Ο Βλαδίμηρος, τα ουκρανικά «πρόβατα» και ο ρωσικός «λύκος»
- 14/04/2014, 20:16
- SHARE
Ισορροπίες τρόμου στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Κάποια στιγμή -ίσως από ατύχημα ή λάθος υπολογισμό- η ιστορία αυτή μπορεί να καταλήξει σαν το παραμύθι με τον Πέτρο και τον λύκο.
Όμως -προς το παρόν τουλάχιστον- τα τελεσίγραφα του Κιέβου πάνε κι έρχονται χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα, σε αντίθεση με τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και αστυνομικών τμημάτων που συνεχίζονται στη μία μετά την άλλη τις εξεγερμένες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας.
Ένα από αυτά τα τελεσίγραφα έληξε το πρωί της Δευτέρας, καθώς απτόητοι ένοπλοι ρωσόφωνοι αυτονομιστές πετούσαν έξω από το τοπικό αρχηγείο της την αστυνομία στη Χορλίβκα: στη 10η πόλη που προστίθεται στην «αλυσίδα» της αναταραχής στα ανατολικά της Ουκρανίας, η οποία όπως όλα δείχνουν φέρει (και αυτή) τη «σφραγίδα» του Κρεμλίνου.
Παρά, πάντως, τις διακηρύξεις ότι θα ριχτεί ακόμη και ο -αμφιβόλου αξιόμαχου- ουκρανικός στρατός στην… επαπειλούμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» των ουκρανικών αρχών στα ανατολικά (που σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ έγινε μάλιστα καθ’ υπόδειξη της CIA), το Κίεβο αποφεύγει να αντιδράσει, φοβούμενο ότι θα δώσει από μόνον του το πρόσχημα στη Μόσχα να επέμβει.
Κι έτσι, η ουκρανική ηγεσία τώρα ζητά τη συνδρομή του ΟΗΕ ως προκάλυμμα νομιμότητας στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις. Ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, με ένα ακαθόριστο ερώτημα γύρω από το μελλοντικό κρατικό μοντέλο της Ουκρανίας.
Όπως είπε την Δευτέρα ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ, θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Όμως γι’ αυτές -δεδομένης της γεωπολιτικής ρευστότητας- ουδείς μπορεί να πάρει όρκο εάν και πότε τελικά θα γίνουν.
«Ο Πούτιν δεν πρόκειται να επιτρέψει να δημιουργηθούν τετελεσμένα με τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές», εκτιμά ο Γκλεμπ Παβλόφσκι, μέχρι πρότινος σύμβουλος στρατηγικής στο Κρεμλίνο. Και η διατήρηση του κλίματος αποσταθεροποίησης στα ανατολικά βολεύει τα μάλα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει τα χρονικά περιθώρια να εμφανίζεται επί μακρόν αναποφάσιστος» ως προς τις τελικές επιλογές του. Και υπό αυτήν την έννοια, «οι επόμενες έξι εβδομάδες θα είναι καθοριστικές», καταλήγει ο Παβλόφσκι.
Πολλά θα κριθούν στην κρίσιμη σύνοδο ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανίας, την Πέμπτη, στη Γενεύη -την πρώτη σε τετραμερές επίπεδο, από το ξέσπασμα της κρίσης. Εκεί είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Μόσχα θα θέσει συνολικά το ουκρανικό ζήτημα.
Τουτέτστιν, θα αξιώσει την εφαρμογή ενός μοντέλου ομοσπονδοποίησης ως εγγύηση για την ουδετερότητα της γειτονικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά και για την αδιάκοπη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην -«αδέσμευτη» και με τη «βούλα» πια- Ουκρανία και, μέσω αυτής, στην οικονομικά ακόμη… τρεκλίζουσα Ευρώπη.
Προς το παρόν, λοιπόν, όπως συμβαίνει με τα τελεσίγραφα του Κιέβου, έτσι και οι απειλές της Δύσης πάνε κι έρχονται χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα κι αυτές στην επιβολή πραγματικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Όχι τυχαία, πιο σκληρές είναι οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η λήψη σχετικών αποφάσεων παραπέμπεται για αργότερα: ίσως σε μία πιθανή Σύνοδο Κορυφής των 28, την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεσοδιάστημα, πάντως, το ρωσικό pressing θα εντείνεται, ένθεν και ένθεν, αυτή μάλιστα τη φορά και με τις «πλάτες» των Κινέζων. Στέλνοντας λοιπόν το μήνυμα στη Δύση ότι οι απειλές της για διεθνή απομόνωση είναι κενές περιεχομένου, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ενημέρωσε σήμερα περιχαρής στον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ ότι η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από τον ασιατικό «γίγαντα» είναι πολύ κοντά, με τελικό χρονικό ορίζοντα την προγραμματισμένη για τον Μάιο επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο.
Κι αυτό με τη σειρά του συμβάλει σιωπηρά στην τακτική της Μόσχας να «χοντρύνει» κι άλλο το «παιχνίδι». Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ουκρανικό, τα ξημερώματα, ο Κινέζος πρέσβης το «έπαιξε» λίγο-πολύ… Πόντιος Πιλάτος!
Λίγες ώρες νωρίτερα, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουανγκιάο, είχε διαμηνύσει ότι η χώρα του δεν διαφωνεί μεν με το ουκρανικό «μνημόνιο».
Ωστόσο ανησυχεί πλέον σοβαρά για τη δανειοδοτική ικανότητα του Ταμείου -υποδεικνύοντας ως βασικό εμπόδιο το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση του ΔΝΤ εξακολουθεί να «σκοντάφτει» στο απρόθυμο αμερικανικό Κογκρέσο- καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση στη διεθνή οικονομία, αρχής γενομένης από την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: