλιστα την αναφέρει πάντα όταν συστήνεται, είναι ως συνιδρυτής του Singularity University. Ένα ίδρυμα που εδρεύει στη Silicon Valley με σκοπό «να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν τη σύγχρονη τεχνολογία προκειμένου να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας».
Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Abundance: The Future Is Better Than You Think» («το μέλλον θα είναι καλύτερο απ’ ό,τι νομίζεις»). Σε αυτό εξηγεί ότι η τεχνολογική πρόοδος θα δώσει λύσεις που σήμερα μας φαίνονται ανήκουστες και οι οποίες θα επιτρέψουν σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της Γης να έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό, ενέργεια, περίθαλψη και εκπαίδευση, εξαφανίζοντας έτσι τη φτώχεια, τις επιδημίες και τον αναλφαβητισμό.
Αλλά, προς το παρόν, το κεντρικό του ενδιαφέρον είναι πάντα το Διάστημα. Μία από τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει, η Space Adventures, έχει στείλει οκτώ «τουρίστες» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ξεκινώντας το 2001. Το 2012 ίδρυσε -μαζί με τον επίσης πρωτοπόρο των εμπορικών διαστημικών προγραμμάτων Eric C. Anderson- την Planetary Resources, με σκοπό την εξόρυξη μεταλλευμάτων από τους αστεροειδείς. Προβλέπει ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα στη δεκαετία του 2020.
Όσο για τα προσωπικά του διαστημικά όνειρα; «Θα μου άρεσε να κάνω ένα ταξίδι στη Σελήνη ή στον πλανήτη Άρη. Ωστόσο, το να ξεκινήσω προς έναν αστεροειδή που βρίσκεται 100 εκατ. μίλια μακριά δεν μου φαίνεται και τόσο ευχάριστη περιπέτεια. Νομίζω πως θα αφήσω τα ρομπότ να το κάνουν αυτό».
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.diamandis.com
Δείτε την ομιλία του στο TED:
Διαβάστε ακόμη:
Ο πλανήτης Γη όπως δεν τον έχετε ξαναδεί
Όταν ο καθηγητής εργάζεται στην Google…
Ο μέγας Έλληνας αστροφυσικός που κατέκτησε το διάστημα
Για τους προγραμματιστές της Silicon Valley ο πήχης είναι πιο ψηλά από ποτέ