Όταν η Κίνα αγκάλιασε την Apple και την έστειλε στα αστέρια

Όταν η Κίνα αγκάλιασε την Apple και την έστειλε στα αστέρια

Η κινεζική τρέλα για τα iPhones εκτόξευσε τα έσοδα της Apple για το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Apple σκόρπισε ενθουσιασμό στους επενδυτές της. Η εταιρεία από το Κουπερτίνο κατάφερε να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, με τα έσοδα της να φτάνουν στα 58,01 δισεκατομμύρια δολάρια

Η σημαντικότερη  από τις λεπτομέρειες που συνοδεύουν τα στοιχεία της έκθεσης είναι τα τεράστια έσοδα που προήλθαν από την αγορά της Κίνας, τοποθετώντας  την για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση, μπροστά από αυτή της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο για τις πωλήσεις των iPhones, η αγορά της Κίνας κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το σύνολο των εσόδων της εταιρείας, τα 16,8 δισεκατομμύρια προήλθαν από την αγορά της Κίνας, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα από την αγορά της Ευρώπης έφτασαν τα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 71% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η «μάχη της Κίνας»

Ο Τιμ Κουκ χαρακτήρισε τον τελευταίο Μάρτιο ως τον καλύτερο από κάθε άλλη χρονιά μέχρι τώρα και δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό του για το αποτέλεσμα. «Βλέπουμε τον υψηλότερο ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν τα κινητά τους σε iPhones σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε από τους προηγούμενους κύκλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

H πρωτιά αυτή φαίνεται ικανή να αποβάλει τελείως τον σκεπτικισμό των υπεύθυνων της εταιρείας για την μεγάλη αγορά της Ασίας.

Η κύρια αιτία προβληματισμού είχε να κάνει με την παρουσία των τοπικών τεχνολογικών εταιρειών που προμηθεύουν με φθηνά έξυπνα τηλέφωνα την αγορά της Κίνας, εφοδιασμένα με το λειτουργικό σύστημα Android. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η παρουσία της Xiaomi, η οποία έχει καταφέρει να ανέβει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones, πίσω από την Apple και τη Samsung.

Πίσω στο φθινόπωρο του 2013, όταν κυκλοφόρησε το iPhone 5c, οι πωλήσεις του στην αγορά της Κίνας απογοήτευσαν, καθώς ήταν χαμηλότερες από το μοντέλο iPhone 5s. Αντίθετα, οι πωλήσεις των iPhone 6 και iPhone 6 Plus κατάφεραν να εκτοξευθούν.

Ανεβαίνοντας σε ένα νέο επίπεδο

Τα έσοδα της Apple έλαβαν τεράστια ώθηση από τις πωλήσεις των iPhones, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 61,17 εκατομμύρια  συσκευές, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Από την άλλη, οι πωλήσεις των iPads ήταν απογοητευτικές. Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση στην αγορά tablets, περιορίστηκαν στα 12,6 εκατομμύρια μονάδες, αντιπροσωπεύοντας το χαμηλότερο μέρος των εσόδων της Apple – μόλις 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα, θετικές αναλογικά ήταν οι πωλήσεις των Macs. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά  11% (4,6 δισεκατομμύρια μονάδες).

Το κυριότερο όμως είναι πως το πιο υποσχόμενο νέο «όπλο» της Apple ετοιμάζεται μόλις τώρα να μπει στο παιχνίδι.

Όπως δήλωσε ο Τιμ Κουκ, η ζήτηση για το νέο ηλεκτρονικό ρολόι της εταιρείας, το Apple Watch συνεχίζει να ξεπερνά τον ρυθμό παραγωγής του. «Από άποψη ζήτησης, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις όταν δεν υπάρχουν προϊόντα στα καταστήματα», δήλωσε ο Κουκ.

Οι ηλεκτρονικές παραγγελίες για το Apple Watch ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου ενώ οι πρώτες παραγγελίες άρχισαν να αποστέλλονται μόλις στις 24 Απριλίου, σε 9 διαφορετικές χώρες.

Το Apple Watch είναι ανάρπαστο, παρά το σχετικά υψηλό του κόστος. Και ξανά η Κίνα είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Όπως επεσήμανε ο Κουκ, η ζήτηση του Apple Watch στην Κίνα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το iPhone είχε ανοίξει το δρόμο για την μεγάλη απήχηση που θα είχαν τα προϊόντα της εταιρείας στους κινέζους καταναλωτές.

Η Apple είναι ήδη «μεγάλη». Αλλά με την μεγαλύτερη χώρα του κόσμου να αγκαλιάζει με αυτούς τους ρυθμούς τα προϊόντα της, η λέξη «μεγάλη» αναμένεται να μην αρκεί για να περιγράψει τη νέα κατάσταση.