Ο Σόιμπλε «εμπνευστής» των πρόσθετων μέτρων
- 18/04/2016, 10:59
- SHARE
Πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να γεφυρώσει το «χάσμα» μεταξύ των θεσμών.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε φαίνεται πώς είναι ο εμπνευστής πίσω από την πρόταση γεφύρωσης του χάσματος Ευρώπης – ΔΝΤ με το εφεδρικό πακέτο «έκτακτων μέτρων», ύψους έως και 3 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το σχέδιο φέρει την προσωπική σφραγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δεν ήταν σε γνώση της Κομισιόν έως το βράδυ της Παρασκευής και την περίφημη συνάντηση του Washington Club.
Για προφανείς λόγους, κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο συμβιβασμού δεν παρουσίασε ο ίδιος ο Σόιμπλε αλλά ένας από τους… συνήθεις κομιστές των μηνυμάτων του, o Τόμας Βίζερ: Ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup ήταν εκείνος που στη σύναξη της Παρασκευής – με παρόντες τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας – ανέλαβε να παρουσιάσει πρόταση άρσης του αδιεξόδου, με βάση την οποία οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τον ρεαλισμό των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με «έκτακτα μέτρα σε αναμονή».
Η πρόταση έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή από την πλευρά Λαγκάρντ, με την επισήμανση πως εκκρεμεί η τελική διευθέτηση της συζήτησης για το χρέος, αλλά πυροδότησε ανοιχτό προβληματισμό από την πλευρά της Κομισιόν. Από την πλευρά τους σήμερα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επιθυμία όλων των πλευρών είναι να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.
Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.».
Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».
«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».