Η «οργή» του Ριάντ
- 20/10/2013, 09:00
- SHARE
Η χωρίς προηγούμενο απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, να απορρίψει μια έδρα στο ΣΑ του ΟΗΕ, δείχνει την ανησυχία του βασιλείου.
Όλοι εξεπλάγησαν: τα Ηνωμένα Έθνη, ξένες κυβερνήσεις, αναλυτές, ακόμα και μερικοί διπλωμάτες της ίδιας της Σαουδικής Αραβίας, με την απόφαση του Ριάντ να μην αποδεχθεί μια περιζήτητη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όπως έγραψαν οι New York Times, η απόφαση ήταν μια έμμεση δήλωση θυμού της μοναρχίας για την «αδύναμη και διαλλακτική στάση των δυτικών απέναντι στη Συρία και το Ιράν, περιφερειακούς αντιπάλους του Ριάντ».
Η απόφαση που θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί μόνο με την έγκριση του βασιλιά Αμπντάλα, ανακοινώθηκε σχεδόν μια ημέρα αφού κέρδισε την έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για πρώτη φορά, και δεν έχει προηγούμενο. Το υπουργείο Εξωτερικών από το Ριάντ εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, την ώρα που οι διπλωμάτες του στην Νέα Υόρκη πανηγύριζαν το θετικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας δυο ετών. Για μερικούς αναλυτές η ξαφνική μεταστροφή έδωσε την εντύπωση ενός αυτοκαταστροφικού ξεσπάσματος.
Διαβάστε ακόμη: Το πετρέλαιο και η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Αλλά Σαουδάραβες διπλωμάτες λένε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου για την χρησιμότητα ή όχι μιας έδρας σε ένα Συμβούλιο, όπου η Ρωσία και η Κίνα επαλειμμένα έχουν προκαλέσει το Ριάντ, μπλοκάροντας όλες τις προσπάθειες να ασκηθούν πιέσεις στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Ο ίδιος ο βασιλιάς έχει εκφράσει την απόγνωση του με την κλιμάκωση της βίας στη Συρία, πατρίδα μιας εκ των συζύγων του και λέγεται ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα κατά των καθεστωτικών δυνάμεων της Δαμασκού τον Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή -πιστεύει η Σαουδική Αραβία- σε συνδυασμό με την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα αφήσει την χώρα περισσότερο εκτεθειμένη στον πιο ισχυρό περιφερειακό τους εχθρό.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση ήταν ένα χαστούκι για τους ισχυρούς του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και την Ουάσιγκτον, τον πιο ισχυρό σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας στη Δύση. Η Ρωσία από την άλλη, έσπευσε να απαντήσει. «Εκπλαγήκαμε με την χωρίς προηγούμενο απόφαση», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Τα επιχειρήματα του βασιλείου προκαλούν σύγχυση και η κριτική για το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τους χειρισμούς του στη Συρία είναι τουλάχιστον περίεργη».
Διαβάστε ακόμη: Η κατασκευαστική κρίση χτυπά και την Σαουδική Αραβία
Το Ριάντ υποστήριξε ότι το γεγονός πως «έχει επιτραπεί στο καθεστώς της Δαμασκού να σκοτώνει και να βασανίζει τον λαό του με χημικά όπλα… είναι αδιάσειστη απόδειξη της ανικανότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του». Με την ευκαιρία δε, κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό ότι απέτυχε να βρει μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» και για το Παλαιστινιακό, αλλά και για την εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής, μια έμμεση σαφής αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, που το Τελ Αβίβ δεν παραδέχεται ότι διαθέτει.
«Η εξέλιξη είναι πολύ κακή για την εικόνα της χώρας» ομολόγησε ανωνύμως στους New York Times Σαουδάραβας αξιωματούχος, «σαν να ξύπνησε κάποιος μέσα στη νύχτα και είπε: αυτό θα κάνουμε». Άλλοι όμως στο βασίλειο δεν αιφνιδιάστηκαν, δεδομένης της αμφιθυμίας του βασιλείου για ένα αξίωμα που θα προκαλούσε εντάσεις σε φίλους και συμμάχους, ειδικά μετά τις αναταραχές που προκάλεσαν οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη δείχνει ότι η δημοτικότητα των Σαουδικής Αραβίας έχει μειωθεί σημαντικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής από το 2007 και μετά. «Οι Σαουδάραβες κατάλαβαν γρήγορα ότι εάν μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να ακολουθούν την παραδοσιακή εξ αποστάσεων, πολιτική τους γι αυτό και εγκατέλειψαν», εκτιμά ο καθηγητής στο Πρίνστον Μπερνάντ Χαικελ. «Ασχετα με τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, μια έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν επέτρεπε στο Ριάντ να υποστηρίζει ελεύθερα στην Συριακή αντιπολίτευση».