«Παγώνουν» οι διπλωματικές σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας
- 16/06/2014, 17:05
- SHARE
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αρνείται να μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του - Απεγνωσμένα αναζητά τρόπο να φέρει τις δύο πλευρές στο «τραπέζι» η ΕΕ.
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχεσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο και την απόφαση της Μόσχας να «κλείσει» τις στρόφιγγες προς το Κίεβο, ενεργοποιώντας το καθεστώς προπληρωμής, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία θα λαμβάνει μόνο την ποσότητα φυσικού αερίου για το οποίο έχει ήδη πληρώσει.
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει στον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ντέστσιτσα. «Όσον αφορά αυτό το άτομο με το επίθετο Ντέστσιτσα -σας είπα πώς ταξινομούμε την συμπεριφορά του: δεν έχει μείνει τίποτε για να συζητήσουμε μεταξύ μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε χρησιμοποιήσει έναν άκρως υβριστικό χαρακτηρισμό για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθυνόμενος το Σαββατοκύριακο στους διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο.
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ουκρανίας. Όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου μερικές ώρες μετά την διακοπή από τη Μόσχα των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, «όσον αφορά τους κινδύνους της διαμετακόμισης προς την ΕΕ, υπάρχουν και δεν είναι ασήμαντοι».
«Όσον αφορά την συνέχιση των τριμερών διαβουλεύσεων, όπως γινόταν τις περασμένες εβδομάδες, δεν υπάρχει πλέον θέμα συζήτησης. Το θέμα των διαβουλεύσεων, δεν είναι η εισαγωγή του συστήματος προπληρωμής, αλλά η εξόφληση του ουκρανικού χρέους», επεσήμανε ο Μίλερ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου αξιώνει από την Ουκρανία να εξοφλήσει το χρέος της για το φυσικό αέριο που της έχει παραδοθεί, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και να αρχίσει να προπληρώνει προτού ξαναρχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στο Κίεβο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δεν έπαψε να λέει ότι η Ουκρανία οφείλει να ρυθμίσει τα χρέη της, κατηγορώντας το Κίεβο ότι μιλάει για έναν «πόλεμο του φυσικού αερίου» και ότι «εκβιάζει χωρίς να κάνει ούτε μία πρόταση» για κάποιο συμβιβασμό.
«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω τις δύο χώρες να κάνουν μια προσπάθεια και να δεσμευτούν για τη δική τους αξιοπιστία», δήλωσε την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση συμφωνίας που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια καλή πρόταση», σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην Ρωσία να λάβει τα χρωστούμενα από την γειτονική της χώρα και στην Ουκρανία να έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη τιμή στο μέλλον.
«Η Επιτροπή διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή σε αυτό το πρόβλημα. Θα θέλαμε πολύ η Ρωσία να μπορέσει να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση συμφωνίας», είπε, διευκρινίζοντας ότι ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ βρίσκεται σε επαφή με τις δύο χώρες και με την ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να αυξήσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο από 13,5 σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πριν από το τέλος του καλοκαιριού και διευκρίνισε ότι θα εξετάσει την Παρασκευή τους κινδύνους να διακοπεί ο εφοδιασμός της ΕΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.
«Για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των προμηθειών του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράστηκαν από την ΕΕ, τα ουκρανικά αποθέματα θα πρέπει να ανέρχονται σε 18 ως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το σημερινό τους επίπεδο ανέρχεται σε 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Ουκρανία οφείλει να συμπληρώσει τα αποθέματά της πριν από το τέλος του καλοκαιριού», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Έτινγκερ, η Ζαμπίνε Μπέργκερ.
Η Ρωσία επιτρέπει πλέον να διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος μόνον ο όγκος του φυσικού αερίου που προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν θα δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την διέλευση του φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη. Περίπου το 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη διέρχεται από το ουκρανικό έδαφος.
Διαβάστε ακόμη:
«Η Ρωσία διέκοψε εντελώς την παροχή φυσικού αερίου»
Έτοιμη να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου η Ρωσία