Ποιο το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας μετά το Brexit
- 18/07/2016, 11:16
- SHARE
Τί δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε πρόσφατα στο τεχνολογικό οικοσύστημα της Βρετανίας.
Ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί στους κύκλους της τεχνολογικής βιομηχανίας της Βρετανίας σχετικά με το μέλλον του τομέα, μετά την απόφαση των πολιτών της χώρας αυτής για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στο τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας για λογαριασμό της συμβουλευτικής εταιρείας διοίκησης επιχειρήσεων Tech City UK, η εικόνα που παρουσιάζει το μέλλον της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετά ζοφερή.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, η βρετανική εταιρεία έλαβε απαντήσεις από τουλάχιστον 1.200 μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. Ερωτηθείς αμέσως μετά το δημοψήφισμα, το 70% απάντησε ότι η οικονομία της χώρας ενδέχεται να δεχτεί πλήγμα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι δύσκολα θα καλυτερεύσει.
Η μεγαλύτερη ανησυχία που επικρατεί στην τεχνολογική βιομηχανία της Βρετανίας έγκειται στις απώλειες εισροής νέων ταλέντων που θα υπάρχουν στον χώρο αυτόν, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα προτιμήσουν να αναζητήσουν μια θέση εργασίας σε κάποια χώρα εντός της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο στο μέλλον να προσλάβουν και να διατηρήσουν το καλύτερο δυνατό εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα περιορίσει τα σχέδιά τους για ανάπτυξη, ενώ το 31% απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των προσλήψεων.
Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διατηρεί μια συγκρατημένη ελπίδα, αλλά παράλληλα έχει απαιτήσεις από την κυβέρνηση, καθώς αυτή εισέρχεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των εργοδοτών που ερωτήθηκαν είπαν ότι θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία, ενώ το 79% δήλωσε ότι σωστό θα ήταν να γίνουν αλλαγές στο σύστημα για τη χορήγηση βίζας ώστε να μην αποτρέπεται η εισροή ταλαντούχων ανθρώπων στη χώρα.
Ωστόσο, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εμπορικές σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε κατηγορηματικά ότι προσδοκά από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατό στις διαπραγματεύσεις της προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει μέρος της ενιαίας αγοράς.