Ποιοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους
- 01/09/2018, 20:06
- SHARE
Μέσω της επέκτασης των ενεργών σήμερα κλαδικών συλλογικών συμβάσεών τους.
Μετά από πολλά χρόνια «πάγου» στις συλλογικές συμβάσεις, πλέον αυτές επανέρχονται και φέρνουν αυξήσεις (σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικές) στους μισθούς δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Μέχρι τα μνημόνια οι συλλογικές συμβάσεις ξεκίναγαν με τον κατώτατο μισθό, ενώ στη συνέχεια τα τελευταία χρόνια άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού και έγινε απόφαση του αρμόδιου υπουργού, έτσι ώστε να μειωθεί στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 και στα 510 για τους κάτω των 25.
Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να ορίζεται με υπουργική απόφαση και όχι με διαπραγμάτευση, οπότε εξελίξεις αναμένονται και από το συγκεκριμένο μέτωπο.
Σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητα τους, αυτή είχε ανασταλεί όσο ίσχυαν τα μνημόνια. Επανέρχεται με το τέλος του «ελληνικού προγράμματος» και από καιρό είχε σταλεί και η σχετική εγκύκλιος για τη διαδικασία που θα ακολουθείται. Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων αποφασίστηκε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).
Τον έλεγχο κάνει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας που ελέγχει εάν οι εργοδότες που ανήκουν στην εργοδοτική ένωση που υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση (ή την αφορά μια διαιτητική απόφαση) απασχολούν την πλειοψηφία των εργαζομένων ενός κλάδου.
Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι που έπαιρναν χαμηλότερους μισθούς της τάξης των 586 ευρώ θα παίρνουν πάνω από 800 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενους σε εργοδότες που δεν μετείχαν στην εργοδοτική οργάνωση που υπέγραφε την κλαδική σύμβαση. Τώρα η σύμβαση θα επεκταθεί με μια υπουργική υπογραφή τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ.
Υπάλληλοι τουριστικών γραφείων, ναυτιλιακών πρακτορείων, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της κοντέινερ ναυτιλίας και τραπεζουπάλληλοι είναι οι εργαζόμενοι που μπαίνουν στην προστατευτική «ομπρέλα» της μεταμνημονιακής εποχής και θα δουν τις πρώτες αυξήσεις μισθών, μέσω της επέκτασης των ενεργών σήμερα κλαδικών συλλογικών συμβάσεών τους.
Σε δεύτερη φάση αναμένεται να τεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας οι συμβάσεις που αφορούν τους ξενοδοχουπάλληλους, τους εργαζόμενους στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, σε ορυχεία- λιγνιτορυχεία, τους τεχνίτες ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών και τους εργαζόμενους στις καπνοβιομηχανίες.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η επέκταση των παρακάτω κλαδικών:
• Τραπεζουπαλλήλων.
• Εργαζομένων στις πρακτορειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας
• Υπαλληλικού προσωπικού Ναυτιλιακών επιχειρήσεων και πρακτορείων όλης της χώρας και
• Υπαλληλικού προσωπικού εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού όλης της χώρας
Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αποφασίστηκε να ζητηθούν τα στοιχεία για την Κλαδική των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την κλαδική των Μεταλλείων – Λιγνιτωρυχείων, και τις τοπικές κλαδικές ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, Λασιθίου και Χανίων, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην επέκταση τους στη νέα συνεδρίαση του ΑΣΕ που θα γίνει την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου».
Η κυβέρνηση δρομολογεί την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επεκταθούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες.
Στο τουρισμό όπου πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό με την εργοδοσία του κλάδου.
Στις τράπεζες η κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των εργαζομένων και η επέκτασή της θα καλύψει εργαζόμενους σε περιφερειακές ή άλλες τράπεζες.
Στη ναυτιλία και άλλους κλάδους που έχουν συμβάσεις εν ισχύ αυτή τη στιγμή, αεροπορικές εταιρείες, μεταλλεία,καπνοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία κ.α..
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι υπογράφει τις αποφάσεις τη Δευτέρα. «Η συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων για καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας αποκτά και πάλι τη σημασία που της αρμόζει στη χώρα μας.
Από την 21η Αυγούστου 2018 επανήλθαν σε ισχύ – όπως είχαμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία και όπως είχαμε νομοθετήσει – οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης.
Ως Υπουργείο Εργασίας ξεκινήσαμε αμέσως τον έλεγχο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και για τις πρώτες 4 που εξετάσαμε διαπιστώθηκε ότι πληρούν του όρους για την επέκτασή τους.
Πρόκειται για τις συμβάσεις στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, οι οποίες αφορούν συνολικά πάνω από 75.000 εργαζόμενους.
Τη Δευτέρα θα υπογράψω τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για την επέκταση των τεσσάρων αυτών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράλληλα συνεχίζουμε τη διαδικασία για τον έλεγχο της επεκτασιμότητας όλων των συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.
Η δέσμευση που αναλάβαμε γίνεται πράξη και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων.
Η επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αναδεικνύει ότι η έξοδος από τα μνημόνια και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά η ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης δικαιωμάτων για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» ανέφερε.