Πάνω από 136.000 νεκροί στη Συρία από την αρχή της κρίσης
- 01/02/2014, 19:29
- SHARE
Ο Ιανουάριος από τους πιο αιματηρούς μήνες σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον 136.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στη Συρία από τότε που άρχισε, στις 15 Μαρτίου του 2011, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, ο πόλεμος έχει σκοτώσει τουλάχιστον 136.227 ανθρώπους, εκ των οποίων 47.998 πολίτες μεταξύ τους 7.300 παιδιά.
«Ο Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο αιματηρούς μήνες από την έναρξη της σύγκρουσης», δήλωσε επίσης ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. «Θα συνεχίσουμε να καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει το ηθικό και ανθρωπιστικό της καθήκον επιμένοντας ο φάκελος για όσα έχουν διαπραχθεί στη Συρία να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Συρία: Βίντεο καταγράφει την απίστευτη διάσωση βρέφους
Το Παρατηρητήριο ζητεί «τη δίκη των δολοφόνων του συριακού λαού και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους».
Στον προηγούμενο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 130.433. Ωστόσο οι σφοδρές μάχες που ξέσπασαν έκτοτε μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων του καθεστώτος όπως και μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών προκάλεσαν τον θάνατο 6.000 ανθρώπων.
Στις τάξεις της αντιπολίτευσης ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 31.629, μεταξύ τους τουλάχιστον 8.000 τζιχαντιστές.
Στις τάξεις των καθεστωτικών δυνάμεων, 53.167 στρατιώτες και κυβερνητικοί πολιτοφύλακες είναι νεκροί, όπως και 271 μέλη της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και 338 μέλη άλλων ξένων σιιιτκών φιλοκυβερνητικών οργανώσεων.
Ο απολογισμός περιλαμβάνει επίσης 2.874 νεκρούς η ταυτότητα των οποίων δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών και στις δύο πλευρές είναι μεγαλύτερος αλλά δεν μπορεί ακόμη να τεκμηριωθεί. Και οι δύο εμπόλεμες πλευρές θεωρούνται ύποπτες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