Όταν η πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις αποκτά νόημα
- 08/06/2014, 13:00
- SHARE
Η Πρωτοβουλία Regeneration συνδέει άμεσα τους απόφοιτους με την αγορά εργασίας.
Τι συμβαίνει όταν ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αφήνει στην άκρη τα ιδιωτικά του συμφέροντα και συμπράττει ώστε να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εργαστούν και μάλιστα πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο; «Εργασιακή Αναγέννηση».
Αυτή ήταν και η γενεσιουργός δύναμη για τη σύσταση του ReGeneration, μιας πρωτοβουλίας με επίκεντρο τους νέους, που θα επιφέρει θετική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου.
Βασικά χαρακτηριστικά του ReGeneration, που αποτελεί μια πρωτοβουλία του World Economic Forum Global Shapers Athens Hub, είναι η προσφορά αμειβόμενης πρακτικής άσκησης σε εταιρικό περιβάλλον, η εντατική εξειδικευμένη εκπαίδευση 100 περίπου ωρών, η καθοδήγηση από καταξιωμένους επαγγελματίες του επιχειρηματικού χώρου στην Ελλάδα και η εθελοντική εργασία σε ΜΚΟ ως προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
«Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους αποφοίτους με μηδενική ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία. Μιλάμε για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα το οποίο δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο και στο οποίο όλοι συμμετέχοντες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά», αναφέρει στο Fortunegreece.com η Τζίνα Λεριά, Project Manager of ReGeneration.
Η Τζίνα είναι μια νέα κοπέλα που εγκατέλειψε την Αμερική και απέρριψε μια δουλειά στην Μέση Ανατολή με υψηλές απολαβές γιατί πίστεψε στις δυνατότητες και στις προοπτικές που διανοίγονται μέσα από το πρόγραμμα ReGeneration. «Είναι πολύ σημαντικό να συνεισφέρεις με όποιον τρόπο μπορείς στην αλλαγή που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας», λέει η ίδια.
Οι λόγοι που την κινητοποίησαν και οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση ήταν η αυξανόμενη διαρροή ταλέντων στο εξωτερικό, η δημιουργία για πρώτη φορά πρακτικής άσκησης που θα έχει πραγματικά νόημα για τους συμμετέχοντες, αλλά και το γεγονός ότι θα ήταν ένας τρόπος να δοθεί μια ουσιαστική απάντηση στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει θέσεις εργασίας αλλά παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει κατάλληλα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.
Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί περί τις 21 εταιρείες και ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον αυξάνεται καθημερινά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής να είναι στις 15 Ιουνίου. «Novartis, GlaxoSmithKline, 3E, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Eurobank είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Απευθυνόμαστε βεβαίως και σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις που μπορούν να δώσουν εμπειρία σε κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε έναν συγκεκριμένο τομέα».
Η προσπάθεια φαίνεται πως αποδίδει καρπούς καθώς δεν υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα ενώ πολλές εταιρείες που στον επιχειρηματικό στίβο είναι εξ’ ορισμού ανταγωνίστριες μεταξύ τους, εν προκειμένω συνεργάζονται με μεγάλη χαρά.
Η πρακτική άσκηση θα είναι διάρκειας 6 μηνών και περιλαμβάνει ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο εκπονείται παράλληλα με την εργασία των υποψήφιων και το οποίο χωρίζεται σε επικοινωνιακές δεξιότητες και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες πληρώνονται κάθε μήνα από τις εταιρείες στις οποίες κάνουν την πρακτική τους άσκηση με ένα μισθό ο οποίος είναι πάνω από το βασικό. Επιπρόσθετα, παρακολουθούν από έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων ειδικά σεμινάρια coaching, ενώ υποχρεούνται να προσφέρουν 50 ώρες εθελοντικής
εργασίας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων στην ιστοσελίδα www.regeneration.gr ολοκληρώνεται στις 22 Ιουνίου και η αξιολόγηση θα έχει γίνει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υποψήφιοι όλων των γνωστικών πεδίων από ΑΕΙ, ΤΕΙ και Κολέγια που επιθυμούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις καλύπτοντας θέσεις όπως: πωλήσεις, επικοινωνία, marketing, πληροφορική, νομικές υπηρεσίες και μηχανικοί.
Από την ομάδα των ατόμων που θα περάσει στην τελική φάση, οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τελικά τα άτομα τα οποία πιστεύουν ότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις δικές τους απαιτήσεις. Αντίστοιχο project στο εξωτερικό δεν υπάρχει και είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν σφαιρική εικόνα του τι εστί επιχειρείν.
«Δεν σας κρύβω πως στην αρχή είχαμε αμφιβολίες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, για το εάν οι εταιρείες θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα των εκπαιδευόμενων. Το εντυπωσιακό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις εταιρείες προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα από το αρχικό ποσό, ενώ άλλες που εμφάνισαν αρνητικά οικονομικά μεγέθη δεσμεύτηκαν ότι θα πάρουν έστω και ένα άτομο».
Όσο για το προφίλ των ενδιαφερόμενων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις είναι παιδιά που έχουν μόλις αποφοιτήσει, έχουν όνειρα και διάθεση να μάθουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά , αλλά η κρίση δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα. Στόχος είναι το πρόγραμμα να «τρέξει» τουλάχιστον σε επίπεδο τριετίας, μέχρι να καθιερωθεί αφενός ως «θεσμός», και αφετέρου ως δυναμικό «κίνημα» αλλαγής.
Λίγα λόγια για τους Global Shapers
Οι Global Shapers της Αθήνας ξεκίνησαν τη δράση τους τον Σεπτέμβριο του 2011, στη μέση της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα. Το Αthens Hub λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών του (των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνά τα 30 έτη), του World Economic Forum, του επιχειρηματικού και επιστημονικού χώρου και ΜΚΟ. Το Αthens Hub δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επικεντρωθούν στην επίτευξη κοινών κοινωνικών στόχων που αφορούν σε προβλήματα όπως η ανεργία των
νέων, η επιχειρηματικότητα, η έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και ο εθελοντισμός στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Τα πέντε βιβλία που θα σας βοηθήσουν στην καριέρα σας