Old business μαθήματα για τις νέες startups
- 31/10/2013, 15:27
- SHARE
Πίστη στις βασικές αξίες και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι τα βασικά στοιχεία για να μακροημερεύσει η εταιρεία σας.
Παρά τη διαφορετική φιλοσοφία τους, οι startups δεν παύουν να είναι εταιρείες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους σε ένα δεδομένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Όσο και αν αποθεώνονται ως δυνάμεις δημιουργικής… καταστροφής, δεν μπορούν να αγνοήσουν τα μαθήματα -ή και τα λάθη- των κολοσσών που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.
Περίπου στη μέση στέκεται ο Ξένιος Θρασυβούλου. Ο 33χρονος ιδρυτής της Peopleperhour είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα νέου επιχειρηματία που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα διδάγματα των παλαιότερων και δεν τα σβήνει μια μονοκοντυλιά, όπως πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνεται επειδή «άλλαξαν τα πράγματα».
Στην τελευταία συνάντηση των London Innovators, του οικοσυστήματος των νέων entrepreneurs του Λονδίνου, στο Google Campus, ο Ξένιος ήταν ανάμεσα στους ομιλητές. Συγκέντρωσε στο blog του τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που του απηύθυναν οι Innovators και τις απάντησε με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις του.
Διαβάστε ακόμη: Τα δέκα «δηλητήρια» των startups
Πόσο σημαντικό είναι να διαφοροποιήσω το προϊόν μου από την αρχή;
Αν ήσουν η BMW στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και προσπαθούσες να κάνεις pitch την ιδέα να φτιάξεις ένα αυτοκίνητο, το πιθανότερο είναι να σου απαντούσαν «άργησες, ο Χένρι Φορντ και η Daimler το έχουν φτιάξει ήδη, βρες κάτι άλλο». Σήμερα ξέρουμε πως ο χώρος του αυτοκινήτου είναι από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμου, χωρίς η βασική ιδέα να έχει αλλάξει: τέσσερις ρόδες, ένας κινητήρας, ένα τιμόνι και καθίσματα. Αλλά υπάρχει χώρος για όλους γιατί το κοινό έχει πολλά και διαφορετικά γούστα.
Σε αντίθεση με αυτό που θα σου πουν πολλοί επενδυτές που ψάχνουν τον αντίστοιχο Χένρι Φορντ του σήμερα και σνομπάρουν τους αντίστοιχους «BMW», ο χώρος της τεχνολογίας είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Η επιτυχία μπορεί να έρθει σε μια αγορά που ήδη υπάρχει, με ένα προϊόν που μοιάζει με κάποιο άλλο.
Όταν, λοιπόν, σας ρωτούν τι διαφορετικό έχει το προϊόν σας από τον ανταγωνισμό μην πείτε «είναι καλύτερο» ή «εμείς μπορούμε περισσότερο». Προτάξτε τους λόγους για τους οποίους θα το προτιμήσουν συγκεκριμένα segments της αγοράς. Αλλάξτε το «τι» με το «για ποιον». Η BMW δεν είναι καλύτερη από άλλα αυτοκίνητα επειδή έχει εντυπωσιακό ταμπλό. Είναι η όλη εμπειρία που μετράει και σε αυτή πρέπει να επικεντρώνετε.
Διαβάστε ακόμη: Πόσο κοστίζει μία startup;
Πώς ξεπεράσατε τις πρώτες σοβαρές δυσκολίες;
Τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας. Το να περιμένεις να πιάσει μία από τις δέκα ιδέες σου στο Internet ή να γίνει viral η καμπάνια σου δεν είναι στρατηγική, είναι ρουλέτα. Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες νομίζουν πως υπάρχει κάπου μια μαγική σκανδάλη, μια μυστική συνταγή που έτσι και την εφαρμόσεις θα σε εκτοξεύσει στα δισ. Αυτό σπάνια συμβαίνει και συνήθως είναι από τύχη.
Είναι λάθος και αποπροσανατολιστικό να επικεντρώνουμε σε περιπτώσεις όπως το Facebook, το Groupon και η Zynga. Δεν φτιάχτηκε έτσι η επιχειρηματική Αμερική, αλλά από εταιρείες όπως Pepsi, Nike, Starbucks, Ford, Walmart και χιλιάδες άλλες που δεν τις έχετε ακούσει γιατί δεν είναι «καινοτόμες» ή δεν τις έγραψε το TechCrunch. Αυτές οι εταιρείες έχτισαν την επιτυχία τους μέσα από δεκαετίες προσπάθειας και τήρησης των θεμελιωδών αρχών, όπως να σκεφτόμαστε συνεχώς τον πελάτη και πώς μπορούμε να του δώσουμε αξία μέσα από το προϊόν μας.
