Ποιο πρέπει να είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο για το blockchain;
- 30/06/2018, 18:55
- SHARE
Οι απαντήσεις αλλάζουν ανάλογα με τη χώρα όπου διεξάγεται η συζήτηση.
του Zhuling Chen*
Παρόλο που το blockchain έχει πλέον κατακτήσει διεθνή φήμη ως ο μηχανισμός που υποστηρίζει σημαντικά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum, η τεχνολογία blockchain αφήνει μια ακόμα μεγαλύτερη υπόσχεση: Την αποκέντρωση και τον εξορθολογισμό των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα.
Δυστυχώς, οι ρυθμιστικοί οργανισμοί εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες στην προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύστημα και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποια ακριβώς είναι η θέση του blockchain στο μέλλον του συγκεκριμένου διεθνούς οικοσυστήματος.
Ας δούμε πώς οι μεγάλοι παγκόσμιοι δρώντες προσεγγίζουν το ζήτημα της εποπτείας του blockchain:
Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες που έχουν αξιοσημείωτες συνέπειες για το blockchain. Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου, επιδιώκει την εναρμόνιση των προσπαθειών για την προστασία της ιδιωτικότητας σε ολόκληρη την Ένωση, θεσπίζοντας το «δικαίωμα στη λήθη» για τους πολίτες της ΕΕ στο διαδίκτυο.
Για πολλές εταιρείες blockchain, αυτό το δικαίωμα μπορεί να αντιτίθεται στην αμεταβλητότητα και την αποκέντρωση που παρέχει η τεχνολογία στους χρήστες της. Τα νέα πρότυπα του GDPR βασίζονται στην ιδέα ότι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ελέγχουν τα δεδομένα τους. Ως εκ τούτου, το βάρος θα πέφτει στις εταιρείες blockchain προκειμένου να διασφαλίζεται ότι ικανοποιείται επαρκώς το πρότυπο της ΕΕ για την ιδιοκτησία δεδομένων.
Ανατολική Ασία
Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας, αντιθέτως, είχαν υιοθετήσει μέχρι πρόσφατα μια προσέγγιση «πρώτα οι επιχειρήσεις, μετά η ρύθμιση», στην οποία οι κυβερνητικές υπηρεσίες επέτρεπαν στις εταιρείες blockchain να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς. Όμως, παράλληλα με την έκρηξη των κρυπτονομισμάτων πέρυσι, τα κράτη της Ανατολικής Ασίας άρχισαν να υποβάλλουν το blockchain σε εντονότερο ρυθμιστικό έλεγχο.
Αν και η Κίνα θεωρείτο κάποτε ένα διεθνές καταφύγιο για κρυπτονομίσματα, αυτό άλλαξε απότομα το 2017 όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απαγόρευσε τις αρχικές προσφορές νομισμάτων στη χώρα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων με την παρούσα μορφή τους δεν θα γίνονταν ανεκτές. Η Νότια Κορέα ακολούθησε στη συνέχεια, αναφέροντας ότι αν και η τεχνολογία blockchain γενικά ενθαρρύνεται εντός των συνόρων της χώρας, οι εγχώριες αρχικές προσφορές νομισμάτων απαγορεύονται κι αυτό θα παραμείνει έτσι για το εγγύς μέλλον.
Η κοινότητα blockchain της Νότιας Κορέας έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια. Ενώ η κυβέρνηση βλέπει ευνοϊκά την τεχνολογία blockchain, δεν έχει ακόμη καθορίσει τη στάση της ως προς τις νομικές και ρυθμιστικές πτυχές της χρηματοδότησης και της αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων – αφήνοντας την αγορά της Νότιας Κορέας στην αβεβαιότητα. Επιπλέον, οι εγχώριες αρχικές προσφορές νομισμάτων έχουν απαγορευτεί.
Η Ιαπωνία ήταν μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε το Bitcoin ως νόμισμα και εξέδωσε αδειοδοτήσεις ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων σε επιχειρήσεις που υπέβαλλαν σχετική αίτηση βάσει του νόμου. Την ίδια στιγμή, όμως, τα ιαπωνικά ρυθμιστικά όργανα έχουν περιορίσει την αξιολόγησή των κρυπτονομισμάτων εκ μέρους τους αποκλειστικά στο Bitcoin και δεν είναι διατεθειμένα επί της παρούσης να υιοθετήσουν άλλες επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το blockchain. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό.
Ηνωμένες Πολιτείες
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, υιοθέτησαν μια προσέγγιση «πρώτα η ρύθμιση, μετά οι επιχειρήσεις», στα πλαίσια της οποίας ο έντονος σκεπτικισμός έχει ωθήσει τους ρυθμιστικούς φορείς να περιορίσουν τις δυνητικές εφαρμογές των προγραμμάτων blockchain που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα. Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές συμμετείχαν σε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες, ρυθμιστικά, συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του χώρου, ιδίως όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα κρυπτονομίσματα θα θεωρούνται «περιουσιακά στοιχεία» υπό κυβερνητική αρμοδιότητα, αποτρέποντας πολλές μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρυπτονομισμάτων από το να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αμερική.
Προχωρώντας μπροστά
Η τρέχουσα ρυθμιστική κατάσταση στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και του blockchain έχει προσελκύσει μια ποικιλία οπτικών που κάνει πολλούς να αναρωτιούνται ποια δομή διακυβέρνησης θα ακολουθηθεί. Με έναν αβέβαιο δρόμο να ανοίγεται μπροστά, ένα ενοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα θα είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοποίηση αυτών των συναρπαστικών τεχνολογιών στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει. Τον Μάρτιο, τα μέλη του G20 συζήτησαν για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων στη διεθνή σκηνή. Αν και δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, τα μέλη της ομάδας αναγνώρισαν τη μοναδική πρόταση αξίας του κλάδου και δεσμεύθηκαν να δημοσιοποιήσουν μια επίσημη πρόταση μέχρι τον Ιούλιο. Αυτή αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες παγκοσμίως αναγνωρισμένες αποφάσεις μέχρι σήμερα και πιθανόν να θεσπίσει ένα πρότυπο κυβερνητικού και ρυθμιστικού ελέγχου για τα επόμενα χρόνια.
Το blockchain είναι το επόμενο σύνορο στην επιδίωξη της προόδου στο εμπορικό μας οικοσύστημα. Παρέχοντας αμεταβλητότητα και αποκέντρωση στις παραδοσιακές ανταλλαγές, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια δεν θα προκύπτει εις βάρος της αποτελεσματικότητας και αντιστρόφως.
Προς το παρόν, φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερη ένταση παρά ενότητα μεταξύ των ρυθμιστικών φορέων και της βιομηχανίας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να
αναπτυχθεί ο χώρος. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, αυτό αναμένεται να αλλάξει, καθώς το blockchain αναγνωρίζεται διεθνώς ως μια βασική τεχνολογία για τις εταιρείες που επιδιώκουν να αναπτυχθούν μέσα σε έναν ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο κόσμο.
* Ο Zhuling Chen είναι συνιδρυτής της aelf.