Σαμαράς: Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη η Ελλάδα
- 19/06/2014, 18:37
- SHARE
Κοινές δηλώσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που είχε, με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα.
Σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας στα τελευταία δύσκολα χρόνια, που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς: «Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές, ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επίσης, εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα. Μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της COSCO και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες. Με τον φίλο Κινέζο πρωθυπουργό ανταλλάξαμε ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών. Εφέτος προσδοκούμε 20 εκατομμύρια τουρίστες, ένα καινούργιο ρεκόρ, και απάντησε ότι “θα κοιτάξουμε, η δική μας αύξηση να είναι με έναν ρυθμό μετριοπαθή, διαφορετικά εδώ θα υπάρξει πρόβλημα με ενάμισι δισ. Κινέζους”».
Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. «Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μία ακόμη πιο παραγωγική βάση προς όφελος και των δύο.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε: «Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».
Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.
Οι πρόεδροι των COSCO και ΟΛΠ συζήτησαν σήμερα τα θέματα συνεργασίας τους
Συνάντηση συνεργασίας μεταξύ στελεχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ και της COSCO Group, διοργανώθηκε σήμερα στην κεντρική αίθουσα συσκέψεων του Οργανισμού, παρουσία των προέδρων των δύο εταιριών Γιώργου Ανωμερίτη και Μα Ζεχούα.
Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τα θέματα συνεργασίας ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ, η οποία αποτελεί το διαχειριστή (operator) των Προβλητών II και ανατολικού III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Πέραμα, καθώς και η πορεία της Σύμβασης Παραχώρησης του 2009, όπως αυτή έχει αναθεωρηθεί βάσει φιλικών διακανονισμών.
Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιδειχθεί, αναμένοντας την ολοκλήρωση και των συμφωνημένων διαδικασιών για τον Β΄ Φιλικό Διακανονισμό του 2013, ο οποίος θα διευρύνει τις επιχειρηματικές δυνατότητες των δύο πλευρών.
Διαβάστε ακόμη:
Οι 19 ελληνοκινεζικές συμφωνίες και μνημόνια
O κινεζικός γίγαντας που θέλει να μπει σε ελληνικές τράπεζες