Πενταμερής συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο για το μέλλον της Ελλάδας
- 02/06/2015, 00:28
- SHARE
Χρειάζεται ακόμη δουλειά, ήταν το μήνυμα των αξιωματούχων - Νέα ηχηρή παρέμβαση από τις ΗΠΑ.
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) η συνάντηση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.
Νέα ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά σήμερα “όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. ‘Ετσι θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ υπογράμμισε οτι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».
Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ένδεχομενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. “Λειτουργούμε σίγουρα”, σημείωσε, “σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι’ αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».
FT: Οι θεσμοί διαφωνούν για τη στάση τους
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times για τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, το ΔΝΤ κρατάει σκληρή γραμμή εξαιτίας του εσωτερικού του κανονισμού για την δανειοδότηση κρατών και εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων από κάποια κράτη/μέλη που θεωρούν ότι η Αθήνα έχει ήδη αντιμετωπιστεί με προνομιακούς όρους. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά η Ελλάδα επειδή θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την διατήρηση της ευρωζώνης ως σύμβολο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, οι FT γραπτών ότι η ΕΚΤ φαίνεται να επιθυμεί την διατήρηση του ενιαίου νομίσματος αλλά επιπλέον φοβάται ότι μπορεί να μειωθεί η πίστη των αγορών σε περίπτωση που υπερβεί τις αρμοδιότητές της.
Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, το Bloomberg ανέφερε σε άρθρο του πως οι θεσμοί και οι πιστωτές ετοιμάζονται να προτείνουν μια έτοιμη λύση πακέτο στην Αθήνα, προκειμένου να διαφύγουν της ασφυκτικής πίεσης χρόνου. Από την πλευρά του το Reuters τόνισε πως ο στόχος είναι να συνασπιστούν όλοι σε μια κοινή θέση, με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα και έτσι να μην φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και στη χρεοκοπία.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η οποία επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, από το πρωί της Δευτέρας γίνονται προσπάθειες στις Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο των τριών θεσμών μεταξύ των ηγετών που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά σαν μία βάση συμφωνίας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι θεσμοί δεν είχαν καταφέρει να συντάξουν κάτι τέτοιο εξαιτίας μεταξύ τους διαφωνιών.
Πριν από το δείπνο εργασίας με τους βιομηχάνους, κατά τις δηλώσεις προς τον Τύπο που έκαναν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα.
Τι αναφέρει η ελληνική πλευρά
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για προσπάθεια σύγκλισης ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση προς την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ με τρεις στντελεστές 6%, 11% και 22% ενώ γίνεται προσπάθεια για καθορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επιβεβαίωση την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου μνημονίου συμφωνίας (Memorandum of Understanding) και μίλησε για «εγγραφολογία», θέλοντας να τονίσει ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών.
Παράλληλα, ο οικονομικός αναλυτής και δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, αναφέρει στο Twitter πως ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι έτοιμοι να προσφέρουν στην Αθήνα μια τελική λύση, «take it or leave it». Από την Αθήνα πάντως, αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με τον Μέισον, αναφέρουν πως θα υπάρχει ρητή εγγύηση για επαναφοράς της ρευστότητας.
IMF-ECB said to be ready to offer take/leave deal to Greece. Greek source saying upfront verbal guarantee of restored liquidity = baseline.
— Paul Mason (@paulmasonnews) June 1, 2015