Παράταση στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
- 16/10/2013, 17:53
- SHARE
Το Ιράν έκανε δεκτό το συμπληρωματικό πρωτοκόλλο που προβλέπει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στις 7 και 8 Νοεμβρίου αποφάσισαν οι εκπρόσωποι του Ιράν και της «Ομάδας 5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), μετά την ολοκλήρωση του γύρου διαπραγματεύσεων που είχαν αυτές τις ημέρες στη Γενεύη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις «δεν θα μιλήσουν δημόσια για τις λεπτομέρειες» του σχεδίου που πρότεινε το Ιράν, ωστόσο, είπε πως πρόκειται για μια «σημαντική συμβολή» και πρόσθεσε ότι η «Ομάδα 5+1 την εξετάζει προσεκτικά». Η Άστον είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο προηγούμενων ημερών ήταν πιο λεπτομερείς από αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
Όπως ανακοίνωσε σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Facebook ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη Γενεύη και στο μεσοδιάστημα τα μέλη της Ομάδας 5+1 θα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των προτάσεων του Ιράν και τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν».
Δυτικοί διπλωμάτες θέλουν η νέα συμφιλιωτική στάση που έχει υιοθετήσει το Ιράν να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες ενέργειες και επαληθεύσιμα βήματα για να δείξει ότι δεν προσπαθεί μυστικά να αναπτύξει τα μέσα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Διαβάστε ακόμη: OHE: Ιστορική συνάντηση Κέρι-Ζαρίφ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αμπάς Αραγτσί ανασκεύασε τη χθεσινή του δήλωση και διευκρίνισε σήμερα πως τελικά το Ιράν συμπεριέλαβε την εφαρμογή από το Ιράν του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου που προβλέπει τη διενέργεια αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, στο τελικό στάδιο του σχεδίου που η ιρανική διαπραγματευτική ομάδα παρουσίασε στη Γενεύη.
«Τα θέματα αυτά δεν προβλέπονται στην πρώτη φάση του σχεδίου μας, αλλά περιλαμβάνονται στην τελευταία φάση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, απαντώντας σε ερώτηση Ιρανών δημοσιογράφων.
Ο Αμπάς Αραγτσί εξήγησε προηγουμένως ότι το ιρανικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο κύριες φάσεις: την πρώτη που διαρκεί έξι μήνες και θα επιτρέψει την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη δεύτερη, και τελική, κατά την οποία το Ιράν θα εφαρμόσει τα μέτρα επαλήθευσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) για την αποκατάσταση της διαφάνειας ως προς το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
Το συμπληρωματικό πρωτόκολλο επιτρέπει ενισχυμένες και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της IΑΕΑ και υποχρεώνει την ενδιαφερόμενη χώρα να γνωστοποποιεί όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες του κύκλου επεξεργασίας του πυρηνικού καυσίμου.
Η εφαρμογή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου ήταν μία από τις απαιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς το Ιράν ως ένδειξη καλής θέλησης στις διαπραγματεύσεις. Τόσο οι αποφάσεις της IAEA , όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης την υπογραφή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου.
Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη να επενδύσει στον τομέα ενέργειας του Ιράν η Δύση
Το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) και έχει εφαρμόσει αυτοβούλως το συμπληρωματικό πρωτόκολλο κατά την περίοδο 2003-2005, πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιληφθεί του θέματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Το θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου αποτελεί επίσης ένα από τα σημαντικά θέματα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1, που ζητεί από την Τεχεράνη να περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 20%. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το θέμα του εμπλουτισμού αποτελεί μεν «κόκκινη γραμμή», αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει «το επίπεδο, τον τρόπο και την ποσότητα».
«Θέλουμε να κάνουμε ιδιαίτερα σαφές πως, παρά τα αισιόδοξα σημάδια που έχουμε δει, ουδείς αναμένει εν μία νυκτί να επιτευχθεί κάποια εντυπωσιακή πρόοδος. Μολονότι χαιρόμαστε για την πρόσφατη αλλαγή του τόνου εκ μέρους της ιρανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, θα αναμείνουμε ιδιαίτερες κινήσεις που θα αναφέρονται στα βασικά ζητήματα», δήλωσε πάντως χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.