Πυκνώνουν τα «σύννεφα του πολέμου» στην Ουκρανία
- 15/04/2014, 14:03
- SHARE
Εντολή από το Κίεβο να ξεκινήσει η στρατιωτική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην περιφέρεια του Ντονέτσκ - «Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου» λέει η Μόσχα.
Με γρήγορους ρυθμούς κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ανακοίνωσε πως βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη η μεγάλη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» με τη συμμετοχή του ουκρανικού στρατού κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπως είχε προαναγγείλει ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Βρισκόμενος υπό πίεση να αντιδράσει στις αυξανόμενες καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από ένοπλους φιλορώσους, ο Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε το πρωί κι επίσημα την έναρξη της επιχείρησης «για την πάταξη της τρομοκρατίας στο βόρειο μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ, κοντά στα ρωσικά σύνορα η οποία θα διεξαχθεί σταδιακά, υπεύθυνα, συνετά. Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Ουκρανίας, να σταματήσει την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, τις απόπειρες διαμελισμού της χώρας».
Μιλώντας στο κοινοβούλιο ο μεταβατικός πρόεδρος επιτέθηκε ξανά στο Κρεμλίνο, λέγοντας πως «τα σχέδια της Ρωσίας ήταν και παραμένουν ωμά. Θέλουν να φλέγεται όχι μόνο το Ντονμπάς, αλλά όλη η ανατολική και νότια Ουκρανία, από το Χάρκοβο έως την Οδησσό. Το Ντονμπάς αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο. Εκτός από τις ρωσικές επίλεκτες μονάδες (σπετσνάζ) και τρομοκράτες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχουν εξαπατηθεί από τη ρωσική προπαγάνδα και εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι Ουκρανοί».
Ωστόσο, είκοσι τέσσερις ώρες μετά την εκπνοή του ουκρανικού τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα, αυτόπτες μάρτυρες λένε πως προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι δυνάμεις του Κιέβου είναι έτοιμες να εισβάλουν σε δημόσια κτίρια που έχουν καταλάβει αντάρτες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου σήμερα. Οι ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες ξαναπέρασαν στην επίθεση χθες στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
«Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο», δήλωσε από το Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. «Η προσφυγή στη βία θα εκμηδένιζε την ευκαιρία που προσφέρεται από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Η Ρωσία απαιτεί άμεσα η Ουκρανία να πάψει να στέλνει δυνάμεις στα νοτιοανατολικά για να συντρίψει τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να «μειώσει την πίεση» επί της ουκρανικής κρίσης, αποσύροντας τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα. «Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση στη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Ράσμουσεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
«Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή» του, πρόσθεσε.
ΟΗΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί των ρωσόφωνων για επιθέσεις εις βάρος τους – Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο δημοψήφισμα της Κριμαίας
«Παρόλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες», αναφέρεται στην έκθεση που εκπόνησε για την ουκρανική κρίση το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία δημοσιοποιείται έπειτα από δύο επισκέψεις που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στη χώρα ο βοηθός γενικός γραμματέας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς.
«Φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Μαϊντάν, εξαιρετικά υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσόφωνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η παραπληροφόρηση πως αυτοί οι τελευταίοι καταφθάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας που αντικατοπτρίστηκε στην υποστήριξη της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Στην έκθεση, στην οποία αναλύονται τα γεγονότα ως τις 2 Απριλίου, απευθύνεται έκκληση να καταβληθεί επειγόντως προσπάθεια για τη στήριξη του κράτους δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό των αποκαλούμενων «ομιλιών μίσους» – όπως η εθνικιστική ρητορεία και η υποστήριξη φυλετικού ή ρατσιστικού μίσους.
Ιδιαίτερη ευθύνη αποδίδεται στην ακροδεξιά οργάνωση, «Δεξιός Τομέας» που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Κιέβου. «Υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές για βίαιες ενέργειες του Δεξιού Τομέα εναντίον πολιτικών αντιπάλων και εκπροσώπων του πρώην κυβερνώντος κόμματος. Η φερόμενη ανάμιξη της οργάνωσης σε φόνους μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα πρέπει να ερευνηθεί», αναφέρει η έκθεση. Στην έκθεση επισημαίνεται, ωστόσο, πως, σύμφωνα με όλες τις αφηγήσεις που άκουσε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, ο φόβος για τον «Δεξιό Τομέα» ήταν δυσανάλογος.
Στην Κριμαία, όπου πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία, υπήρξαν «αξιόπιστες καταγγελίες» για παρενοχλήσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και βασανιστήρια με στόχο ακτιβιστές και δημοσιογράφους οι οποίοι δεν υποστήριξαν το δημοψήφισμα.
«Εκτιμάται ευρέως πως οι ρωσόφωνοι δεν αποτέλεσαν στόχο απειλών», αναφέρεται στην έκθεση. Ακόμη, προστίθεται πως οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έλαβαν «πολλές περιγραφές εκλογικής νοθείας» σε σχέση με το δημοψήφισμα.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως είναι σημαντικό να υπάρξει προετοιμασία που να εξασφαλίζει την ελεύθερη διάδοση των πληροφοριών και των ιδεών για δημόσια και πολιτικά ζητήματα μεταξύ πολιτών, υποψηφίων και αιρετών αντιπροσώπων.
Διαβάστε ακόμη:
Από μία κλωστή «κρέμεται» η ειρήνη στην Ουκρανία