Ομπάμα εναντίον Πούτιν και στη μέση η Μέρκελ
- 05/03/2014, 10:08
- SHARE
Η ρωσοκρατούμενη Κριμαία αποτελεί το ουσιαστικό πρόβλημα που καλούνται να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν εμπλακεί τον τελευταίο καιρό σε ένα «πόλεμο» για γερά νεύρα, ο οποίος περιλαμβάνει απειλές και κατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών. Ανάμεσα όμως σε αυτή τη μάχη των εντυπώσεων για την Ουκρανία, υπάρχουν και κάποιες προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης.
Το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι η ρωσοκρατούμενη Κριμαία. Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν διέξοδο από την κρίση στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους συμμάχους τους. Η ιδέα αυτής της δυνητικής λύσης στην κρίση «έπεσε» στο τραπέζι από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με το Ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του η πρόταση Ομπάμα προς τον Πούτιν δίνει απαντήσεις «σημείο προς σημείο» στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη Μόσχα σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική χώρα.
Διαβάστε ακόμη: Τάδε έφη Πούτιν…
Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε γι αυτή τη λύση εξόδου από την κρίση που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «off-ramp» λύση κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του την Τρίτη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο Αμερικανός επίσημος σημείωσε τους στενούς δεσμούς, τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και εκτίμησε ότι η Μέρκελ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διευκόλυνση του διαλόγου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Ομπάμα και η Μέρκελ συμφώνησαν «στη σημασία της αποκλιμάκωσης, με την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών» και την έναρξη διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η «αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει επίσης, από ρωσικής πλευράς, την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους στην Κριμαία, είπε ο αξιωματούχος . Επιπλέον, το ζήτημα της νομιμότητας της προσωρινής κυβέρνησης του Κιέβου, που απέρριψε ο Πούτιν θα επιλυθεί στις εκλογές του Μαΐου.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση του Μπαράκ Ομπάμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία της 90λεπτης συνομιλίας μεταξύ του Ομπάμα και του Πούτιν το Σάββατο , ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα. Παράλληλη όμως με αυτό το άνοιγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία, μέσω των οικονομικών κυρώσεων, είπε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας για ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες αν οι κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ξεφύγουν από την Κριμαία και προς την ανατολική Ουκρανία.
Λαβρόφ και Κέρι στο ίδιο τραπέζι
Σήμερα διεξάγεται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε με τη συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και του Αμερικανού ομόλογό του Τζον Κέρι. Εκεί θα συζητηθεί και η πρόταση του Βερολίνου για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ότι μια συμφωνία με την μεσολάβηση της ΕΕ που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι στη χθεσινή συνάντηση «ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα αυτή θα πρέπει να βασιστεί στις θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου».
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες όλων των περιφερειών στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ η Ρωσία πούλησε ποσό ρεκόρ 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει το ρούβλι τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Η κρίση στην Ουκρανία και η παγκόσμια οικονομία