Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός «δουλεύει» για τον καταναλωτή
- 23/03/2014, 12:44
- SHARE
Όταν οι εταιρείες συνεχίζουν την κούρσα των επενδύσεων τόσο πιο κερδισμένοι βγαίνουμε.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια σειρά αγορών για καταναλωτικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας φτάνουν σε επίπεδο ωριμότητας. Στις δυτικές αγορές, για παράδειγμα, πλέον έχουμε εισέλθει σε κύκλο αντικατάστασης προϊόντων όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα smartphones, και ακόμα και τα tablets σε ένα βαθμό.
Όταν μια αγορά γίνεται περισσότερο αγορά αντικατάστασης και όχι χρήσης για πρώτη φορά, τότε συμβαίνουν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Τα νέα προϊόντα αρχίζουν να εστιάζουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι ελκυστικά σε συγκεκριμένες μερίδες της αγοράς, μεγάλες και μικρές. Το αποτέλεσμα; Περισσότερη επιλογή για τον καταναλωτή.
Κάποιες κατηγορίες έχουν περισσότερες επιλογές από άλλες, φυσικά. Οι τηλεοράσεις, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε κύκλο αντικατάστασης εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία οθονών, μεγεθών, και τιμών. Παρομοίως, ο παραδοσιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής προσφέρει περισσότερες επιλογές. Το smartphone είναι η πιο πρόσφατη συσκευή που έχει αρχίσει να προσφέρει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Έχουμε smartphone με διαφορετικά χρώματα, επιλογές οθόνης, μέγεθος οθόνης, και τιμές. Το tablet δεν έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο, αλλά πορεύεται προς τα εκεί.
Όταν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς -δηλαδή στην αγορά για ένα συγκεκριμένο προϊόν- παρατηρείται αύξηση των επιλογών για τον καταναλωτή, τότε σημαίνει ότι πλέον η αγορά έχει φτάσει σ’ ένα σημείο ωριμότητας. Όταν η αγορά φτάνει σε σημείο ωριμότητας, τότε εντείνεται ο ανταγωνισμός. Και η ένταση του ανταγωνισμού είναι πάντα καλή για τους καταναλωτές.
Οι μεταβολές στην ισορροπία μιας ώριμης αγοράς συχνά ευνοεί τα οικοσυστήματα. Ένα οικοσύστημα μπορεί να συναντάται στον τομέα του hardware ή του λογισμικού ή των υπηρεσιών, ή ενός συνδυασμού των τριών.
Στις ώριμες αγορές, οι εταιρείες που «κλειδώνουν» τους καταναλωτές τους σε μεγαλύτερο βαθμό από τις άλλες είναι οι πιο ανταγωνιστικές. Αυτό το «κλείδωμα» πρέπει να οφείλεται σε κάτι που ο καταναλωτής επιθυμεί, και να μην οδηγεί σε ένα αίσθημα παγίδευσης εκ μέρους του καταναλωτή. Εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η Google φαίνεται να βρίσκονται στην καλύτερη θέση, σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η αγορά.
Εν τέλει, όταν οι εταιρείες επενδύουν για να ανταγωνιστούν τόσο για υπάρχοντες καταναλωτές όσο και τους καταναλωτές άλλων εταιρειών, τότε ο καταναλωτής βγαίνει πάντα κερδισμένος.
Διαβάστε ακόμη:
Δέκα τρόποι που η mobile τεχνολογία θα σώζει ζωές στο μέλλον