O Σνόουντεν μέσω τηλεδιάσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
- 09/01/2014, 16:56
- SHARE
Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήματα ευρωβουλευτών.
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή έδωσε το πράσινο φως για την ακρόαση του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.
Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, δεν θα μεταβεί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Στρασβούργο, αλλά θα μιλήσει μέσω μιας «διαδραστικής» τηλεδιάσκεψης και θα απαντήσει σε ερωτήματα των ευρωβουλευτών. Μόνον υπό αυτόν τον όρο οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) διατίθενταν να γίνει η ακρόαση.
Ακόμη θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για «την εγγύηση της ασφάλειας» του Σνόουντεν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος.
Ο Σνόουντεν και οι συνήγοροί του έχουν λάβει πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμμετοχή του σε αυτήν την διαδραστική τηλεδιάσκεψη, αλλά δεν έχουν ακόμη απαντήσει, έγινε γνωστό από πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η ακρόαση, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωβουλευτές, μπορεί να διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ως «τα τέλη Φεβρουαρίου», σύμφωνα με την Γαλλίδα Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Βερονίκ Ματιέ Ουιγιόν.
Διαβάστε ακόμη: Κατάλογος για… κατασκόπους
Όταν ενημερώθηκε για την απόφαση της επιτροπής αυτής, ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ, ο οποίος τάσσεται κατά μιας ακρόασης του Σνόουντεν, σημείωσε ότι η πρόσκληση αυτή που έγινε στον πρώην σύμβουλο της NSA ήταν κάτι το «άκρως ανεύθυνο» και ότι καταφέρει πλήγμα στην «αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου».
Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα έχει μια ακρόαση του Σνόουντεν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. «Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ», είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.