Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη η Ρωσία που χρησιμοποιεί την ισχύ της

Ομπάμα: Περιφερειακή δύναμη η Ρωσία που χρησιμοποιεί την ισχύ της

Εκ νέου προειδοποίηση για περισσότερες κυρώσεις, την ώρα που Κίεβο και Μόσχα «μάχονται» για την τιμή πώλησης του φυσικού αερίου.

«Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που φέρνει σε δύσκολη θέση τους γείτονές της όχι εξαιτίας της ισχύος, αλλά λόγω της αδυναμίας της», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στα πλαίσια της ολλανδικής συνόδου για την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν είναι η υπ’ αριθμόν 1 απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την «πιθανότητα να πυροδοτηθεί κάποιο πυρηνικό όπλο στο Μανχάταν». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τον ανησυχεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διείσδυσης της Μόσχας στην Ουκρανία και τόνισε πως επιθυμεί να λυθεί το πρόβλημα μέσω της διπλωματίας.

Ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι θα ήταν ανέντιμο εκ μέρους του να υπονοήσει ότι υπάρχει μια απλή λύση στο θέμα της Κριμαίας. Έστειλε, όμως, μήνυμα προς τη Μόσχα, λέγοντας ότι η ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία δεν είναι «τελειωμένη υπόθεση» δεδομένου ότι δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ρωσόφωνοι της Ουκρανίας απειλούνταν. «Όταν ακούω ότι γίνεται σύγκριση με το Κόσοβο όπου χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την κυβέρνησή τους, αυτός είναι ένας παραλληλισμός που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εκατέρωθεν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι μολονότι η επιβολή τους σε συγκεκριμένους τομείς θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία άλλων χωρών, τον εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτές, εφόσον χρειαστεί. Είπε ακόμη ότι επαφίεται στη Ρωσία να ενεργήσει ξανά με βάση τους διεθνείς κανόνες ή να υποστεί το κόστος αν δεν το πράξει.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία και το ανέπεμψε στην ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση. Το νομοσχέδιο υποστηρίζει τη χορήγηση δανειακών εγγυήσεων 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ συμπεριλαμβάνει επίσης την επιβολή κυρώσεων σε Ουκρανούς και Ρώσους για την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και προβλέπει επίσης άλλα μέτρα για τη χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο.

Τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ουκρανία
Η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί μετά από πολλούς μήνες πολιτικής αναταραχής, αλλά και κακοδιαχείρισης των κρατικών της ταμείων, διαπραγματεύεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη χορήγηση δανείου ύψους τουλάχιστον 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντρ Σλάπακ.

Σύμφωνα με τον υπουργό το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια. Το ΔΝΤ, η αποστολή του οποίου στο Κίεβο έληξε σήμερα, θα πρέπει να λάβει την έγκριση των πιθανών δανειστών προτού να δεσμευτεί για τη χορήγηση κάποιου ποσού. Μεταξύ άλλων η Ουκρανία οφείλει 16 δισ. δολάρια στη Ρωσία, ενώ η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί συνολικά περίπου 35 δισ. για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο Σλάπακ είπε ότι το υπουργείο προβλέπει πως η ουκρανική οικονομία -που πέρσι κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη- θα συρρικνωθεί περαιτέρω, κατά 3% εντός του τρέχοντος έτους.

«Μάχη» Κίεβου-Μόσχας για την τιμή του φυσικού αερίου
Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποίησε σήμερα τη Μόσχα ότι θα αρνηθεί να εισάγει φυσικό αέριο στην τιμή που ζητά η Ρωσία, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Μόσχα και Κίεβο διαπραγματεύονται επί του παρόντος την τιμή που θα ισχύσει στο φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και οι ρωσικές αρχές έχουν κάνει σαφές ότι προτίθενται να ακυρώσουν όλες τις εκπτώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν.

Το 2006 και το 2009 αντίστοιχες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ίδιο θέμα είχαν οδηγήσει στη μερική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις του στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της.

Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν ισχύει πλέον, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλωματικό «παζάρι» των G7 για την Ουκρανία

Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ψυχρός «πόλεμος» κυρώσεων

Κίνηση-ματ από τον νούμερο ένα Ρώσο «ολιγάρχη»