Διαβάστε ακόμη: Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος
Ποια είναι η βασική διαφορά που βλέπετε στις σημερινές εταιρείες σε σχέση με τις παλιές;
Οι περισσότερες εταιρείες της Silicon Valley δεν ξέρουν τι θα κάνουν τον επόμενο μήνα. Οι πραγματικά μεγάλες εταιρείες όμως σχεδιάζουν το μέλλον τους για τις επόμενες δεκαετίες. Δείτε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι εταιρείες δουλεύουν με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και έχουν κάνει τη χώρα πρώτη οικονομία στην Ευρώπη.
Ποια είναι η πιο ανόητη ερώτηση που σας έχει κάνει υποψήφιος επενδυτής;
«Ποια είναι η στρατηγική εξόδου σας;», με άλλα λόγια με ποιο τρόπο σχεδιάζεις να τα παρατήσεις. Λέω πάντα στους entrepreneurs: αν σας κάνουν αυτή την ερώτηση σε κάποιο pitch, γυρίστε το κεφάλι σας και δείξτε τους την πινακίδα EXIT του δωματίου. «Αυτή», πείτε τους και φύγετε τρέχοντας.
Η συμβουλή μου -που προέρχεται από πικρή προσωπική μου πείρα- είναι να πάρετε χρήματα μόνο από ανθρώπους που σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Σχεδιάστε σαν να πρόκειται την εταιρεία να την κληρονομήσουν τα εγγόνια σας. Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στον κόσμο επειδή σκέφτεται έτσι ακριβώς.
Διαβάστε ακόμη: Στην Αθήνα στις 5/11 το LAUNCHub
Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Οι εταιρείες ορίζουν την επιτυχία με όρους όπως η ανάπτυξη, η επίτευξη στόχων και τα κέρδη. Πράγματα εξαιρετικά σημαντικά, που όμως δεν ορίζουν την πραγματικά μεγάλη εταιρεία. Αυτή ξεχωρίζει όταν η παρουσία της αλλάζει έστω και λίγο τον κόσμο, όταν αφήνει το «αποτύπωμά» της στο σύμπαν.
Στην PeoplePerHour αυτό είναι το κίνητρό μας και αυτό είναι που με σηκώνει κάθε πρωί από το κρεβάτι. Βοηθάμε τους ανθρώπους να αλλάξουν τις ζωές τους εκ θεμελίων, βοηθάμε entrepreneurs να πετύχουν και βοηθάμε επαγγελματίες να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι. Αλλάζουμε το μοντέλο εργασίας προς το καλύτερο.
Διαβάστε ακόμη: Τα μυστικά της χρηματοδότησης από angel investors
Για εμένα προσωπικά, το μέτρο της επιτυχίας είναι -εκτός από τα νούμερα και το ταμείο- είναι τα μηνύματα που λαμβάνω από τους χρήστες μας. Άνθρωποι που μου λένε πως χωρίς το PeoplePerHour δεν θα είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση, άλλοι που η επιχείρησή τους θα είχε κλείσει και άλλοι που τους έδωσα την ευκαιρία να αφήσουν μια δουλειά που τους έπνιγε. Μπορεί τα mail αυτά να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς μας, αλλά μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε επειδή ξέρουμε πως εκπληρώνουμε την αποστολή μας. Και αυτό είναι που σε φέρνει, τελικά, στον στόχο σου και την επιτυχία.
* Ο 33χρονος Θρασυβούλου, ιδρυτής του Peopleperhour.com, μιας από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες εύρεσης project για freelancers, ίδρυσε την εταιρεία του το 2007 λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Harvard Business School («ένα απλό networking event» το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος). Μαζί με τον Σίμο Κιτήρη έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με πάνω από 300.000 μέλη. Η εταιρεία τους έχει παρουσιαστεί σε διεθνή ΜΜΕ όπως CNN, BBC, Newsweek, Financial Times κ.α. όπου οι ιδρυτές προσκαλούνται ως ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας και νέας επιχειρηματικότητας.