Οι πέντε μύθοι της αγοράς εργασίας
- 06/06/2014, 09:51
- SHARE
Νομίζετε ότι η εμπειρία σας ή τα αποτελέσματά σας σημαίνουν εργασιακή ασφάλεια; Ότι έχετε προβάδισμα έναντι των νέων; Ξανασκεφτείτε το.
Ο Warren Rutherford είναι Executive Leadership Coach και υπεύθυνος Recruitment για μεγάλες εταιρείες. Στη σελίδα του στο LinkedIn κατέγραψε τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που κάνουμε οι περισσότεροι όταν ψάχνουμε για δουλειά ή επιθυμούμε να μετακινηθούμε από αυτή που έχουμε.
Η ηλικία δεν παίζει ρόλο
Δυστυχώς, παίζει. Οι εταιρείες βλέπουν τους 50άρηδες ως βάρος και πολύ σπάνια προσλαμβάνουν άτομα σε αυτές τις ηλικίες. Απόλυτα καταρτισμένοι και έμπειροι επαγγελματίες δεν λαμβάνουν καν πρόσκληση για interview και οι θέσεις καταλαμβάνονται από πολύ νεώτερους.
Θα είμαι πιο ασφαλής αν φέρνω χρήματα
Έχω συναντήσει και έχω μιλήσει με δεκάδες επαγγελματίες που είχαν προσληφθεί λόγω των προσόντων τους, έκαναν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν και ακόμα παραπάνω, και μετά από 5 χρόνια αυξημένων πωλήσεων, εξαιρετικής απόδοσης ή μείωσης των δαπανών απολύθηκαν επειδή «άλλαξαν οι συνθήκες της αγοράς».
Τα νούμερα δεν έχουν σημασία
Έχουν τη μεγαλύτερη. Και αυτό διότι οι αριθμολάγνοι μάνατζερ απομακρύνουν ακριβούς -αλλά πολύτιμους- υπαλλήλους προκειμένου να βελτιώσουν τα κέρδη και «την αξία των μετοχών». Μάλιστα, πολλές φορές οι υπάλληλοι δεν ερωτούνται καν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μείωση των απολαβών τους, απλώς απολύονται.
Οι πιο έμπειροι έχουν προβάδισμα
Υπάρχει λόγος που οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέους -και πληρώνουν για τα όποια λάθη τους που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα- και δεν προτιμούν άτομα με 20 χρόνια εμπειρίας που θα λύνουν τα προβλήματα σχεδόν προτού αυτά εμφανιστούν. Ο λόγος είναι πως, στο τέλος της ημέρας, οι νέοι κοστίζουν λιγότερο.
Θα μείνω εδώ μέχρι τη σύνταξη
Πότε το ξανακούσατε αυτό; Ίσως το είπε ο πατέρας σας το 1980. Κανείς δεν είναι ασφαλής πουθενά. (σ.σ. ούτε καν η σύνταξη).
Διαβάστε ακόμα:
Τι κοιτούν οι εργοδότες όταν σας τσεκάρουν στο Google